Oproep geïnteresseerden voor collectie machinemuseum

Zwolle – De gemeente Zwolle wil met het zetten van een advertentie instellingen oproepen hun interesse in de gehele collectie van het Machinemuseum bij de gemeente aan te geven. Dit kan tot 15 januari 2011.


Archieffoto Weblog Zwolle

Bij de gemeente hebben zich inmiddels twee geïnteresseerden gemeld die de gehele collectie willen overnemen. Het gaat om Grootmoederstijd – en motorenmuseum in Nieuwe Nieuwdorp (Noord-Holland) en een machinemuseum in oprichting in Eijsden-Margraten (Zuid-Limburg). Vijf organisaties zijn geïnteresseerd in delen van de collectie. De basiscollectie bestaat uit circa 200 motoren en machines van uiteenlopende aard en herkomst, met daarnaast deelcollecties op het gebied van gereedschappen, industriereclame, technische onderwijsmiddelen en historische documentatie. De collecties geven een goed beeld van de technologische ontwikkeling van de verbrandingsmotor, in het bijzonder in Nederland, en daarnaast van aspecten van de mechanisatie van transport, ambacht en industrie.

De reacties die na deze oproep binnenkomen worden naast de al ingediende verzoeken tot overname gelegd en wordt bepaald waar de collectie naar toe gaat. Hierbij hanteert de gemeente vier criteria:

1. overname van de gehele collectie gaat voor op overname van delen van de collectie;

2. interesse uit de regio Zwolle / Overijssel gaat voor op interesse uit de rest van Nederland;

3. museale voorziening gaat voor op interesse van particulieren;

4. substantiële bijdrage in de vervoerskosten gaat voor op geen bijdrage.

Met het beëindigen van de subsidie aan het Machinemuseum per 1 januari 2013 komt een einde aan het museum in Zwolle. Het toenmalige bestuur wilde niet bij de ontmanteling betrokken zijn en gaf de opdracht hiervoor terug aan de gemeente Zwolle. Het nieuwe bestuur, bestaande uit wethouder Gerrit Piek (voorzitter) en vier ambtenaren, heeft de volgende opdracht gekregen de collectie van het machinemuseum in zijn geheel over te dragen, of als dat niet mogelijk blijkt in delen. Uiterlijk 31 december 2012 wordt de stichting ontbonden en wordt het vermogen van de stichting vereffend.

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.