Berkum laat dure punten liggen tegen Urk

Zwolle – VV Berkum heeft zaterdagmiddag dure punten laten liggen in de wedstrijd tegen SV Urk. De uitslag op Sportpark Vegtlust werd 1-2. De thuisclub is er vooraf van doordrongen dat er punten gepakt moesten worden om afstand te nemen van de onderste plaatsen in de Hoofdklasse C. Dat lukte helaas niet. Lang stond de 1-1 op het scorebord maar in de allerlaatste minuut van het duel scoorde Willem Hendrik Schraal voor Urk. Het was niet de eerste keer dit seizoen dat Berkum in de laatste minuten nog door de kniën gaat. Het enige Zwolse doelpunt kwam van de voet van Dirk Muis.

urk_4.jpg
Foto: Rainer Fröhlich

De thuisclub nam in de eerste helft een verdiende voorsprong, kreeg daarna een ongelukkige penalty tegen en moest ver in blessuretijd zelfs opnieuw als verliezer van het veld. “We begonnen fel en met veel druk maar na de penalty werd het onrustig. Er is keihard geknokt maar als je dingen moet forceren komen er ook slordigheden in het spel,” analyseerde Berkum-coach Roeland ten Berge na afloop. Trainer Jan Schulting van Urk was van mening dat Berkum in de eerste helft verdiend een voorsprong nam. “Daarna zijn we misschien wel wat gelukkig op 1-1 gekomen maar in de tweede helft stond het bij ons beter. Ik ga niet zeggen dat we verdiend gewonnen hebben, we waren redelijk ‘lucky’ maar we hebben wel wat afgedwongen. Bij onze jongens is er het geloof dat er tot en met het eind wat te halen valt.”

Berkum begon met veel aanvallende acties en had na iets meer dan een kwartier succes toen Dirk Muis een corner fraai diagonaal inkopte: 1-0. De thuisclub had in de eerste 20 minuten verder afstand moeten nemen maar Youp Kok en Frank Hoolsema verzuimden kansen te benutten, mede door goed keeperswerk van Jan Marten Romkes. Berkum kon niet lang van de voorsprong genieten, want al enkele minuten later kwam Urk op gelijke hoogte na een corner. Scheidsrechter Van Dijk constateerde dat er daarbij door de Berkum-verdediging hands was gemaakt en uit de volgens velen wat makkelijk gegeven strafschop scoorde Teunis Kramer de 1-1.

Er kwam daarna wat onzekerheid in het spel van de Zwollenaren en Urk leek ook nog voor rust op voorsprong te komen, maar dat ging niet door omdat de assistent-scheidsrechter buitenspel had geconstateerd. Even later was Youp Kok dicht bij een Berkum-doelpunt na een voorzet van Chris van der Meulen maar hij kwam net een teenlengte tekort, zodat de ploegen met een gelijke stand gingen rusten.

Na een kwartier in de tweede helft veerde heel Berkum op toen Chris van der Meulen na een lange bal alleen door vasthouden kon worden afgestopt. De thuisclub verwachtte nu een strafscop méé te krijgen maar volgens de arbitrage was de overtreding nét niet binnen het strafschopgebied begaan en de vrije trap strandde vervolgens in de muur. Urk zette daarna meer druk en kreeg meer controle over de wedstrijd. Toch was Berkum in de 83e minuut dicht bij een voorsprong toen Dirk Muis na een vrije trap van Chris van der Meulen voor zijn tweede doelpunt leek te gaan zorgen, maar zijn kopbal ging ditmaal uit kansrijke positie net naast. Toen Berkum-doelman Mathijs Bouwhuis vlak voor tijd door goed uitkomen nog een tegengoal verhinderde leek deze matige wedstrijd op een remise uit te draaien. Urk legde zich daar echter niet bij neer en toen Willem Hendrik Schraal ver in blessuretijd na een ingooi van enige afstand volkomen vrij voor het Zwolse doel kwam te staan bedacht hij zich geen moment. Zijn uithaal betekende een zure 1-2 nederlaag voor Berkum, dat dus opnieuw geen afstand heeft kunnen nemen van de degradatieplaatsen.

VV Berkum-SV Urk, 3 december 2011

Eindstand: 1-2 (1-1)

Doelpuntenmakers: 18. Dirk Muis (1-0), 21. Teunis Kramer (1-1) (penalty), 90+4. Willem Hendrik Schraal )1-2)

Gele/rode kaarten: geen

Opstelling Berkum: Mathijs Bouwhuis, Roy Supèr, Kees Dorgelo, Dirk Muis, Hiro Gnanapragassam, Bram Roelofs (69. Edmund Mijnheer), Jesper Beunk, Chris van der Meulen, Frank Hoolsema (69. Rik Jan de Groot), Marc van der Meulen, Youp Kok

Opstelling Urk: Jan Marten Romkes, Siemen Lindeboom, Teunis Kramer, Riekelt Jan Brands, Dick Hakvoort, Randy Jelies, Kees de Boer, Geert Hemelrijk, Willem Hendrik Schraal, William de Boer (72. Danny Mazereeuw), Jan van Slooten (64. Gert Jan Nagel)

Door: T. Kölker

Artikel delen: