Uniek muziekavontuur Zwolse Dina Popma

Zwolle – De 27-jarige singer-songwriter Dina Popma vertrekt 22 december voor een uniek muziekproject van drie maanden naar West-Afrika. De Zwolse zal tijdens haar rondreis door onder meer Mali ook het beroemde Festival au Desert  in de Sahara bezoeken. Via haar eigen netwerk zijn er contacten gelegd met Afrikaanse topmuzikanten. Die moeten haar inspireren tot een Afrikaans gekleurd muziekalbum. ‘’Het wordt één groot avontuur. Ik bewandel graag onbekende wegen om mijn horizon te verbreden’’, vertelt ze enthousiast.

 

Dit jaar kwam Dina, zoals haar artiestennaam luidt,  in contact met de Malinese muzikant Zoumana Diarra. Met zijn hulp werden er contacten gelegd met topmusici uit Mali en omliggende landen. ‘’Deze muzikanten werken mee aan mijn debuutalbum, dat ik hier ga schrijven en deels opnemen. De mensen, cultuur en Afrikaanse muzikanten vormen de inspiratiebron van dit muziekproject.’’ De Zwolse bezoekt ook het meest vermaarde Afrikaanse muziektreffen Festival au Desert, midden in de Sahara-woestijn. ,,Via mijn contactennetwerk ga ik er als vrijwilligster aan de slag en zorg voor de opvang en begeleiding van de artiesten. Ja, dan zit je natuurlijk dicht bij het vuur.  Ook die manier hoop ik met Afrikaanse topmusici enkele muzieksessies te kunnen opnemen.’’

 

Achtergrond

Dina komt uit een muzikale familie en speelt onder meer gitaar, piano, saxofoon en marimba. Op haar 21ste begint ze serieus muziek te schrijven en te componeren. Het zijn de eerste schreden op het pad van de singer-songwriter Dina Popma. Twee jaar later begint Dina aan een muziekopleiding in Leeuwarden. In 2012 studeert ze af.

Dina is oprichtster en leadzangeres/gitarist van het muziekcollectief Dina Drinks Tea. Van dit eigentijds folkgezelschap verscheen in 2011 de debuut-EP May I Find You . Een reis door India en Thailand inspireert haar om nieuwe muzikale wegen in te slaan.

 

Dina laat zich onder meer inspireren door artiesten als Ane Brun, Ray la Montagne, Justin Vernon, Anthony and the Johnsons en Nick Drake. Als opmaat naar haar Afrikareis luistert ze momenteel veel naar Habib Koite, Oumou Sangare en Three of a Kind. ‘’Ik kijk met een open blik naar de wereld en bewandel graag onbekende wegen. Zingen en musiceren zijn voor mij een manier om bij mezelf te komen. Het is bijna meditatief. Dat zoeken naar de essentie mondt uit in muziek in z’n meest pure vorm.’’

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Wel leuk…toen ik haar muziek hoorde, moest ik aan Habib Koite denken…en ja hoor ze luistert ook naar zijn muziek!!!
    Leuk om naar te luisteren…compliment…


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.