Petitie tegen Danceverbod binnenstad Zwolle gestart

Zwolle – MijnZ, de jongerenwebsite van dagblad De Stentor, heeft de oorlog verklaard aan het Danceverbod. Loco-burgemeester en wethouder René de Heer wil Dance uit de binnenstad weren, omdat het voor teveel overlast zou zorgen. Daarmee sluit hij, als het eerste in de Nederlandse geschiedenis, een complete muziekstroming buiten. En natuurlijk de jongeren die ervan houden. MijnZ snapt hier niets van.

"Zwolle heeft al geen club waar jongeren naar toe kunnen, nu pakt de gemeente ze ook nog deze dance-evenementen af." Ook vind de jongerenwebsite dat dit voorstel haaks staat op de plannen om van Zwolle een bruisende studentenstad te maken. Daarom is er een petitie gestart tegen het Danceverbod, die te ondertekenen is op de website www.MijnZ.nl. Komende week zullen er posters door de hele stad hangen om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Vrijdag 30 december biedt MijnZ de handtekeningen aan bij de gemeente om zo het verbod van tafel te krijgen.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. De jeugd van MijnZ is niet echt betrouwbaar gebleken de laatste maanden. Zo braken ze b.v. in bij gebouw X van Windesheim, en waren er andere blunders. Ik kan deze zwaar gesubsidieerde club (meer dan een ton!!) niet serieus nemen.


  ⚠️ Meld

 2. “Danceverbod” komt idd wel een beetje veel belachelijk over. Het zal toch wel op de raadsvergadering staan?
  Is het mogelijk René’s argumenten ff op te sommen?
  – ‘overlast’ is zo subjectief

  en de rest?
  ⚠️ Meld

 3. Ik snap werkelijkwaar niet waarom dit ineens uit de lucht moet vallen. Ten eerste zijn er met Koninginnedag en 5 mei geen noemenswaardige incidenten in de binnenstad voor gevallen. Ten tweede heb ik van politieke zijde nog geen argument gehoord waarom dit niet ‘past’ in de stad Zwolle.
  Er is een prachtige lokatie aan het Rodentorenplein waarop deze evenementen (in mijn ogen) prima plaats kunnen vinden en waar (nagenoeg) niemand overlast bezorgd wordt. De horeca floreert bij deze evenementen en ook bij het stempel ‘studentenstad’ past een dance-evenement prima!
  Dat toevallig MijnZ nu een petitie organiseert vind ik een prima initiatief. Laten we de azijnpissers die vallen over subsidie en ‘inbreken’ maar even buiten beschouwing laten. Ontopic please!


  ⚠️ Meld

 4. Steekhoudende tegen “Danceverbod-argumenten”
  – Ten eerste zijn er met Koninginnedag en 5 mei geen noemenswaardige incidenten in de binnenstad voor gevallen.
  – Ten tweede heb ik van politieke zijde nog geen argument gehoord waarom dit niet ‘past’ in de stad Zwolle.
  – Er is een prachtige lokatie aan het Rodentorenplein waarop deze evenementen (in mijn ogen) prima plaats kunnen vinden en waar (nagenoeg) niemand overlast bezorgd wordt.
  – De horeca floreert bij deze evenementen en ook bij het stempel ‘studentenstad’ past een dance-evenement prima!

  Zou er dan enkel “ANGST” overblijven als “René-argument”? Zouden enkele Horecaleden zijn wezen janken bij hun partij? Is dat toevallig de partij van René en noem eens ….. een Papje? Ja, ik verzin ook maar wat, want “ze” komen nergens mee. Ok met het subjectieve “overlast”.  ⚠️ Meld

 5. Er is een prachtige lokatie aan het Rodentorenplein waarop deze evenementen (in mijn ogen) prima plaats kunnen vinden

  Het Rodentorenplein is juist speciaal gebouwd om evenementen te kunnen realiseren. Dus ‘overlast’ vind ik een enorme dooddoener, dat had je ook wel kunnen bedenken toen het plan voor werd gelegd.

  Waarschijnlijk komen ze straks wel weer met onzinverhaaltjes. “we kunnen de veiligheid niet garanderen, te grote toestroom, blablabla”

  En dat terwijl de feesten welke waren georganiseerd door bijvoorbeeld High Energy Events tot in de puntjes uitmuntend waren geregeld. Een kaartsysteem om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk binnen waren, maar de prijs wel terug kregen in consumtiemunten om alsnog een gratis evenement te houden. Eigen beveiliging zodat zuurpruimend nederland in iedere geval niet kon gaan huilen over de politie-inzet van ‘hun’ belastingscentjes.

  En dan nog weten enkele figuren die zichzelf wel even op de borst kloppen het te verpesten. Nog even en Fusion of Dance word ook zonder geldige reden verboden.

  Laat diegene nu eens een keer echt met goede argumentatie aankomen.


  ⚠️ Meld

 6. Het is nog geen jaar geleden dat deze discussie gevoerd is in heel europa na aanleiding van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Duisburg.
  Toen hebben de organisatoren van met name van de Loveparade Berlijn gezegd te stoppen met het organiseren van gratis dancefeesten in grote steden.
  Een van de conclusie was dat men niet goed kan inschatten hoeveel mensen er op een dergelijk feest af kan komen.
  Het gemeentebestuur van Duisburg was op de hoogte van de risico??s desondanks gaven zij toestemming.
  Na de ramp is de burgemeester verzocht op te stappen echter hij is blijven zitten.
  Het zou dom en naïef zijn om te denken dat wat in Duisburg gebeurt is niet in Zwolle zou kunnen gebeuren.
  Tevens denk ik dat bestuurders van de meeste grote steden Hoek van Holland nog niet vergeten zijn waar een stelletje Kl*tz*kk*n misbruik maken van een dancefeest om rotzooi te trappen.
  Je wilt het als stad gewoon niet meemaken.

  Dan maar geen Dans? Nee natuurlijk niet maar gewoon laten organiseren door de grote organisators zoals Misteryland & sensation die jaren ervaring hebben en in de daarvoor aangewezen ruimten of gebieden zoals Het Lowlands gebied Biddinghuizen met een gewone kaartenverkoop zodat men op voorhand kan bepalen hoeveel mensen acceptabel zijn om de veiligheid te kunnen waarborden.

  Ik denk dat de echte Danceliefhebbers die geld over hebben voor een kaartje dit niets liever hebben Immers zij zullen dan ook alleen maar omringt zijn door Danceliefhebbers en geen Oproerkraaiers die heeft feest willen verstieren of gezinnen met kinderen, ouderen of studenten die lopen te lallen maar alleen de echte liefhebbers.
  Om deze danceliefhebbers tegemoet te komen zou je in ruil voor de intreeprijzen bepaalde drankjes goedkoper kunnen maken of bv gratis te serveren.
  (Rock Werchter 2010 werden in verband met de extreme hitte overal drinkwaterplaatsen op het terrein aangebracht teven was het toegestaan een plastik flesje dan wel zonder dop mee te nemen het terrein om deze te kunnen vullen)

  Wat betreft discriminatie van de Dancemuziek lijkt me een slechte bedargumentatie aangezien er geen muziekstroming is die gratis in de binnensteden georganiseerd worden.
  Ik zie een aanvraag voor het organiseren van een Haevy metal festival in de binnenstad ook niet snel slagen en denk dat de weerstand van omwonende en de angst voor overlast net zo groot zal zijn, dus dat Dance gediscrimineerd zou worden is nonsens.  ⚠️ Meld

 7. Ik vind het bovenstaande argument, om geen gratis (dance)festival te organiseren, door onverwachte/niet in te schatten drukte totale onzin!
  Drukte is goed te managen, ook als deze onverwacht is. Op 5 mei of koninginnedag worden er toch ook geen kaarten verkocht? De vergelijking met Duisburg vind ik dan ook overdreven. Daar gingen miljoenen richting een festivalterrein wat te klein was, door een smalle tunnel. Vervolgens is er toen niet addequaat gereageerd door verantwoordelijke instanties. Dit is van totaal andere schaal, dan wat je in Zwolle kunt verwachten.
  Dan puntje 2; een openbaar festival maar niet organiseren omdat de kans bestaat dat er onruststokers op de loer liggen? Is dit ooit gebeurt in Zwolle? Geldt dit ook niet voor andere (openbare) festivals/bijeenkomsten? Is dit een reden om op voorhand maar te kiezen om het helemaal niets te organiseren?

  Mijns inziens heeft politiek Zwolle weinig inzicht in wat er op een ‘dance feest’ gebeurt. Men doet alsof er alleen maar pillenslikkers en lijntjessnuivers rondlopen, terwijl 95% van de bezoekers hier niks van moet hebben en de 5% die het wel doet/wil niet meer overlast veroorzaken dan alcohol/drugs op een reguliere zaterdagavond. Ik zou het echt zonde vinden als de gemeente Zwolle dit beleid doorzet, want ik had op basis van de laatste jaren het idee dat Zwolle in de lift zat wat betreft toerisme en gezelligheid.


  ⚠️ Meld

 8. @tese
  Van wat ik me nog kan herinneren rond de discussie na aanleiding van de gebeurtenissen in Duisburg had de gemeente rekening gehouden met ongeveer 300.000-bezoekers.

  De Love Parade lijkt overvallen door de massale belangstelling voor het festival. Volgens de politie waren er 1,4 miljoen mensen afgereisd naar Duisburg voor het dancefeest, bijna drie keer zoveel als de capaciteit van het festivalterrein.
  Bron
  http://nos.nl/artikel/174056-achttien-doden-bij-loveparade-in-duisburg.html

  De organisatie van de Love Parade was niet goed voorbereid op de massale toeloop. Het terrein zou 300.000 mensen aankunnen, maar schattingen wijzen op 1,4 miljoen mensen. De politie kan dat overigens nog niet bevestigen.
  Bron

  De kritiek op de organisatie van de Love Parade, waarbij zaterdag negentien doden vielen, komt niet uit de lucht vallen. Mensen die het festivalterrein in Duisburg kennen, waarschuwden een week geleden al op internet dat het fout zou gaan

  “Ik ben geen klager, maar wat de organisatie en de stad hier flikken is gevaarlijke arrogantie. Een plaats aanbieden die geschikt is voor 350.000 mensen, terwijl ze denken dat er 800.000 komen. Waanzin. Een beetje paniek en de boel escaleert, wedden?”
  Bron:
  http://nos.nl/artikel/174426-kenners-terrein-waarschuwden-voor-chaos.html

  dit zegt volgens mij voldoende


  ⚠️ Meld

 9. Ik vind het echt belachelijk dat het argument “Duisburg” uit de kast wordt gehaald voor een dance-evenement waar waarschijnlijk 10.000 mensen op af komen. Overal in Nederland worden in de zomer dance-evenementen gehouden zonder dat daar grote problemen zijn. Maar nee in Zwolle geeft het overlast… 😮

  Liberator, Queendance, WK wedstrijden, Van eigen bodem, Carnaval… allemaal evenementen waar je van te voren niet weet hoeveel mensen er precies op af komen maar is er iets gebeurd? Hooguit enkele aanhoudingen maar dat zou ook in Duisburg gebeurd zijn als alles goed zou zijn verlopen.

  Zwolle wou dit jaar ook het glazen huis naar de stad halen waar op de finaledag ook duizenden mensen op of komen maar daar hoor je niks over omdat dat waarschijnlijk sociaal verantwoordelijk is. Een goed doel kan je namelijk niet niet weigeren. Maar wat als daar de pleuris uitbreekt? Glazen huis dan maar ook in Biddinghuizen zetten op het lowlandsterrein? Gezellig…

  Op het Bevrijdingsfestival (zonder Dance) komen ook 100.000 mensen af… ook maar schrappen want ja… “Duisburg”…

  Duisburg Zwolle
  Appels peren  ⚠️ Meld

 10. We kunnen het heel simpel regelen. De verkoopt kaarten voor 1 a 2 euro.. En zijn ze op, dan heb je pech.. Dan weet je hoeveel mensen je binnen krijgt en hebt. Wil je het toch gratis houden geef ze dan een gratis consumptie, zo heeft de klant weer zijn 1 a 2 euro terug ontvangen. Mocht dit allemaal teveel moeite zijn misschien is het handig om dan poorten/hekken bij het begin van een festival te zetten en vervolgens te tellen hoeveel mensen er binnen zijn, ben je aan je max. dan gaan de hekken weer dicht, gaan mensen eruit dan kunnen er weer mensen in. Ik vind het zo’n gezeur, mensen maken het altijd moeilijker dan dat het is. We praten over als, als en als.. Ik snap wel dat je je risico moet inschatten, maar om nou alles te verbieden? Dan los je niets op en krijg je alleen maar hangjeugd en ontevreden burgers. Zwolle wil toch dat wij met trots kunnen zeggen ik ben een Zwollenaar, nou die trots gaat langzamerhand weg. Waarom kunnen steden die nog groter dan Zwolle zijn wel dance events houden zonder problemen? En ja er gaat wel eens iets mis, maar is dit nu een argument van dit kan ook bij ons gebeuren? Leer van de fouten van anderen.

  Houd Zwolle levendig! Want zo beginnen we langzamerhand op een uitgestorven stad te lijken…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.