Zwolle wil meer horeca

Zwolle – Zwolle wil meer horeca, dat diverser is dan het bestaande aanbod en dat getuigt van hoge kwaliteit en innovatief vermogen. Samen met experts zoals ondernemers en consumenten werkt de gemeente op basis van die ambitie aan een herzien horecabeleid voor de Overijsselse hoofdstad.

Uit onderzoek blijkt dat Zwolle minder horecabedrijven telt dan vergelijkbare steden in het land. De stad is er aan toe om meer en aantrekkelijker horeca te krijgen. Zwolle werkt aan een positie in de top van de meest gastvrije steden van Nederland, en daar hoort een aansprekende mix van detailhandel, cultuur en horeca bij. Het bestaande horecabeleid kan daar onvoldoende aan bijdragen. Vandaar dat burgemeester en wethouders bestaande en nieuwe horeca-initiatieven beter wil faciliteren, met inachtname van (bewezen) voorwaarden op het gebied van openbare orde, veiligheid en ruimtelijke ordening. Het nieuwe beleid zet ook in op kansen voor horeca-initiatieven op passende locaties buiten het centrum van de stad.

Om te zorgen dat de ambities ook waargemaakt kunnen worden, wil Zwolle innovatieve horeca-ondernemers – bestaande en nieuwe – beter faciliteren, bijvoorbeeld door minder beperkende regels op te leggen. Onderzoek moet uitwijzen welke horeca-initiatieven een bijdrage kunnen leveren aan een gastvrij Zwolle.

In samenspraak met de horeca is een stappenplan opgesteld hoe Zwolle de genoemde horeca-ambities kan bereiken. De komende maanden wordt, samen met deskundigen en belanghebbenden, een visie opgesteld over de gewenste structuur van de horeca in Zwolle en hoe dat het beste bereikt kan worden.

Artikel delen:
Reacties 36
 1. “De stad is er aan toe om meer en aantrekkelijker horeca te krijgen.”

  Hoezo? wie zegt dat? Wat is er mis met het huidige horeca-bestand?


  Maak melding

 2. Het wordt tijd voor een cafe met fijne muziek, jazz soul, blues en americana singer songwriters, kortom iets a la Theo van de Tagrijn en dan wat meer in het centrum, waar je als 40 en 50 plusser en 60, 70 plusser en 80 minner heerlijk kunt zitten en praten en genieten!


  Maak melding

 3. En vooral geen nederlands talig a la Hazes, Frans Danny (en hoe ze ook mogen heten) en andere “feestelijke ski-hut muziek” daar is al genoeg van in onze binnenstad. ieder zijn meug!


  Maak melding

 4. Drama: Hoezo? wie zegt dat? Wat is er mis met het huidige horeca-bestand?

  @Drama: als je de Zwolse horeca eens met elkaar vergelijkt zul je zien dat vrijwel alle horecagelegenheden op elkaar lijken. Doe de muziek even uit, en je hebt geen idee waar je je bevindt/wat voor soort gelegenheid je staat en wat voor publiek er komt.

  Zwolle kan wat dat betreft heeeeeeeeeeeel veel leren van een stad als bijvoorbeeld Leeuwarden.
  De inrichting en diversiteit is in Zwolle stil blijven staan in de tijd. Kortom: de hoogste tijd om eens te vernieuwen!

  Want het mag best gezegd worden…. het is een beetje een ingedutte boel in Zwolle…..


  Maak melding

 5. Jullie hebben het alleen over de “natte” horeca, maar wacht dacht je van restaurantjes en de luxere luchrooms. Tevens natuurlijk het huidige terras beleid en openingstijden op het terras mogen van mij wat soepeler. kijk bijvoorbeeld eens naar breda daar zit iedereen gewoon verwarmd lekker lang buiten! (tevens rook probleem opgelost)


  Maak melding

 6. @jpj en ko ook; achtergrond van mijn vraag is, of er overhethoofd onderzoek naar gedaan is. Iedereen kan hier nu wel wat roepen, maar als de meerderheid zich senang voelt in het Zwolse, dan hoeft er niet veel te veranderen….
  @joppuh ; Het wordt tijd voor een cafe met fijne muziek, jazz soul, blues en americana singer songwriters. Helemaal mee eens. Ik denk dat zoiets staat en valt met de uitbatert, en een decibelniveau, aangepast aan de door jou genoemde leeftijdsgroep.


  Maak melding

 7. @Jacco, ik denk dat het verschil zit in helemaal geen (zoals in Zwolle)
  of vele discotheken. Maar ik zou zeggen laten ze op de diverse middelbare scholen eens een onderzoek doen.


  Maak melding

 8. Als eerste zou ik de prijzen laten zakken {naar een normale prijs zoals hier in brussel een biertje ?? 1.40 en de cafe s zitten hier ook 7 dagen p w gevuld} Vroeger ging je met 50 gulden de stad in en kwam je nog met wat terug en was het ook 4 of 5 dagen goed druk in het horeca .En de naam UITBATER moeten maar beter geen gehoor aan geven gewoon cafe is ook goed .


  Maak melding

 9. @Tim, maar niet voor de 14 tot 16 jarigen. Of je moet het goed vinden dat je 14-16 jarige dochter/zoon s’nachts om 17.00 uur thuis komt.


  Maak melding

 10. Tim gaat lekker naar zo’n dorpie. De Zwollenaar wil graag in eigen STAD een discotheek bezoeken.

  Maar ja, als die discotheek er wel komt mag er dan wel Dance gedraaid worden?:o


  Maak melding

 11. ZiB, wie is ‘de zwollenaar’? Misschien ik ook wel? En het zou inderdaad handig zijn als er hier 1 in de stad zou zijn. Maar rendabel dan? Nee. Locatie? geen. Niemand wil de overlast in zijn buurt.

  Ga mij niet persoonlijk hierin betrekken, ZiB, dat slaat nergens op.


  Maak melding

 12. het onderzoek is gedaan in opdracht van KHN, Partyflock heeft het bericht gewoon geplaatst net als andere sites. Het komt niet van Partyflock zelf.

  Dat die discotheek er niet zal komen ben ik met je eens. Daar is inderdaad geen draagvlak voor.

  Effe wat anders. Hoe zit dat met die discotheek die in het FC Zwolle stadion zou komen?


  Maak melding

 13. ingrid, ik bedoel, in Zwolle komt niemand meer naar binnen na middernacht uiterlijk onder de 16. Bijna nergens iig. En ja, daar werk je met polsbandjes. Erg ideaal is het niet, maar inderdaad, het kan. En waarom zouden we eigenlijk ook alweer de discotheek hier willen, als er busvervoer heen en terug is naar de discotheken in de regio? Scheelt weer wat overlast hier, lijkt me.

  En ja, ik bezoek ook wel eens een discotheek, om dat even van de kaart te vegen, ook ik ben doelgroep.


  Maak melding

 14. @Tim, ik als moeder heb liever dat ze in Zwolle uit kunnen gaan. En ik denk dat het prettiger is om in je eigen stad uit te kunnen gaan. En niet pas 11/2 uur nadat een disco gesloten is, met de bus terug te kunnen. En dan nog 15 min tot een 1/2 uur fietsen (afhankelijk waar je woont in Zwolle). Dus al met al disci 2 uur dicht 5 uur thuis.


  Maak melding

 15. Heb ik ook wel eens meegemaakt bij Zaal Dijk, 1x geweest en dat doe ik nooit meer. 1 uur en ongeveer 15 minuten moeten wachten tot er een bus terug reed naar Zwolle destijds..

  Voor de rest uitgaan in Zwolle kan veiliger zijn. Vanwege het reizen inderdaad maar ook het gezeik tussen steden wat je soms hebt bij bepaalde locaties.


  Maak melding

 16. Ik mis hier ook een eenvoudige horecagelegenheid voor bv een bijzonder verjaarsfeest of gelegenheid voor condoleren. En idd een gezellig koffiecafeetje zou ook niet gek zijn.


  Maak melding

 17. Weinig

  Bericht door drama, op 21 december 2011 om 15:57
  “De stad is er aan toe om meer en aantrekkelijker horeca te krijgen.”

  Hoezo? wie zegt dat? Wat is er mis met het huidige horeca-bestand?

  Over die discotheek/gezelligheidsplek voor de jeugd waar Ingrid 16:51 19:13 21:33 21:42 over rept, hebben we het eerder gehad en zijn we het eens. Ook mag (goed idee Joppuh) Willy & the Groove (ach iedere van J. wel) vaker optreden. Kan ook in bestaande tenten lijkt me. We zijn al erg goed bezig met het weren van al dat stinkende blik uit onze mooie binnenstad. Al bespaarde een reflex me dit laatst een vette bekeuring in deze.


  Maak melding

 18. Onderandere: Strandhuis “Milligerplaya” ook. Diverse kantines van sportverenigingen. Van duivenverenigingen in het verleden ook; hoefde je geen lid te zijn. Idem van Studentenverenigingen, tenminste die tussen Assendorp en het spoor.


  Maak melding

 19. We gingen (ook nog toen ik 40 werd) ook wel naar “Eben Haëzer”, het dorpshuis van Spoolde. Kon je ook goed vieren, maar dat mag geloof ik niet meer. Het Anker in Westenholte en straks Het nieuwe Anker tussen W.holte en S.hagen. Het Cultuurhuis in Stadshagen zal ook wel voor dat doel verhuurd worden.


  Maak melding

Reageer