Thales deelnemer Sterrennacht op Doepark Nooterhof

Zwolle – VWS Thales doet mee aan de Overijsselse Sterrennacht en organiseert op Sterrenwacht Nooterhof op woensdagavond 21 december een speciale avond.

Tijdens het doorlopend programma wordt aandacht besteed aan lichthinder en sterrenkunde. Er wordt ook een lezing gegeven waarin de Ster van Bethlehem vanuit een astronomische invalshoek belicht zal worden. In verband met de weersverwachtig krijgt de sterrenhemel alleen binnen aandacht; er kan niet met telescopen gekeken worden. U bent welkom om 19.30 uur, bij de sterrenwacht op Doepark Nooterhof, Goertjesweg 1 te Zwolle. De toegang is gratis. Op woensdagavond 21 december vindt in Overijssel de “Eerste Overijsselse Sterrennacht” plaats. Dit initiatief van de provincie Overijssel betekent dat de 5 Overijsselse sterrenwachten open zijn voor het publiek. Het betreft de sterrenwachten in Lattrop, Enschede, Hellendoorn, Dalfsen en Zwolle. Daarnaast is er in Zwolle, vanaf 18.00 uur op het Grote Kerkplein, het verhaal te horen en te zien van Erik, een Overijssels jongetje dat het donker ontmoet. Dit verhaal wordt omlijst met een bijzondere, energiezuinige lichtshow.

Gezonde veilige leefomgeving.

De provincie Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel werken actief aan een gezonde en veilige leefomgeving. Bewuster verlichten, is een onderdeel daarvan. Dat betekent alleen daar verlichten waar het noodzakelijk en veilig is. Te veel licht is namelijk schadelijk voor de gezondheid van mensen, dieren en planten zo blijkt uit tal van wetenschappelijk onderzoek. Bewust verlichten is veilig, bespaart energie en – niet onbelangrijk – dus ook de portemonnee. Daarom stimuleert de provincie Overijssel bijvoorbeeld het vervangen van oude lantaarnpalen voor energiezuinige wegverlichting. Maar ook het weghalen van verlichting daar waar het niet nodig is. Het juiste uitgangspunt is: Verlichten waar echt nodig en Donkerte bewaren waar dat kan.

Ook sterrenwachten hebben profijt van een donkere sterrenhemel, en steunen daarom dit initiatief van harte. Mensen willen namelijk niet alleen de mooie sterrenhemel op vakantie in Frankrijk bewonderen, maar ook gewoon hier in Nederland. In Overijssel zijn nog heel wat plaatsen waar het relatief donker is.

Artikel delen: