Eerste editie Ovatie Cabaretfestival start in Zwolle

Zwolle – Zaterdagavond ging de eerste editie van het Ovatie Cabaretfestival (OCF) in Zwolle van start. Voor het eerst doet cabaretfestival drie steden aan, de eerste voorronde in Zwolle, de halve finale in Enschede en de finale in Apeldoorn. En dat alles binnen een week.

ocf_10_1_van_1.jpg
Arie Vuyk, Wouter Monden, Theo van Duren, Rona Kennedy en Thijs Kemperink

De presentatie van de eerste ronde van het OCF lag in de professionele en vertrouwde handen van Ramon Kool. Het openingsoptreden gebeurde traditioneel door de laatste winnaar, dat was de Vlaamse cabaretier Arnout van den Bosche. Tien cabaretiers gingen vervolgens in Regardz Nieuwe Buitensociëteit met elkaar de strijd aan. De deelnemers moesten in drie sessies een halfuuroptreden verzorgen. Het was weer traditioneel de situatie in de pauzes dat het aanwezige publiek elkaar zat uit te horen over de optredens die gezien waren. "Waar moet ik naar toe, en naar wie vooral niet? Welk cijfer heb je hem gegeven?" Het publiek beoordeelt de cabaretiers bij het OCF. De vijf winnaars in Zwolle waren Arie Vuyk, Theo van Duren, Thijs Kemperink, Wouter Monden en Rona Kennedy. Zij gaan na de eerste voorronde in Zwolle naar de halve finale in Enschede (15 dec.) en een dag daarna volgt dan voor drie gelukkigen de finale in Apeldoorn (16 dec.).

ocf_6_1_van_1.jpg
Marlon Kicken

ocf_3_1_van_1.jpg
Arie Vuyk

ocf_1_1_van_1.jpg
Arnout van den Bossche

Het OCF heeft een open karakter. Iedere talentvolle cabaretier kon zich aanmelden. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen leeftijd, opleiding, geslacht of wat voor onderscheid er ook te maken valt. Er waren helaas geen Zwolse aanmeldingen.

ocf_16_1_van_1.jpg

Wel bevonden zich enkele Overijsselaren onder de deelnemers. Thijs Kemperink en Martin Borggreve vertegenwoordigden onze provincie in een deelnemersveld dat internationale trekken heeft. Want naast de Antwerpenaar Kees Meerman trad ook de Schots-Gentse Rona Kennedy in Zwolle op.

De uiteindelijke winnaar krijgt de bronzen Ovatie Cabarettrofee, net als bij het DCF de begerenswaardige prijs van dit grootste publiekscabaretfestival van Nederland en België. Naast de trofee ontvangt de winnaar een geldbedrag van €2000.

ocf_2_1_van_1.jpg
Hjerre en Floor

Het OCF heeft onmiskenbaar Zwolse roots. De organisatieleden zijn Zwollenaren die onder de vlag van Stichting Zwols Cabaretfestival opereren. Zoals zijn voorganger het DCF – dat zich 15 jaar lang in Zwolle afspeelde – beet het OCF het spits af in de stad van oorsprong.

De Zwolse invloed reikt tot in het jurypanel dat tijdens de finale in Apeldoorn het publiek in zijn oordeel gaat ondersteunen.

ocf_14_1_van_1.jpg

Naast de deskundige juryleden Judith Hartman (directeur Wilminktheater/Enschede) en Gerda Kroeze (directeur Nieuwe Luxortheater/Rotterdam), maakt Keimpe de Jong (programmeur Odeon/De Spiegel Zwolle) deel uit van het trio.

ocf_12_1_van_1.jpg

1e editie Ovatie Cabaretfestival 10 – 16 december 2011

15 dec. 2e ronde Vrijhof Cultuurcentrum Enschede aanvang 20:00 uur

16 dec. 3e ronde/finale Auditorium gebouw De St@art Apeldoorn aanvang 20:00 uur

Kaartverkoop en nadere informatie: www.ovatiecabaretfestival.nl

Artikel delen: