Enexis bouwt innovatief duurzaam huis in Zwolle

Zwolle – Netbeheerder Enexis is begonnen met de bouw van een huis vol innovatieve en duurzame techniek: het EcoNexis Huis. Met dit huis wil Enexis laten zien én voelen wat energietransitie betekent in ons dagelijks leven.

ecohuis.jpg

Het EcoNexis Huis (de naam is door een medewerker bedacht) dat op dit moment in Zwolle wordt gebouwd, is een voorbeeld van wat er op het gebied van energietechniek en informatie-uitwisseling allemaal mogelijk is. Verschillende belangengroepen kunnen zo van dichtbij en in de praktijk zien hoe het netwerk klaar wordt gemaakt voor steeds meer duurzame energie. Of die nu centraal wordt opgewekt of decentraal. De technieken die in het EcoNexis Huis worden toegepast, zijn het stadium van kinderziektes ontgroeid.. Het huis wordt gekoppeld aan de slimme meter en het Smart Grid: door optimaal netbeheer en slimme aansturing van bijvoorbeeld warmtepomp, HRe -ketel, oplaadpunt elektrische auto, zonnepanelen en andere smart home-toepassingen.

Doelgroepen

Het EcoNexis Huis is bedoeld voor verschillende doelgroepen: leerlingen van ROC’s, studenten, bestuurders, projectontwikkelaars, woningcorporaties, adviesorganen etc. Binnenkort kan via www.econexishuis.nl de voortgang van de bouw van het EcoNexis Huis worden gevolgd.

Architect: Origins, architecture, sustainability, design

Gereed: mei 2012

Projectleider Leo Veldhuis

 

Het schetsontwerp van het EcoNexis Huis gaat uit van een in hoge mate geprefabriceerde en compacte woning die goed is georiënteerd op de zon. De kern van het concept is letterlijk een prefab toren waarin zoveel mogelijk techniek is verwerkt. Het betreft de warmtepomp, een groot buffervat, het grijswatersysteem, diverse warmtewisselaars, lage temperatuur wandverwarming, de zonnecollector en nog veel meer. Bovendien is ook een groot deel van het sanitair al gemonteerd en komt het geheel betegeld en al aan op de bouwplaats. 

De toren verzorgt de stabiliteit van de woning en vormt samen met de spanten en de vloeren een structureel onderdeel van het ontwerp. Omdat de toren in het midden van het plan is gesitueerd kan deze ook worden voorzien van displays en transparante doorkijkjes waardoor de werking van het huis in relatie tot het Enexis Smart Grid inzichtelijk gemaakt kan worden. 

Prefabricage van de kern maakt een schoner, goedkoper en slimmer project mogelijk en biedt een sterk icoon dat voor de beeldvorming letterlijk in het stopcontact van het Enexis Smart Grid gestoken kan worden. 

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten gratis zonlicht om in elektriciteit voor gebruik in huis. Wordt er meer stroom opgewekt dan er nodig is? De duurzame stroom kan zo weer terug het elektriciteitsnet in. Of in de accu van de elektrische auto natuurlijk. 

Home automation box

Op basis van bewonersvoorkeuren zorgt de software in de home automation box voor intelligent gebruik van energie en optimale inzet van eigen opgewekte duurzame stroom. Altijd op het voordeligste moment. Zo gaat de was pas draaien als er stroom is van de zon, en wordt een overschot aan energie opgeslagen in de accu van de elektrische auto of teruggeleverd aan het net. 

Slimme kamerthermostaat

Een slimme kamerthermostaat past zich naadloos aan bij het leefgedrag van de bewoners. Dankzij klokprogramma’s, lichtsensoren en bewegingsdetectie kan er veel bespaard worden op het verwarmen en koelen van het huis. 

Slimme meter

De vertrouwde energiemeter wordt slim. Hij geeft niet alleen de meterstanden door, maar verschaft ook direct inzicht in het energiegebruik. Zo wordt meteen duidelijk welke apparaten veel stroom verbruiken en welke zuiniger zijn. De eerste stap op weg naar energiebesparing. 

Warmtepomp

Bodem en grondwater houden het hele jaar dezelfde temperatuur. De warmtepomp gebruikt die temperatuur om het huis bij te warmen in de winter en te koelen in de zomer. Duurzame energie die gas en stroom uitspaart. 

Laadpunt elektrische auto

De elektrische auto bespaart fossiele brandstoffen, geld, uitstoot van CO2 en fijnstof. En het wordt nog duurzamer als de auto stroom tankt die door het huis zelf is opgewekt, via zonnepanelen of de hre-ketel bijvoorbeeld.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer