Zwolle wil Rustpunt in het buitengebied

Zwolle – Woont u in het buitengebied in de buurt van een fiets- of wandelroute? En lijkt het u wel wat om mensen mee te laten genieten van het prachtige buitengebied van Zwolle? Dan kunt u misschien een Rustpunt inrichten.

Een Rustpunt is een plek waar wandelaars en fietsers kunnen pauzeren. Ze treffen er een tafel en twee banken aan en voorzieningen waarmee ze zelf koffie, thee en limonade kunnen bereiden. Elektrische fietsen kunnen tussentijds even worden opgeladen en toiletbezoek is mogelijk. Voor dit alles betalen de bezoekers een vrijwillige bijdrage. Rustpunten zijn duidelijk herkenbaar aan het rustpuntbord, in eiken palen gevat en alleen geopend als het bord "open" aanwezig is. De gemeente Zwolle wil graag dat voor het seizoen 2012 in het buitengebied Rustpunten worden gerealiseerd. Hiermee sluit Zwolle aan bij een project dat in 2011 en 2012 met steun van provincie Overijssel en uw gemeente zal worden gerealiseerd.

Er zijn in Salland, het Reestdal, Twente, op de Veluwe en in de Achterhoek inmiddels al 350 locaties actief. Voorwaarde voor een Rustpunt is, dat dit ligt aan een fiets- of wandelroute of tussen meerdere zogenaamde knooppunten. Rustpunten kunnen het beste worden gerealiseerd bij panden met een (voormalige) agrarische bestemming, bijzondere gebouwen of bij woningen die op een aantrekkelijk perceel staan. Meer informatie over Rustpunten vindt u op de website van Stichting Rustpunt www.rustpunt.nu.

Inwoners van de gemeente Zwolle die een Rustpunt op hun perceel willen realiseren, kunnen hun interesse tot en met 31 december 2011 kenbaar maken via info@rustpunt.nu of door middel van inzending van onderstaande antwoordbon. Aan de hand van de binnengekomen reacties wordt bekeken wat de meest geschikte locaties voor Rustpunten in de gemeente Zwolle zijn. Daarbij zal worden gelet op een goede spreiding van de Rustpunten ten opzichte van elkaar en bestaande voorzieningen. Er kan bij Rustpunten worden verwezen naar nabijgelegen horecagelegenheid en bijzondere toeristische trekpleisters in de buurt. Ook valt te denken aan de combinatie van een boerderijwinkel, B&B, zorgboerderij of museum met een Rustpunt. Het is hierbij wel de bedoeling kleinschaligheid te handhaven.

Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar de volgende criteria:

1. Ligging aan een wandel of fietsroute in het buitengebied.
2. Passend bij de bestemming.
3. Spreiding: niet te dicht bij elkaar, minimale afstand tot horecagelegenheid.
4. Bij nagenoeg gelijke situatie zal degene die zich als eerste heeft aangemeld, voorrang krijgen.

Er is een maximum aantal Rustpunten dat kan worden gerealiseerd, dus reageer snel.

Meer informatie over Rustpunten is te vinden op www.rustpunt.nu. Meer specifieke vragen kunt u desgewenst nu al stellen via info@rustpunt.nu.

Aanmelden

Lijkt het u leuk om een Rustpunt te zijn voor fietsers en wandelaars? En wilt u ook meedoen? Aanmelden kan voor 31 december 2011via info@rustpunt.nu

Artikel delen: