‘Dansen geeft kinderen meer zelfvertrouwen’

Zwolle – “Bewegen en sporten is niet alleen gezond, het zorgt ook voor meer zelfvertrouwen. Daarbij is het ook nog eens erg leuk om te doen. En datzelfde geldt voor dansen”, aldus Daniella ten Berge van Stichting Dans en Creatief Centrum Zwolle. Reden genoeg voor de dansdocent om kinderen – via workshops – te laten ontdekken hoe leuk bewegen op muziek is. Op donderdag 1 december was het de beurt aan BSO Geert Groteschool: daar verzorgde ze een speciale Sintdansworkshop.

dansen_gg.jpg
Eigen foto

Na een korte uitleg en een warming-up leerde Ten Berge de ongeveer twintig kinderen van BSO Geert Groteschool van Landstede Kinderopvang beetje bij beetje een – zoals ze zelf zegt – “vrolijke kinderdans met grappige bewegingen”. Uiteraard op Sinterklaasmuziek: van de populaire Kidz-dj. Naar aanleiding van het doel van de Gemeente Zwolle om van Zwolle een gezond stad te maken en de initiatieven van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) om Nederland in beweging te krijgen, stelde Ten Berge zich dit najaar ten doel om alle Zwolse basisschoolkinderen met dansen te laten kennismaken. Dit door per groep een gratis dansles te geven, bijvoorbeeld tijdens een (gym)les, pauze of bijvoorbeeld als buitenschoolse activiteit. Zo zijn er in november en december Sint- en Kerstdansworkshops. In 2012 komt de stichting met nieuwe (thematische) dansworkshops.

Sociaal vaardiger

Ten Berge:“We proberen kinderen wat meer in beweging te krijgen. Wat je ziet is dat kinderen die meer bewegen, bijvoorbeeld door te dansen, tevredener zijn en meer op de voorgrond durven treden. Ook komen ze door dansen makkelijker in contact met leeftijdsgenoten en leren ze – door het samen dansen – respect voor elkaar hebben.”

Dat sociale aspect is – naast het gezondheidsaspect – ook wat ons aanspreekt”, aldus Ellen Berndt, assistent-leidinggevende van BSO Geert Groteschool. “Het dansen is niet alleen goed voor de motorische vaardigheden, maar zorgt ook voor plezier en contact waardoor de kinderen hun sociale vaardigheden verder ontwikkelen. Daarbij komt dat dansen ook gewoon leuk is en we in de Sinterklaastijd graag passende activiteiten- zoals deze Sintdansworkshop – organiseren.”

Talenten ontwikkelen Landstede Kinderopvang vindt het belangrijk dat kinderen hun talenten gaan onderzoeken en ontwikkelen. “We bieden daarom diverse workshops en activiteiten aan op het gebied van dans, sport, kunst, muziek en natuur. Kinderen komen daardoor in aanraking met tal van vaardigheden die ze wel of niet verder willen ontwikkelen”, vertelt Berndt die aangeeft blij te zijn met dit soort samenwerkingsverbanden: “Hoe groter het workshop- en activiteitenaanbod, hoe meer verkenning en ontdekking er zal zijn bij de kinderen.”

Over BSO Geert Groteschool

BSO Geert Groteschool biedt kinderen (4-12 jaar) alle mogelijkheden voor een leuke tijd in een veilige en vertrouwde omgeving. Zowel binnen als buiten kunnen ze meedoen aan uitdagende activiteiten. De bso werkt op basis van Reggio Emilia: een pedagogische visie waarbij veel aandacht wordt besteed aan de individuele ontplooiing van het kind in brede zin. Zo wordt uitgegaan van wie kinderen zijn en wat ze kunnen. Kinderen krijgen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op persoonlijk, creatief, taal- en sociaal-emotioneel gebied.

Natuurbeleving en beweging vindt Landstede Kinderopvang erg belangrijk, daarom gaan de pedagogisch medewerkers zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten, onder andere naar Doepark Nooterhof. Regelmatig komt er een atelierista (kunstenares) naar de bso om met de kinderen creatieve activiteiten te doen.

OverStichting Dans en Creatief Centrum Zwolle

Stichting Dans en Creatief Centrum Zwolle (danscreatief.nl)is een jonge stichting die diverse dans-, theater-, muziek-, en beeldende kunstlessen, -workshops en -activiteiten aanbiedt aan de inwoners van Zwolle en omgeving.

Artikel delen: