GL wil Zwolle als Fietsstad 2012

Zwolle – GroenLinks Zwolle adviseert het college van B&W om Zwolle volgend jaar te nomineren bij de Fietsersbond voor de eretitel Fietsstad van Nederland. In een open brief (Lees verder) laat de groene partij B&W weten erkentelijk te zijn voor de wijze waarop het in 2011 welwillend heeft gereageerd op onze maandelijkse fiets-tips.

Vorige maand heeft Den Bosch van de Fietsersbond de eretitel Fietsstad 2011 ontvangen. Als het gemeentebestuur alle aanbevelingen van GL ter harte neemt, is Zwolle er klaar voor om Fietsstad van het jaar 2012 te worden. GL hoopt dat het met de maandelijkse suggestie een steentje heeft bijgedragen aan het hooghouden van het vaandel ‘Zwolle Fietsstad’ en vertrouwd erop dat B&W alles in het werk gaat stellen dat Zwolle Fietsstad 2012 wordt.

Open Brief GL Zwolle:

Geacht college,

Dit jaar heeft de fractie van GroenLinks u maandelijks een suggestie aan de hand gedaan om de positie van Zwolle als fietsstad verder te verbeteren. Een deel van onze suggesties heeft u reeds overgenomen, voor een aantal fiets-tips wachten wij nog op uw reactie. Als u al onze aanbevelingen ter harte neemt, is Zwolle er klaar voor om Fietsstad van het jaar 2012 te worden! Zeker als ook de aanleg van een aantal nieuwe fietsstraten is voltooid, we daar de fiets-snelwegen tussen Zwolle en Hattem en die tussen Zwolle en Kampen bij optellen en de (flexibele) stallingmogelijkheden in de binnenstad hun volle omvang hebben bereikt, kan de titel Zwolle in 2012 eigenlijk niet meer ontgaan.

Fietsstad 2011

Vorige maand heeft Den Bosch van de Fietsersbond de eretitel Fietsstad 2011 ontvangen. Alle informatie over de proce-dure kunt u vinden bij de Fietsersbond: www.fietsersbond.nl/fietsstad-2011.

Tien fiets-tips GroenLinks Zwolle

Een overzicht van al onze suggesties dit jaar om Zwolle nog beter voor te bereiden op het ‘fietskampioenschap’ vindt u op onze website: zwolle.groenlinks.nl/fietsstad. Onder deze brief staat een korte inventarisatie van de resultaten tot nu toe. Wij zijn u erkentelijk voor de wijze waarop u welwillend heeft gereageerd op onze fiets-tips. Zo heeft u bij monde van de burgemeester de suggestie voor een publieke fietspomp onmiddellijk omarmd en is recent duidelijk geworden dat deze in elk geval zijn plek zal vinden langs de fietssnelweg over de Hanzeboog. Ook ons voorstel om fietscoaches in te zetten om de fietsenchaos in te dammen zagen wij voor een groot deel al snel realiteit, toen u begeleiding voor het fietsparkeren inzette op de Grote Markt en het Kerkplein. In april vroegen wij aandacht voor een aantal knelpunten op de Kievitsbloemenroute. In één geval is inmiddels zichtbaar verbetering gekomen.

Wij hopen en verwachten dat u ook onze andere suggesties zo veel als mogelijk is zult uitvoeren. Zo zijn wij met name zeer benieuwd wat u vindt van het plan om in navolging van Diezerpoort ook voor andere wijken een zogeheten fietswensenanalyse te laten opstellen (onze fiets-tip van november).

Zwolle Fietsstad 2012

Tot slot wensen wij u veel succes met het uitvoeren van de mobiliteitsvisie voor Zwolle. Wij hopen dat wij met onze maandelijkse suggestie een steentje hebben bijgedragen aan het hooghouden van het vaandel ‘Zwolle Fietsstad’. Wij vertrouwen erop dat u er eer in stelt dat Zwolle Fietsstad 2012 wordt.

Namens de fractie van GroenLinks
Patrick Rijke, raadslid

Artikel delen:
Reacties 9
 1. >:(Laat ze eerst de fietspaden voor elkaar maken!!! Zie: Achter de koppels/wilgenburg naar de rijnlaan/amer, Toddenbeltpad allemaal boomwortels.:'(


  ⚠️ Meld

 2. Oei Tasja toch, Achter de Koppels/Wilgenburg is een voetpad en geen fietspad. Niettemin wel eens dat veel fietspaden een pretparkeffect geven door de boomwortels.


  ⚠️ Meld

 3. Als we op onderdelen “Stad van het jaar” zijn, krijgt B & W dan opslag 😮

  – de cohesie stad van het jaar
  – de gemoedelijkste stad van het jaar
  – de hoofdstedelijkste hoofdstad van het jaar
  – de stad met het romantischte centrum, onder engelentoezicht, van het jaar
  – de vrolijkste stad van het jaar

  etc etc moet kunnen menschen!!!  ⚠️ Meld

 4. laat ze eerst maar eens zorgen dat de fietspaden egaal worden, boomwortel duwen het asfalt omhoog waardoor de fietspaden net berg en dal zijn, ook is op sommige plekken de verlichting niet of slecht aanwezig waardoor het vooral ’s avonds en”s nachts gevaarlijk fietsen is, of de kinderkopjes op de grond liggen schots en scheef vol met hobbels en gaten , dus Groen Links eerst wat doen aan de infrastructuur voor de fietsers voor dat je je aanmeld


  ⚠️ Meld

 5. laat ze dit, laat ze dat……

  Ik fiets iedere dag zo’n 8km door de stad, ik heb geen klachten over de infrastructuur. Ik vind hooguit over de wachttijden bij stoplichten lastig maar dat vinden de ’tegenstanders’ ook 🙂


  ⚠️ Meld

 6. Een paar jaar geleden was Zwolle in de race met o.a. Groningen voor deze titel. Ik kan je uit eigen ervaring zeggen… Groningen is een RAMP voor fietsers!!!
  Dan is Zwolle een walhalla!! En ja, zelfs een walhalla (de ultieme perfectie) heeft zo zn nadelen.
  Dat er boomwortels zijn die fietspaden omhoog duwen. Mee eens, is heel vervelend. Maar dat is ook de natuur. De gemeente doet regelmatig weer een poging om het asfalt te vernieuwen, maar dat is eigenlijk dweilen met de kraan open, want een jaar later komen de wortels weer verder naar boven. Tja, de bomen weghalen heeft ook zn nadelen…
  En natuurlijk is Zwolle als fietsstad dus niet overal even perfect. Zelf heb ik flink de balen van dat kinderkopjesfietspad in de binnenstad, bij Librije e.o. Voor een fietspad mist die totaal zn functionaliteit. Ik ben er al een paar keer met fiets en al uitgegleden op natte dagen. Ik fiets dus liever op de klinkers er naast, net als alle andere gebruikers.
  Zwolle zou daar echt wat aan WILLEN doen, maar dat schijnt door de bedenker van het pad niet te mogen.
  Conclusie: Gemeente Zwolle is, zeker de afgelopen jaren, erg bezig om het voor fietsers zo prettig mogelijk te maken. Helaas kunnen ook zij niet toveren en zal er altijd wel IETS te wensen over blijven.


  ⚠️ Meld

 7. GL wil Zwolle als fietsstalling 2012 hoe komen ze op het idee doen ze nog wel dingen als politieke partij die echt noodzakelijk zijn .Want fietsstad is Zwolle al wel getuige de chaos met de fietsen overal in het centrum en in het winkelcentrum zuid.Laat GL om te beginnen eerst eens aandacht besteden aan de veiligheid van de voetgangers die naar de winkelcentrums gaan.Op heel veel plaatsen moeten voetgangers over de rijbaan lopen omdat hun paden geblokkeerd zijn met fietsen.Zwolle zuid in het winkelcentrum dat uitgebreid is sinds ruim een jaar en als voetgangers gebied wordt aangegeven,daar wordt je als voetganger van de sokken gereden.Er zal streng op gecontroleerd worden maar tot op heden zie je oom agent er maar sporadisch.De ontwikkelaar van de laatste fase van uitbreiding in het winkelcentrum zuid heeft alleen maar aandacht gehad voor de woontorens het parkeerdek en het vermeerderen van het winkelaanbod.Deze projectontwikkelaar Provast heeft wat de fietsstallingen voor zowel de bewoners als de bezoekers van dit centrum gefaald.Zelf de bewoners moeten met hun rijwiel door het centrum om op de plaats bij hun woning te komen en stalling voor alle bewoners samen is er niet voldoende.Dus laat GL als ze het goed voor hebben met de fietser maar eens een dagje bij drukke winkelwagen in zuid kijken hoe het gesteld is met de fietsers in dit voetgangersgebied


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.