Landstede heeft op een na gezondste kantine

Zwolle – Op de locatie van Landstede aan het Dokterspad in Zwolle wordt vandaag een vreugdedansje gedaan.  De kantine in het onlangs rigoureus verbouwde schoolgebouw, is vanmiddag door het Voedingscentrum verkozen tot op een na gezondste schoolkantine van Nederland. Kwadrant uit Bergen op Zoom won de eerste prijs, het Friesland College uit Leeuwarden de derde prijs. Het Thomas a Kempis College uit Zwolle kreeg een eervolle vermelding.

kantinelandstede.jpg

De vorige maand werd de kantine van Landstede, samen met kantines van vijf andere scholen in Nederland genomineerd. De locatie van Landstede gebruikt in de kantine de Sligro-formule Breakpoint, die gericht is op gezonde voeding op scholen. Na een kookworkshop door Pierre Wind werden vandaag  in den Haag door BN-er Angela Groothuizen en Groen Links politicus Tofik Dibi de winnaars bekend gemaakt.  Landstede won hiermee een bedrag van €10.000,- De Schoolkantine Award is de opvolger van de Stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine. Deze prijs is drie keer uitgereikt.

Voor de Schoolkantine Award hebben zich ruim 130 scholen aangemeld. Landstede zat sinds november bij de zes finalisten. Een belangrijke aanleiding voor deze wedstrijd is dat het aantal kinderen met overgewicht de laatste jaren explosief is gestegen. Ruim 15% van de kinderen en jongeren in Nederland lijden aan overgewicht. In 2009 heeft de Tweede Kamer de motie ‘Alle schoolkantines gezond in 2015’ aangenomen. In deze motie staat als doel dat alle scholen in Nederland in 2015 een gezond aanbod moeten hebben.

Breakpoint

De schoolkantine van Landstede Dokterspad hanteert een verantwoord assortiment. Naast het gezonde basisassortiment wisselt het menu met enige regelmaat. Alle producten worden vers en trendy gepresenteerd. Breakpoint houdt vast aan het alom bekende fenomeen ‘de schijf van vijf’, aangevuld met extra producten. De producten worden ondergebracht in foodconcepts: Healthy Snack staat voor salades, shakes en sappen, Energy Break staat voor wraps, sandwiches en broodjes en Snack Break staat voor panini’s met bijvoorbeeld mozzarella en tomaat. Frituren is uit den boze binnen de Sligro-formule.

Gezonde Kantine onderdeel van Gezonde School model
“Volgens de Gezonde School is werken aan gezondheid meer dan een gezonde schoolkantine op de ene locatie en een sportprogramma op de andere. Juist door de bundeling van die losse elementen, die je weloverwogen en voor een langere periode inzet, bereik je daadwerkelijk effect”, legt Bart van den Bosch, projectleider Gezonde School binnen de Landstede Groep, uit. Locatie Dokterspad startte vorig jaar met de Gezonde School-aanpak.

Landstede MBO Dokterspad stimuleert studenten naar gezond(er) gedrag
Van den Bosch: Met de nieuwbouw van Landstede MBO Dokterspad is gekozen voor een gezonde fysieke omgeving, de verleiding om ongezonde keuzes te maken is weggenomen en juist de gezonde keuze stimuleren we nu. De frituurpan ontbreekt, gezonde producten zijn goedkoper en over de hele school zijn watertappunten te vinden om frisdrankgebruik te ontmoedigen.

Nadenken over gezond gedrag
De Gezonde School werkt volgens een planmatige aanpak. Daarbij is gestart met het verkrijgen van inzicht te krijgen in de gezondheidssituatie van studenten en docenten: studenten werden getest op fitheid en leefstijl, kregen een leefstijladvies en formuleerden indien wenselijk doelen ter verbetering. Docenten hadden deze mogelijkheid ook.  Vervolgens kwamen en alle resultaten van studenten terug in een geanonimiseerd schoolprofiel: hoe gezond is Landstede Dokterspad? Op welke leefstijlfactoren (bijvoorbeeld roken, drinken) scoren we slecht? Juist daar is gericht op ingezet.  Alle coaches op het Dokterspad worden momenteel getraind in het coachen van studenten naar een gezonde leefstijl. Dat gebeurt door de GGD IJselland in samenwerking met Landstede Sport & Bewegen. Daarnaast worden lessen aangeboden rondom de leefstijlfactoren waarop slecht is gescoord. Verder bewegen alle studenten 1,5 uur per week en worden themaweken georganiseerd rondom gezondheidsthema’s.

Landelijk voorbeeld
Landstede MBO Dokterspad werkt als eerste volgens de Gezonde School methode en is door het RIVM aangemerkt als landelijk ‘model of good practise’. Zie hiervoor de site: www.gezondeschool.info/mbo
 Kijk voor meer informatie op www.degezondeschoolkantine.nl. Klik voor het filmpje van het Ministerie van Volksgezondheid (RIVM) over Landstede en de Gezonde School methode op de onderstaande link.

http://www.gezondeschool.info/mbo/

Artikel delen: