Postmoderne Devotie moet ‘gemeenschap’ worden

Zwolle – Zaterdag 2 juni organiseren kerken in Zwolle, in samenwerking met de Postmoderne Devotie Beweging, een grote landelijke conferentie in de stad. Het thema zal zijn: Come Together, I will follow Him. Als werkthema gaat het die dag over Navolging in gemeenschap, gemeenschap in Navolging.

Na alles wat er de afgelopen jaren allemaal in de kerken is gebeurd en nog gebeurd, heeft de organisatie besloten om te kiezen voor een inhoudelijke conferentie. Teruggaand naar de eerste christengemeenschap en de beweging van de Moderne Devotie. Dat vraagt dat om bezinning, stilte maar ook om sociaal engagement, liefde en missie voor de wijk en de stad.

De dag wordt om 10.30 uur geopend door sprekers van de drie koepelorganisaties. De koepelorganisates zijn de Raad van Kerken, de Evangelische Alliantie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Op dit moment worden de voorzitters gevraagd of ze present willen zijn. Ds. van der Kamp heeft al toegezegd het programma om 16.30 uur te willen afsluiten. In Zwolle zullen alle beschikbare kerken in het centrum ingezet worden, er zal muziek zijn, theater, rondleidingen, debat, stilte plekken, diverse sprekers zullen over allerlei onderwerpen spreken rakend aan het onderwerp.

Het is voor het eerst dat het meest bekende boek van het christendom van een schrijver onderwerp is van een conferentie, en dan nog wel in de plaats waar het boek geschreven is. Tegenover Thomas a Kempis wordt Geert Grote gezet(gemeenschapsdenken, sociaal engagement en missionair werk) en Johan Cele(onderwijs, kunst, muziek en geloofsgesprek). Christeliijke organisaties van diverse achtergronden zullen daarom ook nadrukkelijk aanwezig zijn.

Het bleek de afgelopen maanden dat alle stromingen binnen het christendom wel iets hebben met de Moderne Devotie. Naast de basis van de eerste christenen is dat een hele belangrijke factor om als kerken en christelijke organisaties dichter bij elkaar te komen.

"Laten we het begrip oecumene begraven en kiezen voor gemeenschap!"

Tijdens de dag kunnen de deelnemers het Verdrag van Zwolle tekenen, het Verdrag van Navolging in gemeenschap. De organisatie van deze conferentie heeft ervoor gekozen om het programma nog wat breder te maken, voor hen die willen. Vrijdagavond 1 juni begint namelijk de Nacht van Gebed en zaterdagavond kan iedereen meedoen met de maaltijd voor de Lijdende Kerk.

Daarnaast zullen er diverse diaconale projecten worden uitgevoerd door gemeenschapskringen en andere organisaties. De opbrengst daarvan gaat ook naar de Lijdende Kerk.

Artikel delen:

Reageer