Code droog: pas op met vuur

Het is april en ja, het spreekwoord zegt het al ‘April doet wat ie wil’. En dat merken we! De zon schijnt alsof het al hoogzomer is! De maand april loopt bijna op zijn eind en er kan nu al met zekerheid gezegd worden dat de maand april van het jaar 2007 als warmste maand van de afgelopen driehonderd jaar de boeken in gaat.

Het mooie weer heeft natuurlijk heel veel voordelen, lekker lang buiten in de tuin zitten, barbecuen, fietsen, skeeleren, zonnen, zwemmen en noem maar op. Maar ook komen er zodra de temperatuur stijgt meer meldingen binnen bij de politie van geluidsoverlast. Luide muziek vanuit de openstaande ramen van woningen en auto’s zorgen voor meer geluidsoverlast. De politie: “muziek luisteren is leuk, maar laat je buren niet ‘meegenieten’! Door het mooie weer zijn ook de barbecuepakketten niet aan te slepen in de supermarkten en slagerijen. Veel mensen genieten van samen barbecuen of gezellig rond een vuurkorf te keuvelen over koetjes en kalfjes. Maar helaas heeft het mooie weer ook wat nadelen, het is namelijk erg droog voor de tijd van het jaar. De natuur heeft het erg moeilijk en de kans is aanwezig dat er gemakkelijk brand uitbreekt aangezien de grond zo droog is. De brandweer heeft dan ook de code droog gegeven. Het advies geldt om zolang er sprake is van code droog geen vuurkorven te gebruiken en om als u wilt gaan barbecuen de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om een brand te voorkomen. Het is alleen toegestaan om vuur te stoken in een vuurkorf zoals deze verkocht worden bij de tuincentrums en dan alleen met “schoon” hout. Als u op een andere wijze vuur wilt gaan stoken neem dan contact op met de gemeente voor verdere informatie.

Wat houdt de Code Droog in?
Code droog houdt in dat door de gemeentes een negatief advies zal worden uitgevaardigd met betrekking tot de aanvragen van verbranden van klein (tuin) afval in het buitengebied. Dit houdt niet in dat er niet meer mag worden gebarbecued en dat er geen vuurkorven meer mogen worden aangestoken. De brandweer adviseert echter wel het volgende:

Tips
Als u gaat barbecuen, zorg er dan in ieder geval voor dat er een emmer met water in de buurt staat om kleine brandjes direct te kunnen drogen. Door de lange aanhoudende droogte zijn de natuur en de tuinen kurkdroog geworden. Daarom is het ook erg onverstandig om een vuurkorf aan te steken. De vuurspetters kunnen snel een brandje veroorzaken en het vuur kan erg snel om zich heen grijpen. Een klein vlammetje in een kurkdroge conifeer kan al snel uitgroeien tot een behoorlijke brand, waarbij er ook zeker gevaar ontstaat voor woningen die vlak in de buurt staan.


Veel veilig barbecueplezier!

Janny Knol

Politie IJsselland

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Code droog is al een week of 3 geleden door de brandweer als advies gegeven aan de provincie Overijssel. Blijkbaar neemt de gemeente dat nu over.


  Maak melding

 2. Hahaha ja lekker op tijd weer van de gemeente!
  Beetje vreemde zin trouwens:

  Als u gaat barbecuen, zorg er dan in ieder geval voor dat er een emmer met water in de buurt staat om kleine brandjes direct te kunnen drogen.

  Lijkt me dat je met water niks droogt, maar dat zal wel aan mij liggen… 😉


  Maak melding

Reageer