Aanvang sloop Schaepman’s Lakfabrieken

Zwolle – De heer drs. T.W. Rietkerk, gedeputeerde van de provincie Overijssel, verrichtte maandagmiddag de eerste handeling voor de sloop van Schaepman’s Lakfabrieken. De eerste muur van het veel besproken complex werd naar beneden gehaald.

19-12-2011_sloop_lakfabriek_schaepman_5.jpg

Bij deze handeling waren aanwezig: E. van Hijum, lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA, de heer drs. H.J. Dannenberg, wethouder van de gemeente Zwolle, de heer ing. J.A. Voordes, regiodirecteur AM en de heer mr. B.J.D. ten Doeschate, directeur Schaepman’s Lakfabrieken. Met deze handeling werd het startsein gegeven voor de ontwikkeling van het Kraanbolwerk tot een hoogwaardige woonlocatie in de binnenstad. Voor het westelijk deel van het Noordereiland, dat bekend is onder de naam Kraanbolwerk, is een nieuw plan in de maak. Ontwikkelaar AM bv en gemeente hebben samen een concept stedenbouwkundig plan gemaakt voor het voormalige Schaepmanterrein. Op het Kraanbolwerk bevinden zich nu nog de panden van Schaepman’s Lakfabrieken. Het bedrijf zelf is inmiddels verhuisd naar Kampen.

19-12-2011_sloop_lakfabriek_schaepman_1.jpg

19-12-2011_sloop_lakfabriek_schaepman_4.jpg

19-12-2011_sloop_lakfabriek_schaepman_3.jpg

De locatie Kraanbolwerk aan de rand van de binnenstad van Zwolle wordt omgeven door een levendige stadshaven: Ruimte en uitzicht, de geur van schepen, de parlevinker en de scheepstagrijn en een stedelijke, robuuste sfeer van bebouwing en openbare ruimte.

kraanbolwerk.jpg

Deze unieke locatie leent zich bij uitstek voor de bouw van middeldure en dure koopappartementen en stadswoningen. Hoofddoelstelling voor de ontwikkeling is hier een hoogwaardig woonlocatie in de binnenstad te creëren.

Doordat de locatie aan drie zijden door water wordt omgeven, biedt het fraaie uitzichten. De locatie is ook direct in het oog springend vanaf een aantal grote invalswegen.
Het Kraanbolwerk verdient daarom uiterste zorgvuldigheid in het ontwerp en inpassing in de omgeving.

19-12-2011_sloop_lakfabriek_schaepman_2.jpg
Dhr. Ten Doeschate aan het woord…

Hoe reageert de toekomstige bebouwing op de historische stad? En welke ruimtelijke relatie is er met de andere ontwikkelingen aan de stadsgracht en de nieuwbouwprojecten rond het zogenoemde waterplein, het Katwolderplein, Roelenweg-Oost en het Rodetorenplein?

Het ontwerp moet zich op een natuurlijke wijze voegen naar de stad.

Kortom, Kraanbolwerk is een voor de stad bijzondere ontwikkellocatie en een plek die een hoogwaardige uitstraling verdient.

Gemeente en AM hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over wat er op deze locatie gerealiseerd wordt. Uitgegaan wordt van een woningbouwprogramma van circa 150 woningen, waarvan 105 appartementen en 45 grondgebonden woningen. Meer informatie over de woningen is te vinden op de speciale website van AM: www.woneninkraanbolwerk.nl.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Een kenmerkend, oerlelijk, binnenstadontsierend gebouw inderdaad. Opgeruimd staat netjes. Ik hoop dat ze die chemische troep nog uit de bodem krijgen.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.