Start bouw OOG op Fundatie begin januari 2012

Zwolle – In de TAK-zaal van het stadhuis in Zwolle werd vrijdagmorgen het startsein gegeven voor de verbouwing van Museum de Fundatoie aan de Blijmarkt. Het succesvolle museum is van 9 januari 2012 tot en met november 2012 gesloten.

13-09-2011_dakkonstruktie_de_fundatie_6.jpg

Bij de feestelijke bijeenkomst op het stadhuis waren gedeputeerde Hester Maij, wethouder Nelleke Veldelaar en museumdirecteur Ralph Keuning aanwezig om een toelichting te geven op de grootse verbouwing. Op het museum komt het veelbesproken OOG. De behuizing van Museum de Fundatie aan de rand van de Zwolse binnenstad, is te klein geworden om de tentoonstellingen, eigen collecties en de bezoekers, met name groepen en scholen, adequaat ruimte te bieden. Begin december 2012 wordt Museum de Fundatie weer geopend. Richttijd voor de realisering van het OOG is altijd de mooie datum 12-12-2012 geweest.

16-12-2011_bekentmaking_plannen_fundatie_takzaal_3.jpg

16-12-2011_bekentmaking_plannen_fundatie_takzaal_1.jpg

16-12-2011_bekentmaking_plannen_fundatie_takzaal_2.jpg

Artikel delen:
Reacties 60
 1. Voorspelling:
  – Bouw loopt 50% uit en duurd tot medio 2013.
  – Bouw valt ca. 100% duurder uit en komt voor kosten gemeente Zwolle.
  – Personeel komt tijdelijk in de WW, kosten voor gemeente Zwolle
  – Na verbouwing weet het publiek moeilijk de weg terug te vinden naar het museum en neemt het bezoekersaantal per jar af tot 50% van het huidige.
  – Overheidssubsidie neemt verder af.
  – 2014 sluiting.

  Zeer negatief beeld, maar in het huidige economische klimaat en de bezuining door de overheid zeker niet ondenkbaar.  ⚠️ Meld

 2. Of hebben ze blijkbaar dat grote oog niet vast (genoeg) gelast en ligt ie met 1 goede storm bij et fraterhuis in een filmzaal….

  Echt, dit is et slechtse idee ooit geweest…


  ⚠️ Meld

 3. Ben trouwens wel benieuwd hoe lang de mensen die hierover beslissen al in Zwolle woonachtig zijn. Ik kan me niet voorstellen dat een echte Zwollenaar hier op zit te wachten.


  ⚠️ Meld

 4. Is ook bedoeld om volk van buitenaf aan te trekken.
  Voorspellingen dat het uit loopt en 50% duurder uitvalt durf ik me ook aan te wagen. Het tegendeel komt nagenoeg nooit voor.
  Maar ik denk wel dat het op langere termijn zijn geld zal opbrengen.
  Maar in deze ongure tijden toch niet een goed idee. Hand beter even op de knip houden.


  ⚠️ Meld

 5. Hoe is het toch elke keer mogelijk dat ‘heel Zwolle’ tegen dit plan is? Er zullen toch ook voorstanders moeten zijn. Dat zijn toch, hoop ik dan maar, niet alleen de investeerders en de ambtenaren? De gemeenteraad heeft ook zijn goedkeuring moeten geven. En dat is gebeurd. Ook namens JOU. Dat heet democratie!!


  ⚠️ Meld

 6. @bart1: De Van Gogh bevindt zich momenteel in de dependance van de Fundatie in Kasteel het Nyenhuis in Heinoo…. je hoeft je dus geen zorgen te maken 🙂


  ⚠️ Meld

 7. Een van de mooiste panden van Zwolle gaat eraan…jammer het lijkt wel alsof er een steen uit de hemel is gevallen bovenop de fundatie…


  ⚠️ Meld

 8. En over een tiental jaren slopen ze dat wanstaltige ding er weer af wedden?
  Want dan willen de ambtenaren die wel bij hun verstand zijn het spul weer in de orginele staat terug brengen.

  Wat is er toch door de jaren heen veel vernield in Zwolle door projekt ontwikkelaars en onbekwame ambtenaren.

  Snappen ze nog niet dat een historische stad met mooie oude gebouwen meer bezoekers trekt dan dergelijke gedrochten??

  Trouwens wat mij opvalt is dat er tegen woordig bijna dagelijks een wethouder ergens iets opend of aanwezig met de nodige drankjes en hapjes.
  Hoeveel verloren werkuren zouden dat per jaar zijn van al die plezier uit stapjes??
  Laten ze echt gaan werken daar worden ze voor betaald.


  ⚠️ Meld

 9. Ik vind het wel mooi! een gedurfd ontwerp. ;D

  Ben het wel mee eens dat dit soort bouwprojecten vaak erg prijzig zijn, en vaak onderschat worden (in kosten)


  ⚠️ Meld

 10. Op een neo-classicistisch gebouw past een koepel, maar op dit gave ensemble heeft nooit een koepel gezeten, het ontwerp lijkt niet op een koepel en is disproportioneel groot. Naar ik vernomen heb, is de ‘koepel’ niet eens voor tentoonstellingsruimte bedoeld, maar voor het kopje koffie.Een goedkopere oplossing is het charmante huisje met de erker ernaast. ’t Is allemaal grootheidswaanzin van opgeblazen ego’s.


  ⚠️ Meld

 11. voormalig Paleis van Justitie, ca. 1905. Neo-classisistische stijl (in de vorm van een Griekse tempel, met gecanneleerde zuilen en een tympaan op architraaf), gebouwd in 1841 door architect E.L. de Coninck uit Den Haag.

  Deze architect zal zich in zijn graf nog wel eens omdraaien .


  ⚠️ Meld

 12. Tsja: Maar ik denk wel dat het op langere termijn zijn geld zal opbrengen.

  Investering ca. 18 miljoen euro.
  Bezoekers per jaar: 130.000 (incl.locatie Heino) Toegangsgeld: 7,50 max.
  Opbrengst per jaar: 975.000 euro.

  Terugverdientijd: 18,5 jaar. (en dan heb ik de salarissen van de medewerkers er nog buiten gelaten)

  Ben ik nou zo slim, of de bedenkers zo dom?


  ⚠️ Meld

 13. @zwolleinthuus: achtieneneenhalfjaar jaar gaat zo’n ei wel mee hoor! En ook nog wel langer. Er zullen ook nog wel wat andere inkomsten zijn (kalenders, boeken etcetera iets met kunst) dan alleen entreegeld. En de jaarlijkse subsidies ook niet vergeten h?!


  ⚠️ Meld

 14. Kijk die dure gasten nu eens lachend op de foto staan zij zijn er verantwoordelijk voor dat zo,n mooi oud gebouw naar de filestijnen wordt geholpen .En dan durven ze er nog zo,n feestelijk gezicht bij op te zetten alsof het door iedere Zwollenaar gewild zou zijn.Straks als de zaak uit de klauwen loopt en er geld bij moet in deze tijd van economische recessie dan piepen ze wel anders of zijn vertrokken naar elders.En laten dan de burgers van Zwolle met de schade zitten .


  ⚠️ Meld

 15. In 1841 hebben jullie voorouders vast net zo gemopperd op dat rare dure gebouw dat niet in het stadsbeeld past als dat jullie nu mopperen over het ei.
  Dus eigenlijk is het allemaal heeuul Zwols wat hier gebeurt.;D


  ⚠️ Meld

 16. Ik hou van Zwolle omdat het zo’n mooi historische binnenstad heeft. En met al die moderne invloeden vind ik de binnenstad er niet beter op worden. En over 150 jaar zullen de mensen zich nog steeds afvragen wat zo’n enorme kapitale ei voor historische meerwaarde heeft voor Zwolle.


  ⚠️ Meld

 17. @Dame, wat is er mis met “Zwols” te zijn?
  Iedere toko die het zich kan veroorloven wil graag een vestiging in die mooie gave historische binnenstad omdat daar de consument graag verblijft. en vervolgens weten ze niet hoe snel ze die felbegeerde lokatie “eigentijds” moeten verknallen.
  We mogen dus hopen dat de Fundatie niet het Museum voor Naieve Kunst, het Ecodrome en het Machine museum achterna gaat.


  ⚠️ Meld

 18. Er is niks mis met Zwols zijn, Observer, maar er is ook niks mis met niet-Zwols zijn en hier wel wonen en ook nog eens een mening hebben (Zwolleinthuus: “Ik kan me niet voorstellen dat een echte Zwollenaar hier op zit te wachten.”).
  Een stad die leeft, blijft nieuwe huizen, aanbouwen, kunstwerken toevoegen aan de stad. Dat deden ze 170 jaar geleden ook met die gebouw dat tussen de andere gebouwen ook nogal uit de toon viel. Nu wordt het mooi en waardevol gevonden, omdat we eraan gewend zijn geraakt in het straatbeeld, maar hoe was het toen?
  Ook ik vind dat het stadsbestuur met zorg met de schitterende binnenstad moet omgaan. Dat wil niet zeggen dat alles geconserveerd moet worden. We leven gelukkig niet onder een kaasstolp. Veel bovenstaande reacties zijn zo negatief en grijpen vooral terug op de opvatting “dat er niets vernield mag worden en dat nieuwe elementen altijd leiden tot een minder product”. Dat vind ik jammer.


  ⚠️ Meld

 19. @Dame, ik ben het in grote lijnen met je eens hoor.
  Maar ik vind wel dat wat je wijzigt aan bestaande stedenbouwkundige situaties (monumenten) minimaal dezelfde bouwkundige en architectonische kwaliteit moet hebben, en daar twijfel ik nog wel eesn aan. Veel nieuwe gebouwen halen de leeftijd van 100 jaar niet eens om in aanmerking te kunnen komen voor het predikaat gemeentelijk of rijksmonument


  ⚠️ Meld

 20. Derderangs museum
  Wie gaat er nu naar dit museum? Exposities uit het jaar nul of hobby kliederwerk van bijvoorbeeld Jeroen Krabbe. Om naar niet te spreken van het museum in Heino van dezelfde club. Oude rotzooi van een seniele man.  ⚠️ Meld

 21. Zwolleschoon, wat vind je wél mooi? Naar welk museum ga jij graag?
  Ik ben een van de 130.000 mensen die er jaarlijks (minimaal 1 keer) komt. Dat zijn iig mensen die deze tentoonstellingen waarderen.


  ⚠️ Meld

 22. Subsidiekaartjes.
  Van de 130.000 mensen die er komen heeft meer dan de helft een gesubsidieerde kortingskaart. Als je vervolgens alle scholen en andre doelgropen (gratis entree) er nog van af haalt, dan houd je maar weinig echt betalende mensen over. En wat te denken van de gratis museum dag ieder jaar? Zie ook de jaarcijfers.


  ⚠️ Meld

 23. Doe niet zo moeilijk, Zwolleinthuus. Cultuur is belangrijk in de samenleving. Veel mensen genieten ervan. Ik weet niet welke gesubsidieerde kortingskaart je bedoelt. Ikzelf heb een museumjaarkaart. Deze wordt niet gesubsidieerd door de overheid; wel ontvangt de stichting een jaarlijkse bijdrage uit de bankgiroloterij. De inkomsten uit de museumjaarkaartverkoop worden jaarlijks verdeeld over de musea aan de hand van aantal bezoekers die met zo’n kaart is binnengekomen. Vorig jaar ontvingen de musea ca. 70% van het entreekaartje op die manier terug.
  Jongeren t/m 17 mogen gratis naar binnen en groepen betalen ?? 5 pp.
  Wil jij ons nationaal, provinciaal cultuurbezit achter slot en grendel? Of alleen toegankelijk voor zij die het zelf kunnen aanschaffen? Of mogen gewone mensen er ook van genieten?


  ⚠️ Meld

 24. Ik ben het geheel niet met Zwolleschoon eens.
  De Fundatie is als museum een grote aanwinst voor Zwolle en zelfs voor Noord-Oost nederland en kan zich ondertussen gerust meten met het zo geroemde Groninger museum.
  Er is een prima vaste collectie en er zijn verassende exposities, ga zo door!


  ⚠️ Meld

 25. Wat ik jammer vind is dat mensen elkaar zo weinig gunnen. Alleen de dingen die ze zelf waarderen mogen gesubsidieerd worden lijkt het wel. Zelf denk ik dat de samenleving als geheel gebaat is bij een gevarieerd aanbod aan cultuur en verenigingen. Als het lastig is om de eigen broek op te houden, dan mag daar van mij geld naar toe. Niet onbeperkt, niet ongeclausuleerd en met een goede onderbouwing. Daar betaal ik graag belasting voor.


  ⚠️ Meld

 26. @observer,welk belang heb jij bij de Fundatie? Hoop toch zo dat alles fout gaat bij de Fundatie! Dat ze de hut maar mogen sluiten kost de samenleving minder geld dan aan dit nutteloos project!. Waardeloos dat de Gemeente hierin meegaat. Wie krijgt hier steekpenningen?


  ⚠️ Meld

 27. @dame: in het huidige politieke klimaat wordt er op zoveel dingen gekort.

  Als een instelling zichzelf niet kan financieren, zal er uit andere potjes geput moeten worden, donaties van bezoekers en bedrijven dus. Niet mijn geld. (Vind dat overigens voor zeer veel zaken gelden, niet alleen musea)

  (Belangrijker is het bestrijden van armoede bijvoorbeeld.)


  ⚠️ Meld

 28. @zwollenaar3, wat een rare kronkels insinuaties heb jij.
  Als gewoon kunstliefhebber kan ik de Fundatie toch een goed museum vinden zonder dat ik er finanncieel belang bij heb?

  En Zwollinthuus,
  armoedebestrijding? let straks maar eens op hoeveel die zogenaamde armoelijers aan vuurwerk uitgeven, daar ga ik echt niet aan meebetalen hoor.


  ⚠️ Meld

 29. @Observer, dan moet je het anders uitleggen,de inhoud van het museum vindt jij goed. Dus wat er aan kunst hangt/ staat/ligt, mee eens? Maar hoe ze uiterlijk het pand gaan verkrachten is dat dan ook goed? Mee eens dat er bij die ambtenaren een kronkel zit?


  ⚠️ Meld

 30. Jammer dat wij allen waarschijnlijk de demonstratie van échte Zwollenaren niet meer meemaken wanneer het oog over 100 jaar verwijderd moet worden omdat renoveren te duur is…;)
  En het museum met zijn tentoonstellingenbeleid is precies wat Zwolle nodig had/heeft om ook voor niet-Zwollenaren een aantrekkelijke stad te zijn voor een dagje uit. Daar ben ik (als Zwollenaar-van-buiten;)) trots op!


  ⚠️ Meld

 31. Jaarsalaris
  Enig idee wat het jaarsalaris van de directeur van dit museum is?
  Dat betalen wij allemaal als Zwollenaren. Uit jouw portemonnee.
  Laten we in deze crisistijd nu eens ophouden met geld over de balk te gooien. Eerst krijgen we zo’n foeilelijk kermitbeeld met vleugels in de stad. En het stedelijk museum wat ook niet loopt. Ecodrome: 750.000 euro subidie van de gemeente per jaar (gaat nu gelukkig dicht). Moet ik nog even doorgaan?


  ⚠️ Meld

 32. Vertel: hoeveel verdient Keunig dan? En hoeveel mag hij van jou verdienen? En hoe relevant is dit voor het onderwerp waarover we spreken?
  Heb jijzelf maatschappelijk verantwoord werk en krijg jij wat je verdien?


  ⚠️ Meld

 33. @Dame, direkteur fundatie, maatschappelijk verantwoord? Laat me niet lachen! Hij zit er voor zijn eigen en voor niemand anders!!! Keuning is gewoon een zakkenvuller en meer niet. Hij wil straks stoppen en met een arrogant hoofd rond lopen van ” zie wat voor belachelijk iets ik voor elkaar heb gekregen bij die stomme Zwollenaren” dat wij in lengte van dagen aan hem herinnert gaan worden? Niets meer en niets minder. Mensen die iets voor de samenleving doen en daar GEEN geld voor vragen cq ontvangen zijn maatschappelijk verantwoord bezig, maar een direkteur van een museumpje niet. Heb nog steeds dat er iemand ingrijpt met een stel hersens maar ja dat zal wel niet lukken.


  ⚠️ Meld

 34. Jaloezie doet mijn hart toch zo lijden,
  jaloezie doet mijn hart toch zo pijn…
  De ZzN kon het zo mooi zeggen.
  “Een zakkenvuller”? Hoeveel verdient de directeur van de Fundatie dan, Zwollenaar3? Ik weet het niet, maar jij (of in je fantasie) kennelijk wel. En hoeveel zou iemand met een universtaire opleiding in die positie van jou mogen verdienen om zich niet jouw hoon op zijn hals te halen? Of moeten mensen die in sectoren werken waar jij niets in ziet, het voor niets doen?


  ⚠️ Meld

 35. @dame,wacht even eerst was het maatschappelijk verantwoord bezig en nu universitaire opleiding? Welke kant ga je op? Ik ken Keuning niet persoonlijk en dat wil ik ook zo houden! Als direkteur vind ik hem waardeloos, iets wat al zo lang in Zwolle staat en dan verkrachten, dan ben je niet goed bij je hoofd. Over de financiën, je denkt toch niet dat hij voor ?? 2.000,- in de maand daar staat, denk zo tussen de ??5.000 n ??10.000 in de maand. En als je nits doet ben je een zakkenvuller! Ook al ben je een vuilnisman en niets doet ben je ook zakkenvuller. Maar dame als jij j goed voelt bij een misvormt pand, straal dat lekker uit! Ik ben een echte Zwollenaar en zal negatief zijn over de Fundatie en zal dat ook uiten zoveel als ik kan. Kan ik mensen weerhouden uit de Fundatie zal ik het zeker niet laten!


  ⚠️ Meld

 36. Keuning krijgt Zwolle wel op de kaart de laatste jaren met tentoonstellingen die allemaal hun geld hebben opgebracht. Dat kunnen veel andere (museum)directeuren hem niet nazeggen. Ik denk dat ie zijn salaris meer dan waard is.


  ⚠️ Meld

 37. @ Zwollenaar3 wat roepetoeter je weer onsamenhangend in de rondte.
  De museumcollectie, de tijdelijke exposities en het salaris van de directeur en zelfs mijn vermeende belangen hebben niets te maken met de aanstaande en de terecht bekritiseerde uitbreiding.
  Beperk je nou gewoon tot het feit dat de heren architecten er niet tegenop zien om de artistieke creatie van hun voorganger-collega’s onder het mom van eigentijdse wensen moedwillig verkrachten.
  Zwolle lijdt onder de waan van de dag.


  ⚠️ Meld

 38. Je moet goed lezen, Zwollenaar3. Zwolleschoon fulmineert tegen allerlei “dure” cultuuruitingen en jaarsalaris directeur Fundatie in deze tijden van crisis. Hij suggereert dat dit maatschappelijk niet verantwoord is. Ik vroeg hém dus of hij maatschappelijk verantwoord werk heeft.
  Ik schat in dat een museumdirecteur voor iemand met een vergelijkbaar opleidingsniveau zeker niet een heel vreemd hogere salariëring ontvangt. Jij hebt het over brutobedragen?
  Eens met Observer dat het ook niet terzake doend is in dit topic dat over smaak gaat: vind je het OOG wel of niet mooi. Ik (tenminste op de tekeningen en maquette) wel!


  ⚠️ Meld

 39. @observer en dame, Zwolle lijdt inderdaad. Nogmaals, ik vind de Fundatie een zielige vertoning zoals ze het nu gaan doen, NU dus! Het kan niet anders dat achter gesloten deurtjes afspraken zijn gemaakt, is nl o zo Zwols en zo de politiek in Zwolle en ja ik weet waar ik het over heb!. De heren architecten zijn helemaal ziek, vraag me af waar ze hun papiertje hebben gekregen voor architect. In Zwolle zijn wij goed om af te breken wat oud,mooi en goed is. Klopt? Klopt! Ga me nu ook niet vertellen dat,dat niet zo is want dan neem ik jullie helemaal niet meer serieus. Smaken verschillen klopt maar wat hier gebeurd is en blijft belachelijk. Over zijn salaris, ik neem aan dat, dat wel goed zit en anders heeft ie de subsidie van het Rijk nog! Fijne zondag verder


  ⚠️ Meld

 40. Ach, of ik door jou serieus genomen wordt zal me een zalige zorg zijn, Zwollenaar3. Het is allemaal een kwestie van smaak en zoals het oude (moet je aanspreken;)) gezegde zegt: daarover valt niet te twisten. Ook fijne zondag gewenst.


  ⚠️ Meld

 41. @Observer: Armoedebestrijding als in betere ondersteuning voor bijstandsmoeders e.d. Ik doel zeker niet op de bewust werklozen.


  ⚠️ Meld

 42. Wat een leijke puist op dat gebouw. De architecten van tegenwoordig hebben het verstand van kleine kinderen die met een blokkendoosje spelen en ook alles op elkaar gooien wat ze in hun vingers krijgen. De architect van het gebouw zou zich omdraaien in zijn graf als hij deze tekening zou zien. Gewoon walgelijk.:o


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.