Eerste Overijsselse Sterrennacht start in Zwolle

Zwolle – Woensdagavond verrichtte wethouder E. Dannenberg op het Grote Kerkplein in Zwolle de openingshandeling van de eerste Overijsselse Sterrennacht. Met een speciale voorstelling over licht en donker op het stadsplein en de openstelling van de vijf Overijsselse sterrenwachten vraagt de provincie aandacht voor bewuster verlichten.

sterren_2.jpg

Onder de titel ‘Ben jij bang in het donker?’ was aan het begin van de langste nacht op het Grote Kerkplein in Zwolle een bijzondere voorstelling te zien voor jong en oud. Verhalenvertelster Janna van den Berg vertelde daar op een groot scherm het verhaal van Erik, een Overijssels jongetje dat het donker ontmoet. Dit verhaal werd omlijst met een speciale, energiezuinige lichtshow. De gratis voorstelling van 15 minuten was drie keer te zien. Scholiere Sterre van der Veen sloot de sterrennacht af met een speciaal voor deze avond geschreven gedicht door de Dichter bij Overijssel Dick Schlüter.

sterren_1.jpg

sterren_4.jpg

Sterrenwachten open voor publiek

De sterrenwachten in Dalfsen, Enschede, Hellendoorn, Lattrop en Zwolle waren deze avond ook geopend. De grootste telescopen werden opgesteld om de sterrenhemel, met actueel de planeet Jupiter, goed te kunnen zien. En zien we daar André Kuipers… ? Daarnaast organiseerden de sterrenwachten nog verschillende activiteiten.

sterren_3.jpg

Bewuster verlichten

De provincie Overijssel werkt aan een gezonde en veilige leefomgeving. Bewuster verlichten, dus alleen daar verlichten waar het noodzakelijk en veilig is, helpt hier aan mee. Te veel licht is namelijk schadelijk voor de gezondheid van mensen, dieren en planten zo blijkt uit tal van wetenschappelijk onderzoek. Bewuster verlichten is veilig en bespaart energie. Ook sterrenwachten hebben profijt van een donkere sterrenhemel.

Vorige maand heeft de provincie Overijssel de Openbare VerlichtingsAward 2011 gewonnen voor energiezuinige verlichting langs provinciale wegen en voor de ondersteuning van gemeenten bij het kiezen voor energiezuinige lampen. De provincie stimuleert het vervangen van oude lantaarnpalen door energiezuinige wegverlichting, evenals het weghalen van verlichting waar het niet nodig is. Het uitgangspunt is alleen verlichten waar echt nodig en donkerte bewaren waar dat kan.

Denk mee

De provincie nodigt iedereen uit mee te denken over de openbare verlichting. Heb jij een goed idee hoe om te gaan met openbare verlichting? Hoe zou het moeten zijn? Meer of minder? Donkerder, om de sterren te kunnen beleven en minder energie te verbruiken, of juist lichter?

Artikel delen:

Reageer