Swingende jazz tijdens projectweek ArtEZ

Zwolle – New Orleans als bakermat van de jazzmuziek! Dit is het thema tijdens de projectweek van de afdeling Jazz & Pop van het ArtEZ Conservatorium. Maar liefst 15 studentensembles laten tijdens een swingende eindpresentatie in Theater Odeon op donderdag 22 december de zaal schudden. Het hele spectrum komt aan bod: van hele oude jazz tot hedendaagse. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

De muziek uit New Orleans loopt inmiddels behoorlijk uiteen qua stijlen. Welbekende namen zijn bijvoorbeeld Dixieland, Boogie Woogie, Rythm & Blues en Gospel. Ook de vertolkers zijn niet minder bekend, zoals Louis Armstrong, Fats Domino en Sam Cook. Het begon allemaal in 1897. Toen werden alle bordelen en bars in New Orleans samengebracht in één wijk, genaamd Storyville, door de inwoners ook wel The District genoemd. In de wijk was een blank en een zwart gedeelte en in deze laatste, een wijk vol bordelen, clubs en danszalen, werd vooral de echte jazz gevormd.

Op 6 december gaf bassist en musicoloog Hans Mantel als opmaat voor de projectweek een lezing over de geschiedenis van de jazz en de rol van de stad New Orleans hierin. Een kleine maand geleden hebben de studenten de bands gevormd, waarmee zij tijdens de projectweek repeteren. Gastdocent Joost Patocka (drums) en ArtEZ-docenten coachen de studenten. Zij spelen in diverse bezettingen, waaronder de ArtEZ Bigband.

Donderdag 22 december, 20.00 uur

Theater Odeon, Blijmarkt 25, Zwolle

Gratis toegang

Artikel delen: