Zwolle in top 3 duurzaamste gemeente

Zwolle – Zwolle is bij de laatste drie geëindigd bij de prijs voor duurzaamste gemeente in de categorie het beste gemeentelijke duurzaamheidsbeleid. Juryvoorzitter Herman Wijffels maakte dit woensdagavond 14 december tijdens de uitreiking van de Duurzaamste gemeente Prijs bekend.

De Duurzaamste gemeente Prijs bekroont gemeentelijke initiatieven op het gebied van duurzaamheid, in de eigen organisatie maar ook in de gebouwde omgeving, het bedrijfsleven, op het gebied van energie, afval en mobiliteit. Met deze verkiezing willen de initiatiefnemers de Nederlandse gemeenten stimuleren om de zeer ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren zoals die door de Nederlandse overheid zijn geformuleerd. De prijs kent drie categorieën, namelijk het beste project, het beste plan en het beste gemeentelijke beleid op het gebied van duurzaamheid. Zwolle werd genomineerd voor de categorie beleid. Andere genomineerden in deze categorie waren Breda en Assen, die de winnaar werd. Het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Zwolle is ambitieus. Duurzaamheid is in alles een leidend principe. “Duurzaamheid betekent een langdurige balans tussen people, planet en profit”, geeft wethouder Dannenberg aan.

“Hiermee is duurzaamheid geen synoniem voor milieuvriendelijkheid maar staat het voor een integrale ontwikkelstrategie. In Zwolle werken we samen aan de toekomst: met instellingen, bedrijven en burgers. Als gemeente stimuleren we, verbinden we en geven we ruim baan aan innovatieve oplossingen die zorgen voor een stad in balans”.

Concrete voorbeelden zijn bijvoorbeeld de ambitie om in 2020 40% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2009, het besluit om geen gas aan te leggen in nog nieuw te ontwikkelen delen van Stadshagen, 25% energielastenverlichting voor burgers en bedrijven in 2020 t.o.v. 2009, daar waar duurzaamheidsprojecten hebben plaatsgevonden, 10% reductie op de totale hoeveelheid restafval in 2013.

“Deze hoge positie is een bevestiging dat we op de goede weg zijn”, vervolgt de wethouder. “Maar we zijn er nog niet, de komende jaren gaat het vooral ook om DOEN. Samen met partners in de stad duurzaamheid verder handen en voeten geven om te komen tot een stad in balans”.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Het braafste jongetje van de klas?
  Duurzaam ik kan het woord niet meer horen.
  Volksverlakkerij !!

  Het is net zo?n hype als indertijd met die zure regen.
  Hele bossen zouden dood gaan maar wat is daar van uit gekomen?
  Ok dat was weer een smerige streek om de belastingen te verhogen.Nu Eco tax vroeger ,Kalkar heffing.
  Honderden guldens heeft dat elk gezin per jaar gekost en nu is het een speelplaats van van der Most.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.