GGD ‘prikt’ bij COC Zwolle

Zwolle – Ontwetendheid over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en jezelf nooit laten testen. Dat zorgt er voor dat opvallend veel jongeren een SOA oplopen en daarna verder verspreiden zonder het te weten. GGD IJsselland gaat daarom door met prikacties op locatie, zoals op zaterdag 10 december in het pand van COC Zwolle in de Zwolse binnenstad. COC Zwolle is de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit. Van 23.00 tot 1.00 uur kan iedereen zich die avond gratis en anoniem laten testen op SOA en info krijgen over veilig vrijen. Ook kun je je gratis laten vaccineren tegen hepatitis B.

Sinds vijf jaar organiseert COC Zwolle in samenwerking met de GGD een SOA-prikactie. Harriette van Buel-Bruins van GGD IJsselland: “Het blijft hard nodig. Jongeren weten echt niet voldoende over het hoe wat van SOA, dat blijft ons opvallen. Ze vinden het ook vaak eng om naar de GGD te gaan. Wij merken dat na speciale acties zoals deze, onze drempel voor hen is verlaagd. Het is niet eng of raar maar juist heel verstandig om je te laten testen. Het levert ons nieuwe ‘klanten’ op en zij helpen zichzelf en anderen. We werken een extra avond, maar doen het graag want als GGD bereik je daarmee jonge mensen die je anders minder snel had gezien.

Voorzitter Ilja de Jong van COC Zwolle over deze prikactie in Kamperstraat 17. “De belangstelling is elke keer groot. Homojongeren blijken het een prima combinatie te vinden: een avondje stappen en meteen iets vragen over SOA, je laten vaccineren of een afspraak maken voor een SOA-test op een ander moment.” Ook in het COC Café zijn op 10 december medewerkers van de GGD, om informatie te geven.

COC Zwolle werkt met een café, voorlichting, discussie en hulp aan een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het werkgebied omvat 23 gemeenten in Overijssel, Flevoland, Gelderland en Drenthe. COC Zwolle is lid van de landelijke organisatie COC Nederland.

Artikel delen: