Kinderen BSO De Klokbeker leren met textiel werken

Zwolle – Er zijn nog niet veel BSO’s waar met textiel wordt gewerkt. Terwijl dat volgens Hannie Mars van HAMAWI uit Zwolle juist heel leuk en leerzaam is: “Tijdens een textielworkshop leren kinderen bijvoorbeeld creatief denken, samenwerken en keuzes maken: welke combinatie van materialen levert bijvoorbeeld het mooiste resultaat op.” De kinderen van BSO De Klokbeker in Zwolle-Zuid, onder wie de twee dochters van Mars (6 en 8 jaar), leefden zich maandag 12 december uit en maakten een prachtige kerstslinger voor thuis.

kinderenklokbeker.jpg

In opperste concentratie zijn de kinderen van Landstede Kinderopvang druk in de weer. Onder leiding van creatieve duizendpoot Hannie Mars maken ze een kerstslinger voor de kerstboom of om voor het raam te hangen. Mars heeft voor de materialen gezorgd: sneeuwwit bolletjesgaren als basis en vilt, stof, en garen voor de figuurtjes. Wie wil kan zelf figuurtjes stansen met de meegebrachte stansmachine. Voor de jongsten is er  lijm, voor de oudsten naald en draad. Volgens Loes ter Haar, assistent-leidinggevende van BSO De Klokbeker, zijn de kinderen dol op dergelijke creatieve activiteiten: “Ze leren hun fantasie gebruiken en mogen zelf bepalen hoe ze vorm geven aan het resultaat. En dat er iemand van buiten de bso de workshop geeft is toch vaak net even anders.” Mars vult aan: “Soms komen de kinderen met hele andere ideeën dan ik had bedacht, wat natuurlijk altijd mag.”

Talenten ouders benutten

Die vrije invulling past volgens Ter Haar ook goed bij Reggio Emilia: de pedagogische visie van waaruit Landstede Kinderopvang werkt. “Binnen deze visie is er veel aandacht voor het individuele kind. Kinderen krijgen bij ons alle ruimte hun talenten te onderzoeken en te ontwikkelen. Daarbij maken we graag gebruik van talenten van ouders als Hannie.”

Mars raakt enorm geïnspireerd door kinderen en hun creativiteit: “Volwassenen houden rekening met hun interieur en wat de partner ervan vindt. Kinderen zijn spontaner, ze maken gewoon wat ze zelf mooi vinden. Ze zijn blij om met iets zelfgemaakts naar huis te gaan en tegelijk vaak verbaasd over hun eigen kunnen.”

T-shirtpimpen

Hannie Mars naait al sinds haar twaalfde. Sinds 1995 geeft ze naailessen en inmiddels geeft ze ook met veel plezier naailessen en textielworkshops aan volwassenen en kinderen (o.a. in het onderwijs). Voorbeelden van creaties zijn sokpoppen, vilten sleutelhangers, voor Valentijnsdag een krans met stofjes en lintjes en – voor Moederdag – een stoffen kralenketting. Mars: “Ook leuk is het t-shirtpimpen: daarbij zit ik met de jonge kinderen achter de naaimachine. De jongens – superstoer dat ze altijd meedoen -hadden heel creatief een wit shirt omgetoverd tot voetbal!”

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Wat leuk dat ik mezelf hierop tegen kom! TOP!!!
    Wie dit ook leuk lijkt om op de BSO te doen, of voor een kinderfeestje,neem dan svp contact met me op. Er zijn vele mogelijkheden.

    Groetjes Hannie


    ⚠️ Meld

  2. Leuk Hannie om je ook hier tegen te komen. Je haalt ook wel alle creativiteit in de kinderen naar boven hoor met je enthousiasme.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.