Thomas geeft ‘huiskamerconcert’ in De Spiegel

Zwolle – Gepassioneerd, met gevoel en vernieuwende ideeën. Dat is wat Patrick Curfs, de dirigent van het Thomas Orkest, meebrengt naar het oudste Zwolse amateurorkest. Met trots en enthousiasme vertelt hij hoe het zover is gekomen, dat u nu op 20 december het prachtige concert ‘Een blik in de spiegel’ kunt meemaken.


Thomas Rocks met de Zwolse zangeres van Kayak Cindy Oudshoorn…

“In oktober geven we ons jaarlijkse concert. Een keer hebben we het concert ‘Thomas Rocks’ samen met Kayak gedaan. Ook hebben we een concert met Syb van der Ploeg (De Kast) ‘Thomas.nl’ in Theater De Spiegel gegeven. Dat was geweldig, maar onze wens was om deze concerten voortaan rondom de kerstdagen te doen. Rondom Kerst lijkt de hele wereld te veranderen in een gelukkig samenzijn, terwijl dit voor veel mensen ook een moeilijke tijd in het jaar is. Terwijl we hierover nadachten, kwamen we in contact met Theater De Spiegel en zijn we gevraagd om het samen te doen. Dat was echt een cadeautje voor ons. Samen kunnen we zoveel meer!” Patrick mist in Zwolle rondom de kersttijd het saamhorigheidsgevoel. “Het lijkt me mooi om in de toekomst bij De Spiegel een kerstmarktje te krijgen, een ijsbaan en wat stalletjes zoals in Duitsland. Als dit concert hier de kiem van zou zijn, is dat natuurlijk prachtig.”

Zonder een ander te kort te doen en niet omdat er niets te doen is, wilde Patrick met het Thomas Orkest de kerstdagen iets anders brengen en dat is gelukt.
Voor mij is kerst en muziek onafscheidelijk. Dat hoort bij elkaar. Muziek biedt troost en het is mooi als we dit als muziekvereniging en theater aan de mensen kunnen.De volgende vraag is, aan wie in het bijzonder willen we dit geven? We maken geen kerstprogramma met de geijkte kerstliedjes, maar willen wat anders doen.”

Huiskamersetting in De Spiegel

“Het concert krijgt een bijzondere setting. Het wordt niet een statische opstelling, maar we laten een heleboel op het podium. Het geheel wordt een beetje een huiskamerachtig in De Spiegel. Vanaf een bank te midden van het orkest, kan elke artiest zijn muziek brengen. Ook hebben we een groot scherm op het podium. De muziek begeleidt de beelden en ondersteunt het gevoel en de beleving.”

Op de beelden is te zien wat de onderliggende onderwerpen zijn bij dit concert. De inspiratie en ontwikkeling van het programma kreeg Curfs uit een bijzondere hoek.
“Terwijl ik over internet aan het struinen was naar iets bruikbaars, viel mijn blik op een toespraak van de Paus. Hierin bracht hij verschillende onderdelen naar voren die me raakten en waarbij ik een gevoel had dat we dit moesten gebruiken voor het concert in De Spiegel. We hebben deze onderdelen dan ook leidend gemaakt in ons programma.”

Alles wat mensen beweegt en waar we veelal bij stilstaan tegen het einde van het jaar komt terug in dit concert. “‘Heal the World’ gaat over ons leven op deze planeet en de oorlog en vrede die elkaar afwisselen. De ondersteuning door het gebruik van prachtige beelden maakt dat de muziek door het orkest echt binnenkomt. Denk aan ‘Earth Song’ van Michael Jackson en ‘Soldaat van Oranje’. ‘Voor ik het vergeet’ gaat over de eenzaamheid en ouderdom. Hierbij spelen we onder andere ‘Meneer Alzheimer’ van Youp van ’t Hek en ‘Papa’ van Stef Bos. En ‘Op straat’ van Guus Meeuwis. Voor het orkest is dit een bijzonder moment omdat we hier ons orkestlid herdenken die afgelopen zomer is overleden. Hij was klarinettist en 61 jaar lid van het Thomas Orkest. Met het arrangement van ‘Afscheid’ hebben we een moment voor hem in het concert gemaakt.
Everybody’s got a story’ gaat over tolerantie en samenzijn met elkaar. Bij dit stuk van het concert hebben we 20 artiesten van verschillende etnische minderheden die hun eigen muziek laten horen en de rijkdom van hun cultuur naast de Nederlandse weerspiegelt. Ook het nummer ‘Everybody ’s got a story’ wordt gespeeld. Dit stuk is gearrangeerd door Rick Evelings, die een groot deel van de muziek van de avond heeft gecomponeerd.


Ten slotte moet het afsluitende onderdeel wel ‘All you need is love’ zijn. Een vrolijke en liefdevolle afsluiting met liefdesliedjes van Blof ‘Omarm’ en ‘Alles is liefde’ maar ook ‘Telkens weer’ van Willeke Alberti en ‘All you need is love’ van de Beatles.

Dit is slechts het topje van de ijsberg om u een indruk te geven van het programma en deze avond. Het mag duidelijk zijn dat het Thomas Orkest rond de kerst samen met Zwolle wil zijn. Het harmonie orkest wil meer zichtbaar zijn in de samenleving en is anders dan andere muziekverenigingen.
“Het Thomas Orkest speelt met een geïntegreerd combo, bestaande uit een basgitaar, gitaar, piano en drums. Met dit combo wordt het verschil gemaakt. Het repertoire is toegankelijk met lichte, populaire muziek en het Thomas Orkest speelt altijd met een artiest.”

Het is bijzonder hoe Patrick Curfs zijn ideeën tot een productie laat verwezenlijken.

“We hebben het niet zo gestuurd maar het publiek in de zaal is een afspiegeling van de stad, en ook die variatie zit in het programma en zelfs in de artiesten op het podium. Iedereen draagt bij aan ‘De blik in de spiegel’ en dat geeft toch wel de diepere lading aan het concert. Alles klopt. Het is zo samengekomen en niet bedacht. Gaandeweg heb ik geprobeerd handen en voeten te geven aan een gevoel en dat is blijkbaar een heel oprecht gevoel waaruit alles is samengekomen.”

De cirkel is rond

“Ik ben vanuit het Zuiden van het land naar Zwolle verhuist. Ik had hier een vriendin en we speelden samen met drie musici. Bij de opening van De Spiegel moest zij optreden en had ik gezegd dat ik wel bij het publiek zou blijven en niet achter de schermen wilde wachten. Bij dit concert voelde ik mij voor het eerst eenzaam en was ik me er scherp van bewust dat ik nu in Zwolle woonde zonder hier iemand te kennen. Daarna heb ik allerlei initiatieven genomen om mijn kennis en muzikaliteit onder te brengen bij muziekverenigingen in Zwolle. Het Thomas Orkest reageerde en zo kreeg ik voor het eerst sinds ik hier woonde toegang tot een breed netwerk en aansluiting in de stad. Het is eigenlijk wel grappig om te bedenken dat vanuit datzelfde gevoel dit concert met het Thomas Orkest is ontstaan en nu ook plaatsvindt in Theater De Spiegel.”

Artikel delen: