Kappen van berk levert commentaar op

Zaterdag ontstond er aan de Ten Oeverstraat in Assendorp enige beroering bij enkele buurtbewoners, omdat een berk in de straat werd gekapt. De eigenaar ziet geen kwaad in het kappen van de boom. “Dat wat van de boom afvalt zorgt voor veel rommel”, zegt hij. Verder had hij tijdelijk de straat afgezet met lint.

Een buurtbewoner merkt op dat het een ongeveer 50-jarige berk betreft die mede sfeerbepalend voor de buurt is. “Het is de zoveelste boom sinds dat SWZ de huurwoniningen daar te koop aanbiedt. Particulieren hebben liever een parkeerplaats dan bomen in hun tuin. Ik begrijp niet dat de gemeente hier niets tegen doet. Bij de zogenaamde zaagtaandwoninginen mochten er nooit hekken e.d neergezet worden; nu in de verkoop schijnt dit allemaal wel te mogen. Dus straks weer allemaal schuttingen e.d. terwijl het juist een uniek stukje Zwolle was, zonder afbakingen van grenzen.” De eigenaar van de berk beroept zich op de regelgeving via de website van de gemeente Zwolle. “Ik heb een perceel van kleiner dan 400 vierkante meter en dan mag je een boom die niet beschermd is kappen”. De bij de kap aanwezige buurtbewoners hebben verschillende meningen. De één vindt het wel kunnen ‘als er maar iets moois voor terug gaat komen’, een ander vindt het jammer dat de boom gekapt wordt.


Uitleg kapvergunning:

Wilt u een boom op uw perceel kappen of verplaatsen? Hiervoor zijn in de gemeentelijke bomenverordening regels opgenomen. De regels voor het kappen zijn niet zo ingewikkeld als vaak wordt gedacht. In veel gevallen mag een boom worden gekapt zonder dat u daar een vergunning voor hoeft aan te vragen. Wanneer u wel of geen vergunning nodig heeft, is afhankelijk van een aantal voorwaarden.

U mag een boom zonder vergunning kappen als:

– Uw perceel kleiner is dan 400m². Als u binnen de bebouwde kom woont en uw perceel is kleiner dan 400m², dan hoeft u geen kapvergunning aan te vragen. Heeft u een monumentale boom op uw erf staan? Voor het kappen van deze bijzondere boom gelden wel aparte regels.
– De omtrek van de boom kleiner is dan 30 cm. Woont u buiten de bebouwde kom of binnen de bebouwde kom op een perceel groter dan 400m²? Dan hoeft u geen vergunning aan te vragen wanneer de boom die u wilt kappen een omtrek heeft van minder dan 30 cm (stam inclusief schors en gemeten op 130 cm hoogte). Voor elke boom waar een kapvergunning voor wordt verleend, bent u verplicht een boom te herplanten.

Een kapvergunning aanvragen
Voldoet u niet aan de bovenstaande criteria, dan heeft u een vergunning nodig voor het kappen van een boom. In de folder ‘kapvergunning, het hoe en waarom’ staat beschreven hoe u een vergunning kunt aanvragen. Deze folder is verkrijgbaar bij het informatiecentrum van de gemeente Zwolle, Grote Kerkplein 15. Via www.zwolle.nl (zie E-loket) kunt u een aanvraagformulier downloaden. U kunt ook contact opnemen met telefoonnummer: (038) 498 52 00.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Kappen van berk levert commentaar op”

  1. Vreemde regels….

    Bij een groter perceel moet je al een kapvergunning aanvragen als je een dun boompje van 30 cm omtrek wil vellen? Bij 30 cm omtrek spreken we over een boom die nog geen 10 cm dik is!!

    Maar goed, een 10 cm dikke berk is wel wat anders dan een 10 cm dikke eik. De laatste zal met die dikte een stukje ouder zijn dan een even dikke berk. Per boomsoort zou je andere regels kunnen toepassen.

    Maar goed, soms moet je dus een kapvergunning aanvragen en dan een nieuwe boom planten in de plaats van die 10+cm dikke boom. Wil je daar geen boom hebben? Dun boompje ervoor in de plaats planten en die vervolgens een jaartje later vellen.

    Maar over die berk: ik kan me best wat indenken dat die man dat ding niet wil. Wat Johnny Rabel ook al zegt: die bomen geven flink wat troep.

  2. En ondertussen heeft iedereen de mond vol over het milieu, maar een paar blaadjes op het stoepje vinden de meesten echt te ver gaan.

    Doodzonde, het weghalen van deze boom! Het aanzicht van een straat (dus ook de meerwaarde van een koophuis!) wordt mede bepaald door de groenfactor. Daarin zijn verticale elementen van wezenlijk belang. Niets zo triest als nieuwbouwwijkboompjes…

  3. Ongelooflijk zeg, waaar mensen al geen last van hebben. Een paar blaadjes op je stoep, echt vreselijk hoor!! Jullie kunnen vast geen ergere dingen verzinnen. Hoeveel troep veroorzaak je zelf niet??

  4. Wat een zorgen allemaal!

    ’t Maakt volgens mij niet uit wat zo’n kerel doet. Laat hij hem staan, dan zal hij klachten krijgen van mensen die de troep die een berk kan geven niet kunnen waarderen, hij kan klachten krijgen van mensen bij wie minder schaduw in de tuin valt. Kapt hij het ding weg dan zijn het weer mensen die vinden dat het straatbeeld minder mooi wordt, er zijn mensen die het hebben over waardevermindering van de koopwoningen en daarover klagen. Dan heb je nog de partij die loopt te mekkeren als de man het heeft over de troep die de berk geeft, daar mag hij ook niet over klagen.

    Kortom: kerel, trek je niets van de hele bubs aan en doe wat je zelf wil.

  5. Beste WFvN,
    Als wij nu eens allemaal zo gaan denken als u doet, wat zal het dan een fijne wereld worden.
    3 weken last van wat zaadjes uit een boom, is dit nu werkelijk een probleem?
    Nooit heeft iemand in deze straat geklaagd over deze boom, u komt er een nieuwe bewoner en het is meteen feest.
    Laat de gemeente dan maar terug gaan naar het oorspronkelijke plan van opzet, dan raken ze deze huizen ook niet meer kwijt aan particuleren en is het probleem van de zaadjes ook opgelost!
    Japie

  6. Ach kom….

    Weet ik veel wat het exacte probleem is? Zaadjes? Boomwortels? Schaduw? Misschien staat het ding gewoon in de weg? Misschien vindt hij hem niet mooi? Ik weet het niet, jij ook niet. Ik kan me alleen wel indenken dat de eigenaar niet zit te wachten op de troep van de zaden. Voor mij is dat overigens niet reden genoeg om een boom te vellen, ik zal het eerder doen als hij me in de weg zou staan.

    Of er wel of niet iemand uit de straat geklaagd heeft, weet ik niet, zou je best gelijk in kunnen hebben. Maar goed, de eigenaar wil de boom blijkbaar niet. Hij heeft schijnbaar het recht om hem neer te halen.

    Maar wat een enorme ophef hier. Als je een ander kleurtje verf op je huis wil ga je denk ik zelf ook niet snel de hele straat af om te overleggen of het kleurtje wel kan. Ik zou dat niet doen in ieder geval. Wel zou ik overleggen met de buren waarvan de voordeur pal tegen de onze aan zit. Maar ik ga echt niet alle 30 woningen af om het te vragen (omgekeerd is trouwens ook niet gebeurd, ik zi inmiddels meerdere kleuren en andere wijzigingen waarbij de huizen duidelijk afwijken)

    Ik kan me best voorstellen dat sommige mensen de aanwezigheid van een grote boom kunnen waarderen. Ik kan me echter ook voorstellen dat er mensen zijn die dat n?­et doen.

    Als het gaat om waardevermeerdering/vermindering. Iemand die zo’n boom op prijs stelt, zal in zijn ogen een duurdere woning zien. Iemand die een achtertuintje ziet waar veel schaduw zit van de boom en waar jaarlijks zaadjes in de tuin liggen zou door de aanwezigheid van de boom juist het omgekeerde kunnen zeggen. Zoveel mensen, zoveel meningen.

  7. dreamland

    Misschien beseft niemand wat zo’n boom onder de grond doet op 4 m2 achter een schuurtje, rommel is niet het ergste en prachtig stond hij, maar zo scheef als wat dat vracht auto’s zoals de vuilniswagen braken de takken af, wat denk je van de riolering en het pad, prachtig als zo’n tuin groter was geweest.

Reacties zijn gesloten.