Eerste Overijsselse Sterrennacht start in Zwolle

Zwolle – Op woensdagavond 21 december vindt de eerste Overijsselse Sterrennacht plaats. Met een speciale voorstelling over licht en donker op het Grote Kerkplein in Zwolle en de openstelling van de vijf Overijsselse sterrenwachten vraagt de provincie aandacht voor bewuster verlichten.

ster_3.jpg

Onder de titel ‘Ben jij bang in het donker?’ is aan het begin van de langste nacht op het Grote Kerkplein in Zwolle een bijzondere voorstelling te zien voor jong en oud. Verhalenvertelster Janna van den Berg vertelt daar op een groot scherm het verhaal van Erik, een Overijssels jongetje dat het donker ontmoet. Dit verhaal wordt omlijst met een speciale, energiezuinige lichtshow. Wethouder Erik Dannenberg van Zwolle opent de Overijsselse Sterrennacht om 18.00 uur. De gratis voorstelling van 15 minuten is drie keer te zien: om 18.00 uur, 18.45 uur en 19.30 uur. Scholiere Sterre van der Veen zal de sterrennacht afsluiten met een speciaal voor deze avond geschreven gedicht door de Dichter bij Overijssel Dick Schlüter.

Sterrenwachten open voor publiek

De sterrenwachten in Dalfsen, Enschede, Hellendoorn, Lattrop en Zwolle zijn die avond vanaf 19.30 uur geopend. De grootste telescopen worden opgesteld om de sterrenhemel, met actueel de planeet Jupiter, goed te kunnen zien. Daarnaast organiseren de sterrenwachten nog verschillende activiteiten.

Bewuster verlichten

De provincie Overijssel werkt aan een gezonde en veilige leefomgeving. Bewuster verlichten, dus alleen daar verlichten waar het noodzakelijk en veilig is, helpt hier aan mee. Te veel licht is namelijk schadelijk voor de gezondheid van mensen, dieren en planten zo blijkt uit tal van wetenschappelijk onderzoek. Bewuster verlichten is veilig en bespaart energie. Ook sterrenwachten hebben profijt van een donkere sterrenhemel.

Vorige maand heeft de provincie Overijssel de Openbare VerlichtingsAward 2011 gewonnen voor energiezuinige verlichting langs provinciale wegen en voor de ondersteuning van gemeenten bij het kiezen voor energiezuinige lampen. De provincie stimuleert het vervangen van oude lantaarnpalen door energiezuinige wegverlichting, evenals het weghalen van verlichting waar het niet nodig is. Het uitgangspunt is alleen verlichten waar echt nodig en donkerte bewaren waar dat kan.

Denk mee

De provincie nodigt iedereen uit mee te denken over de openbare verlichting. Heb jij een goed idee hoe om te gaan met openbare verlichting? Hoe zou het moeten zijn? Meer of minder? Donkerder, om de sterren te kunnen beleven en minder energie te verbruiken, of juist lichter, vanwege de veiligheid? Stuur je reactie vóór 20 december via www.jijenoverijssel.nl/sterrennacht en maak kans op een professionele nachtkijker. Tijdens de sterrennacht op 21 december wordt de prijswinnaar bekend gemaakt.

Artikel delen: