Isala Zwolle krijgt IBD-centrum

Zwolle – Een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa is goed te behandelen met medicijnen. Maar deze ziekten hebben ook een behoorlijke impact op het dagelijks leven. Ze kunnen onverwacht verergeren, patiënten moeten vaak naar de wc, hebben minder controle over hun darmen, last van gerommel in de buik en zijn vooral vaak erg vermoeid. Een lange treinreis, bioscoopfilm of naar een feestje is dan niet zo vanzelfsprekend. En dan zijn er ook nog de onzekerheden over voeding, seksualiteit, werk, studie en toekomstplannen. Onderwerpen dus die niet altijd even makkelijk bespreekbaar zijn. Daarom openen Isala klinieken op donderdag 15 december het Isala IBD-centrum (Inflammatory Bowel Disease, vrij vertaald chronische darmontsteking).

Het centrum bestaat uit een multidisciplinair team met maag-darm-leverartsen, chirurgen, diëtisten, pathologen en speciale IBD-verpleegkundigen. De IBD- verpleegkundigen zijn een laagdrempelig aanspreekpunt waar patiënten met al hun vragen terecht kunnen tijdens een verpleegkundig spreekuur. Zij kunnen patiënten voorzien van allerlei informatie, helpen met praktische zaken en bieden een luisterend oor. De lijnen met de specialisten zijn kort en de diverse specialismen zijn nauw betrokken bij de behandeling van de patiënt. Ook is er extra aandacht voor de overdracht van kind- naar volwassenenzorg, omdat deze ziekten zich veelal op jongere leeftijd manifesteren. Doel is om de patiënt te helpen grip te krijgen op zijn ziekte, ermee te leren omgaan in het dagelijks leven en de kwaliteit van leven te vergroten.

Patiëntenvereniging

Naar verwachting hebben in Nederland ongeveer 55.000 mensen de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Het Isala IBD-centrum behandelt jaarlijks 1.500 patiënten. Patiëntenvereniging CCUVN is voorstander van het inrichten van een IBD-centrum waar patiënten terecht kunnen.

Meer informatie: www.isala.nl/mdl

Artikel delen: