Subsidie voor voorbereiding Hospice in Zwolle

Zwolle – Wethouder Erik Dannenberg reikte woensdag 21 december een symbolisch cheque uit aan Erik Meulemans, voorzitter van Stichting Hospice Zwolle. De stichting ontvangt een eenmalige subsidie van € 40.000 voor de voorbereidingskosten van een Hospice in Zwolle.

21-12-2011_stichting_hospice_krijgt_40.000_euro_2.jpg

Het betreft hier een zelfstandig, kleinschalig Bijna-Thuishuis. Een Hospice in deze vorm is er tot op heden nog niet in Zwolle. Bijzonder is dat ook jongeren straks in het Hospice worden opgevangen. Sinds 2006 is een aantal mensen actief om een hospice in Zwolle te realiseren. Voorzitter Erik Meulemans legt uit: “Het verschil met hospicebedden in een zorginstelling met professionals is dat het hier grotendeels om de inzet van goed opgeleide vrijwilligers gaat. De meeste mensen overlijden het liefst thuis, maar als dat om de één of andere reden niet kan is overlijden in een hospice eigenlijk de meest nabij gelegen oplossing. Natuurlijk zijn familie en vrienden welkom om de gast te bezoeken en bij te staan, maar naast die zorg is er dus ook het aanbod van zorg en steun door vrijwilligers. Af en toe respijt van de zorg maakt dat  mantelzorgers het langer vol kunnen houden, doordat ze op gezette tijden ook met een rustig gevoel even afstand kunnen nemen.

21-12-2011_stichting_hospice_krijgt_40.000_euro_1.jpg

21-12-2011_stichting_hospice_krijgt_40.000_euro_3.jpg

Brede steun

De stichting is de afgelopen jaren met name bezig geweest met het creëren van draagvlak, fondsenwerving en het zoeken naar een geschikte locatie. Hiervoor heeft zij contact gelegd met diverse organisaties, het Zorgkantoor, woningbouwverenigingen, Steunpunt Informele Zorg, het regionale netwerk Palliatieve Zorg en de gemeente Zwolle. Begin dit jaar is een grote groep betrokken organisaties en de stichting Hospice met elkaar aan tafel gegaan onder voorzitterschap van wethouder Dannenberg: “Dit particulier initiatief wordt breed gedragen. Het enthousiasme en de betrokkenheid heeft geleid tot een projectgroep die om zoek is gegaan naar een geschikte locatie. Ik verwacht zelfs dat binnenkort al knopen kunnen worden doorgehakt.” Meulemans vult aan: Met de Zwolse woningbouwvereniging SWZ is de afspraak gemaakt dat het gebouw hun eigendom wordt en de stichting huurder wordt. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de realisatie van het Hospice.”

Iedereen doet mee

Het college van B&W verstrekt voor het opstellen van een programma van eisen, bouwadviezen en ontwerpkosten een eenmalig subsidie van € 40.000. Dannenberg: “Zorg in de nabije omgeving door vrijwilligers en mantelzorgers gebeurt veel, vaak onzichtbaar. Maar het kan ook zwaar zijn naast je werk, huishouden en andere verplichtingen. De gemeente is in het kader van de WMO verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. Respijtzorg is één van de functies van deze ondersteuning. Bovendien wordt de zorg in het Hospice gegeven door vrijwilligers. Dat is een waardevolle aanvulling en past in het streven van de gemeente dat iedereen meedoet, ook in de vorm van vrijwillige inzet voor je naasten.”

Vrijwilligers gevraagd

De stichting zoekt vrijwilligers om nu en straks het Hospice te realiseren. Meulemans: “We zoeken niet alleen vrijwilligers die hun steun aan het bed geven, maar ook mensen die met hun communicatie-ervaring de PR- en communicatiecommissie versterken, mensen met groene vingers die onze tuin willen onderhouden, handige klussers die het pand in goede staat houden of kunstenaars die het huis willen opsieren met mooie schilderijen of heerlijk geurende bloemen. Want in het Bijna-Thuishuis doen we er alles aan om het thuisgevoel zo veel mogelijk te creëren.”

Wie interesse heeft om vrijwilligerswerk te doen voor het Hospice of de stichting financieel wil ondersteunen kan voor meer informatie terecht op www.hospicezwolle.nl.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Goede zaak.Er is leegstand genoeg in Zwolle.Vond het altijd al van de gekke dat zoiets (bij mijn weten) niet in Zwolle is. Maar of daar ook iets bij is waar een hospice gevestigd kan worden?


    Maak melding

Reageer