Kerstdiner dak- en thuislozen

Zwolle – Afgelopen vrijdag organiseerde Stichting Vrienden van de Herberg een kerstdiner voor minima in WRZV-hallen. Het diner werd geopend door de wethouders N. Vedelaar en G. Piek. Deze 22e editie van het Kerstdiner was speciaal bedoeld voor de Zwolse dak- en thuislozen en minima. De feestelijke maaltijd betrof een Surinaams buffet. Er schoven ongeveer 400 mensen aan.

 img_2071.jpg

Tientallen vrijwilligers zorgden ervoor dat de gasten konden genieten van een heerlijk 3 gangen diner. Het diner werd bereid door een aantal koks. Tijdens het diner klonken de klanken van Ralph van Manen door de WRZV hallen. Na afloop van de gezellige avond kregen de bezoekers een kerstpakket mee naar huis.

img_2055.jpg
Wethouder Nelleke Vedelaar en organisator Joop van Ommen…

img_2097.jpg

img_2096.jpg

img_2123.jpg

img_2120.jpg

img_2109.jpg

img_2105.jpg

Artikel delen:
Reacties 98
 1. Onzinnig!
  Niemand in Nederland hoeft het arm te hebben. Daarvoor hebben we een uitstekend uitkeringsstelsel. Je kunt tijdelijk een woning en een uitkering krijgen met huurtoeslag, ziektekostentoeslag, gratis lidmaatschap van de bibliotheek, etc.. Maar daar staan wel verplichtingen tegenover zoals bijvoorbeeld regelmatig solliciteren en nuchter zijn. En nogmaals .. een uitkering is tijdelijk!!
  Dit soort initiatieven zijn leuk en aardig, maar lossen uiteindelijk het echte probleem niet op. De groep wordt alleen maar groter en groter. Deze mensen moeten juist gestimuleerd worden weer eens aan het werk te gaan. Dat kan alleen door financiele druk. Verminder hun uitkering.. dat werkt het best.
  Best leuk…gratis eten en je krijgt nog een kerstpakket en een knuffel toe.  Maak melding

 2. ik ken mensen die DOL graag willen werken.
  Maar of ze zijn te oud of te hoog geschoold om voor lagere functies in aanmerking te komen.

  Ik vind dit soort initiatieven super. Krijgen deze mensen ook eens normale kerst maaltijd


  Maak melding

 3. @Zwolleschoon, bedankt voor je warme kerstgedachte! Hierboven zijn inderdaad 300 mensen die allemaal bewust hiervoor kiezen. Veel plezier deze dagen zal vast eenzaam zijn bij jou…


  Maak melding

 4. @zwolleschoon, meld je aan om volgend jaar als vrijwilliger mee te helpen bij dit kerstdiner. Misschien dat je dan eens hoort wat het verhaal achter de mens is. Hiermee wil ik niet zeggen dat er geen mensen zijn, zoals jij ze hierboven beschrijft. Maar ik denk dat het kaf zich wel van het koren scheidt in deze omstandigheden. en ik vind deze initiatieven nog steeds geweldig.


  Maak melding

 5. Wat een geld en tijd verspilling, laat die mensen zelf lekker koken en serveren. Hebben ze wat te doen, doen ze eens wat terug en leren ze ook nog wat, maar dat heeft subsidie Nederland blijkbaar liever niet.


  Maak melding

 6. Het is bekend dat er een relatief grote groep profiteurs zijn. Het kabinet werkt daar hard aan, na een passieve periode van PvdA bestuur. De groep is niet ‘arm’. Kom op, daar zijn andere standaarden voor >:( Ze beschikken vaak wel over een platte tv en de nieuwste mobieltjes. Laat me dat niet zien in die WRZV-hal of in de Herberg. Maar er zijn eerlijk gezegd ook mensen die door onmstandigheden in de penarie komen. Door scheiding of faillisement. Daar moet je snel kunnen anticiperen! En die mensen moeten zich ook laten helpen! Want ze zijn dan vaak zo somber dat ze aan de drank gaan. Enige (financiele-) pressie is dan wel geoorloofd vind ik.


  Maak melding

 7. @Ingrid, Slaat de spijker op zijn kop.
  Waarom altijd afgeven op de minder bedeelden in onze samenleving 🙁 Zo iemand als Joop van Ommen verdiend ook een standbeeld in Zwolle.


  Maak melding

 8. @ jora ja dat was ook het eerst wat me opviel, wij drinken hier ook geen coca cola. verder prima hoor zo’n kerstdiner als mensen het ECHT nodig hebben.( als ze thuis maar geen flatscreen hebben staan)


  Maak melding

 9. >:( Ach ach hoor de mensheid eens mopperen op mensen die het slecht hebben, jaloers oid?
  Zou ik toch niet zijn hoor.
  Maar voor het nieuwe jaar leren de mensen die nu oordelen zelf eens hoe het kan zijn dat er mensen zijn die een minimum hebben.
  En een mobieltje is niet zo duur mensen, 20 euro van het eventuele vakantiegeld en een kaartje van 5 euro met nr kun je een jaar mee toe als het nodig is.
  Die platte tv kan men wel gekregen hebben hoe duur zijn die dingen nu?
  300 euro, nu ook vast een fikse investering vanuit het vakantiegeld?
  Als de tv stuk gaat koopt men meestal een nieuwe dat kan via een bedrijf als neckermann of whekamp op afbetaling bv.
  De grotere bakbeesten zijn nauwelijks nog te koop en wie weet had iemand het wel meegekregen van de scheiding.
  Dus dit soort praatjes daar wordt ik wel eens misselijk van.
  Denk aub na je gaat daar echt niet voor je lol zitten lijkt me.
  Ik wens diegenen met die grote mond hierover dan ook een rijke kerst toe.
  En misschien wordt jullie wens vervuld en komen jullie volgend jaar op de uitnodigingslijst te staan.
  De beste wensen.


  Maak melding

 10. de meeste reacties die ik lees doen mij erg veel pijn, ik werk en heb nog nooit een uitkering gehad. Ik geef alles voor de mensen die het minder hebben. Luister niet naar de kortzichtigen, maar hou van elkaar steun elkaar en wees niet bang voor je mede-mens.


  Maak melding

 11. @Zwolleschoon ; “Deze mensen moeten juist gestimuleerd worden weer eens aan het werk te gaan. Dat kan alleen door financiele druk. Verminder hun uitkering.. dat werkt het best.”

  Hier spreekt de ervaringsdeskundige Zwolleschoon: gewoon geen uitkering meer; des te eerder hebben die mensen een baan.

  Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben: schaf grotendeels de uitkeringen af, en niemand is meer werkeloos!  Maak melding

 12. Kerstdiner voor werkenden!
  Laat die Joop van Ommen volgend jaar eens een kerstdiner voor de werkenden onder ons organiseren. De werkenden die steeds maar weer al die centen opbrengen voor deze “uitkeringsminima” die de hele dag thuiszitten of op straat hangen. Dat is pas eerlijk nietwaar!!  Maak melding

 13. Sommige mensen lukt het om welke reden dan ook niet aan het werk te komen of te blijven. Wees blij dat ze op deze manier ook sociale contacten hebben met deze moeilijke dagen! Oordeel allemaal niet over een ander, wees blij met deze initiatieven.


  Maak melding

 14. Er is veel meer stille armoede dan wij vermoeden.Mensen die van goede wil zijn maar door (on)gezondheid, een-oudergezin of in de schuldsanering tijdelijk weinig geld hebben. Laten we het die mensen van harte gunnen.
  Beetje goedkoop om die mensen te laten vallen. Degenen met de grootste mond hierover zullen zelf het hardste piepen als ze zelf in de problemen komen.
  Nodig je naaste die het wat minder heeft zelf eens uit, doe ik ook


  Maak melding

 15. @zwolleschoon weet je wat?
  Jij in de uitkering en iemand die geen werk heeft, krijgt jouw baan!
  Heb jij volgend jaar eindelijk je kerstdiner en maak je meteen een ander blij.
  😀 Ik ben voor! Ik ga je baas even mailen met dit weergaloze plan!


  Maak melding

 16. oh, dat is het dus. zwolleschoon wil graag een keer voor niks uit eten!
  Nou dat kun je zelf regelen, z. Vraag volgend jaar gewoon aan Joop of je een vorkje mee mag prikken. Wedden dattie ja zegt:D


  Maak melding

 17. misschien kunnen we speciaal voor Zwolleschoon een heerlijk kerstmaaltje fabriceren. ik stel voor dat WLZ fotoos komt maken en er een artikeltje aan wijdt, zodat heel Zwolle kan zien hoe die arme stakker die zo hard werkt en er zo weinig voor terugkrijgt, heerlijk smult van het gratis eten. Be my guest, Zwolleschoon.


  Maak melding

 18. zwolleschoon.

  Compliment zwolleschoon,je bent een treffend voorbeeld van de verhuftering van de samenleving.
  Zou zeggen proost lachend ,smalend samen gezellig met je werkende vrinden op het pleps(armlastigen),en bedenk hoe je ze verder en vaker kunt minachten.Lijkt mij een fijne voldane kerstgedachte voor jou en je vrinden.

  Maar ik ben reuze trots op mensen als Joop van Ommen en alle vrijwilligers die zich bekommeren en inzetten voor deze groep,die ze als medemensen zien en gelukkig niets van hun eigenwaardigheid afneemd.Deze kerstgedachte spreekt mij een tiental
  keren meer aan.


  Maak melding

 19. Het ziet er daar beter uit dan bij mij thuis. Ik moet het verdorie morgen met boerenkool en worst doen. Volgend jaar weet ik dat ik bij Jopie van Ommen moet zijn.

  Desondanks petje af voor Jopie.


  Maak melding

 20. Wat een ontnuchterende eerste bijdrage van @ZwolleSchoon. Hoezo kerstgedachte? Weg ermee! Ben meteen weer klaar wakker. En dan die misplaatste reactie van @Jora over te dure Cola…
  Hoezo Jora? Zit jou geld er ook in?
  Hoezo ‘Subsidie Nederland’ @eengeluid? Geen subsidie maar ‘Vrienden van de herberg’ die het betalen.

  Gelukkig zetten daarna velen het een en ander recht.

  van @bvv mogen daklozen geen flatscreen hebben staan. Nee! Stel je voor zeg…

  Ja @Blauwvinger. Een platte tv is kennelijk het criterium :). Ik had er ook heen gemogen!

  Zwolleschoon. Een kerstfeest voor de werkenden zou geen kip opleveren, dat is vroeger al eens geprobeerd. Met een zeer teleurstellend resultaat kun je wel zeggen. Lees Matheus 22:

  1 Daarop vertelde Jezus hun opnieuw een gelijkenis: 2 ??Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koning die een bruiloftsfeest gaf voor zijn zoon. 3 Hij stuurde zijn dienaren eropuit om de bruiloftsgasten uit te nodigen, maar die wilden niet komen. 4 Daarna stuurde hij andere dienaren op pad met de opdracht: ⤽Zeg tegen de genodigden: ??Ik heb een feestmaal bereid, ik heb mijn stieren en het mestvee laten slachten. Alles staat klaar, kom dus naar de bruiloft!??⤝ 5 Maar ze negeerden hen en vertrokken, de een naar zijn akker, de ander naar zijn handel. 6 De overigen namen zijn dienaren gevangen, mishandelden en doodden hen. 7 De koning ontstak in woede en stuurde zijn troepen eropaf, hij liet de moordenaars ombrengen en hun stad in brand steken. 8 Vervolgens zei hij tegen zijn dienaren: ⤽Alles staat klaar voor het bruiloftsfeest, maar de gasten waren het niet waard genodigd te worden. 9 Ga daarom naar de toegangswegen van de stad en nodig voor de bruiloft iedereen uit die je tegenkomt.⤝ 10 De dienaren gingen de straat op en brachten zo veel mogelijk mensen samen, zowel goede als slechte. En de bruiloftszaal vulde zich met gasten voor de maaltijd.

  En al die gasten hadden geen platte tv!

  @Dame: Ik doe mee aan de actie “Help Zwolleschoon de winter door” 🙂 Ik kan helaas niet koken. Kan ik ook gewoon geld storten?

  @Assendorper: Je kunt allen bij Jopie terecht als je geen platte tv hebt lees ik net!


  Maak melding

 21. Zwolleschoon en andere PVV stemmers;
  Ik begin me steeds meer af te vragen in wat voor een land ik nu leef. Is dit mijn Nederland? Mijn land waar ik trots op ben? Ik begin me steeds meer te schamen.


  Maak melding

 22. gelukkig zijn er nog genoeg Nederlander over die het nog wel de moeite waard vinden om een ander te helpen:
  SR brengt 8,6 miljoen op. Laat dat dan maar mijn kerstgedachte zijn.


  Maak melding

 23. Bernhard…wat vind je er van dat minimaal 800 geloofsgenoten van je jarenlang 20.000 kinderen hebben verkracht? Staat dat ook in de bijbel?


  Maak melding

 24. Zwolleschoon weet niet zo veel:

  Zalig zijn de armen van Geest, want van hen is het Koningrijk van de Hemelen. (Matth. V, v. 3).

  Voor de rest ook een vrolijk kerstfeest!;)


  Maak melding

 25. zwolleschoon.

  Volgens mij heb jij last van je eigen sociale armoede,jammer dat dit niet zo snel te genezen is en jij je leven lang er flink last van zal blijven houden,voor de groep waar het hier omging,is er nog altijd de zon die aan de horizon gloort,met alle hulp van mensen die ze omarmen met respect en een sociaal gevoel.


  Maak melding

 26. WLZ hoeft wat mij betreft niet in te grijpen, zwolleschoon. Jij kunt jouw reacties proberen aan te passen. Zo langzamerhand begin ik te begrijpen dat je je volgend jaar zo aan kunt sluiten bij disgenoten bij ome Joop: je valt midden in de doelgroep van de geestelijke gezondheidszorg (en daarmee wil ik de rest van die groep niet beledigen)


  Maak melding

 27. Bericht door zwolleschoon, op 24 december 2011 om 13:31

  Onzinnig!
  Niemand in Nederland hoeft het arm te hebben. Daarvoor hebben we een uitstekend uitkeringsstelsel. Je kunt tijdelijk een woning en een uitkering krijgen met huurtoeslag, ziektekostentoeslag, gratis lidmaatschap van de bibliotheek, etc.. Maar daar staan wel verplichtingen tegenover zoals bijvoorbeeld regelmatig solliciteren en nuchter zijn. En nogmaals .. een uitkering is tijdelijk!!
  Dit soort initiatieven zijn leuk en aardig, maar lossen uiteindelijk het echte probleem niet op. De groep wordt alleen maar groter en groter. Deze mensen moeten juist gestimuleerd worden weer eens aan het werk te gaan. Dat kan alleen door financiele druk. Verminder hun uitkering.. dat werkt het best.
  Best leuk…gratis eten en je krijgt nog een kerstpakket en een knuffel toe.

  Ik fl*kkerde zowat van de bank af door jouw reactie, wat ben jij een zelfingenomen zielig figuur. Jammer dat je mensen veroordeelt vanuit je eigen beperkte inzicht. Bovendien krijg jij alle aandacht terwijl Joop en zijn vrijwilligers alle aandacht verdienen door wat goeds te doen voor de minderbedeelden. Jammer dat jouw kerstgedachte in de oven bij de kalkoen zit.  Maak melding

 28. Bericht door zwolleschoon, op 24 december 2011 om 13:44

  Nee hoor, heb het hele huis vol met gezellige werkende vrienden en familie!

  Dus als jij werkloos of arbeidsongeschikt raakt heb jij geen vrienden meer.  Maak melding

 29. Met stijgende verbazing zit ik de reacties te lezen.

  Bijv. dit:

  Maar voor het nieuwe jaar leren de mensen die nu oordelen zelf eens hoe het kan zijn dat er mensen zijn die een minimum hebben.
  En een mobieltje is niet zo duur mensen, 20 euro van het eventuele vakantiegeld en een kaartje van 5 euro met nr kun je een jaar mee toe als het nodig is.
  Die platte tv kan men wel gekregen hebben hoe duur zijn die dingen nu?
  300 euro, nu ook vast een fikse investering vanuit het vakantiegeld?
  Als de tv stuk gaat koopt men meestal een nieuwe dat kan via een bedrijf als neckermann of whekamp op afbetaling bv.

  Zo moet het dus niet!!

  De prioriteit geven aan een nieuw mobieltje, een voordelige platte tv of (nog erger) op afbetaling. Dan kom je jezelf wel tegen. Bij de hulpverlening of het Kerstdiner bijvoorbeeld 😮

  Zoals iemand zegt, je kan ook door onvoorziene omstandigheden in de penarie komen. Dat raakt!! En dan is het zeer GOED dat Joop er is.


  Maak melding

 30. Het klopt dat de heer van Ommen al jaren in een dure mercedes rijdt…

  =========
  Editted

  Op Weblog Zwolle worden geen persoonlijke aanvallen geaccepteerd!


  Maak melding

 31. tjon denkt dat de 400 gasten allemaal op straat wonen. Daklozen wonen bij een ander of b.v. in de Herberg. De realiteit is dat er ongeveer 5 personen op straat leven. Die kunnen of willen niet naar de Herberg.


  Maak melding

 32. En jammer dat de kerk het hier laat schieten!!

  Ik durf voor deze actie niet te zeggen hoe het zit, maar het wekelijkse eetcafé in de WRZV voor dezelfde doelgroep wordt mede door diverse kerken mogelijk gemaakt. Zowel in financiële zin, als in vrijwilligers. Heb er zelf ook een paar jaar geleden een tijd in meegedraaid.

  Het klopt dat de heer van Ommen al jaren in een dure mercedes rijdt…

  Volgens mij rijdt hij echt niet het nieuwste van het nieuwste, dus misschien is de nieuwe Opel van de buurman nog wel duurder. Daarnaast: als dhr van Ommen er aan kan bijdragen dat deze mensen genieten, maar dat hij zelf ook kan genieten van een mooie auto, wat is daar dan mis mee?

  Jammer dat dit initiatief zo negatief benaderd wordt door sommige mensen. Volgens mij zijn alle mensen die er op af gekomen zijn reuzeblij, en dat is (in eerste instantie) het enige dat telt. Het is makkelijk kritiek leveren, als je zelf geen vinger hebt uitgestoken.


  Maak melding

 33. Ach in zie nu hoe verschillende reageerders hun onkunde proberen te ventileren in een hoop onzin over iemand in welke auto iemand rijd.Als deze mensen zich eens zouden en willen verdiepen in waarom onze rooie Joop zich zo verbonden vindt met de laagstbetaalden,gaat er misschien ergens een lichtje branden.Joop die opgegroeid is met een moeder die er alleen voorstond,maar met een gevoel van rechtvaardigheid dat er altijd mensen zijn die er nog slechter voorstonden dan haar zelf.Ik heb Joop mogen meemaken in de tijd dat hij zich inzette tijdens zijn baantje als taxischaffeur ,maar oog had voor de mensen die dreigden tussen wal en schip te vallen.Deze man verdiend een standbeeld in Zwolle.Velen zouden een voorbeeld aan hem kunnen nemen ipv van populistisch gebral te toeteren.


  Maak melding

 34. @sprakeloos, wist je dat juist die hal helemaal opgebouwd is door sommige mensen die er later zaten? Ohja ze hebben ook nog de “kerstpakketten” samengesteld. Ook hebben zij de boel nog opgeruimd, “zeg wat je weet en zwijg over gedachten”;)

  Ik vind het knap dat er zoiets kan wat gesponserd is vanuit het bedrijfsleven en door een man die er voor gaat en doorgaat met zijn ideale gedachtengoed.

  Hulde Joop! Jammer dat er altijd mensen jaloers zijn op wat jij bereikt hebt met een doorzetingsvermogen waar sommige “hard”werkende mensen jaloers op zijn en al klagen als hun loon 2 dagen te laat er is


  Maak melding

 35. Zwolse, dat wist ik ook niet. Het verandert mijn mening over Joop overigens niet veel – voorzover ik er overigens een mening over heb -. Ik heb meerdere reportages over hem gezien in de tijd toen de Herberg er nog niet was. Daklozen laten slapen in de kleedkamers van de WRZV… Zou ik nooit aan beginnen. Hij heeft wel de verantwoordelijkheid om er een rendabele tent te maken. Aan de andere waren ze ook zijn personeel en dat leek mij weer positief. Maar ik heb ook eens een dakloze (straatkrantverkoper) gesproken die absoluut niets met Joop te maken wilde hebben (slavendrijver). Het standbeeld heeft ie voor mij nog niet (maar dat kan gebrek aan kennis zijn). Ik ben allergisch voor persoonsverheerlijking.


  Maak melding

 36. Bernard.

  Dat begrijp ik,maar ik durf met mijn ziel en zaligheid te zeggen dat Joop ongelooflijk veel betekend heeft voor de zwakkeren in de samenleving,Joop was iemand voor wie het onacceptabel was en is dat iemand ongeacht over het hoe en waarom geen dak boven het hoofd had.Dezelfde Joop die mensen de laatste eer bewees als ze bezweken waren aan middelen,maar Joop vaak als eenzame belangstellende vergezeld van een bloemetje ze begeleide naar hun laatste rustplaats.Ik heb het vaak mogen ervaren,dat er voor Joop absoluut geen klasse verschil was en dat hij ieder mens waardevol vond.Wat ik eerder al memoreerde over zijn eigen achtergrond heb ik diep respect voor Joop.


  Maak melding

 37. Is dat typisch zwols lopen zeuren over zo,n man iedere andere stad zou in zijn handen hebben geknepen met ome Joop en had hij al een standbeeld en was er een straat of plein naar hem vernoemd:)


  Maak melding

 38. In Zwolle mag je het nooit te goed doen. Zodra jij je nek uit steekt voor een ander is er altijd wel eentje klaar om je onderuit te halen of weet danwel hoe je het anders MOET doen. Droeftoeters! Ga lekker door zo Joop. Je kan niet iedereen helpen blijkbaar.
  When you’re good no one remembers, when you’re bad no one forgets.


  Maak melding

 39. Standbeeld
  Ja, laten we naast die lelijke kermit engel op de markt een standbeeld plaatsen voor deze man. Zet er ook meteen ook een standbeeld van zijn Mercedes neer en probeer ook een paar flessen drank en drugsspuiten in groen glas te gieten (voor die flessen niet zo moeilijk trouwens). Hebben we drie lelijke beelden naast elkaar. Toen hij daklozen liet slapen in de kleedkamers van de WRZV begon het gedonder. Sportede mensen durfden ’s avonds niet meer te komen in de WRZV omdat ze bang waren voor de zuipende en drugsspuitende gasten van Joop. Dat de gemeente Zwolle dat ooit heeft toegestaan heb ik nooit begrepen.


  Maak melding

 40. Hongerige dakloze mishandelt beveiliger
  zondag 25 december 2011 | 13:05 | Laatst bijgewerkt op: zondag 25 december 2011 | 13:06

  ZWOLLE – Met een fiets sloeg hij tegen de ruit van de daklozenopvang in Zwolle, hij trapte de beveiliger hard tegen zijn schenen en dreigde hem en zijn collega de keel door te snijden.
  Binnen enkele seconden had de 32-jarige Zwollenaar zich schuldig gemaakt aan vernieling, bedreiging én mishandeling.

  Vrijdag moest R.O. zich voor zijn gedrag op 19 oktober bij de politierechter in Zwolle verantwoorden. De man was over de rooie gegaan, omdat hij zijn zin niet had gekregen. Hij had die vroege ochtend trek gehad in een warme maaltijd en had kennelijk verwacht dat hij op zijn wenken zou worden bediend door de beveiliging van de daklozenopvang


  Maak melding

 41. zwolleschoon.

  Liever een beeld die jij schetst dan een afbeelding van iemand met een zeis in de hand die weerlozen en kansarmen neer maaid.Geniet lekker verder met je vrinden,provoceer driftig door,in mijn ogen ben jij een sociaal kansarm figuurtje, en dat vind ik in principe een nog ergere kwaal ,die niet te genezen is.


  Maak melding

 42. Zwolleschoon, er zijn zoveel dingen die jij niet begrijpt. Heeft met je sociale beperking te maken, maar dat geeft niks hoor. Ook voor jou is er plek in de Herberg. Misschien mag je wel een keertje mee in de mercedes van Joop rondje rijden! Voor jou hebben ze al een monument in het buitenland: De Klaagmuur!
  Geniet ze vandaag op jouw manier dus je zal nog wel iets boos gaan posten. Doe je best en blijf jezelf en eenzaam!


  Maak melding

 43. Jullie hebben een verkeerd beeld van die man tis puur de buitenkant,bij de taxi waren ze blij dat die weg was,vindt het wel een spektakel dat hij altijd sponsors weet te vinden maar uit eigen zak betaald deze man echt die maaltijden niet voor ze…….


  Maak melding

 44. Even wat anders dan alleen maar medelijden met alles en iedereen,ik heb in het verleden 18 jaar voor mijzelf gewerkt en ben falliet gegaan,kon toen niet eens een bijstandsuitkering krijgen moest eerst mijn huis en alles wat ik had verkopen,dus zo sociaal is ons sociaal netwerk niet.Ik heb alles aangepakt om te gaan werken en handje ophouden das mijn mentaliteit niet,zou mij schamen als ik daar in de rij zou staan,fijn kerstmis en een gezond 2012


  Maak melding

 45. Bericht door De Taalpurist, op 26 december 2011 om 14:12
  heb in het verleden 18 jaar voor mijzelf gewerkt en ben falliet gegaan

  Dat heeft u nog 18 jaar wat gehad.
  Je hebt ook mensen die nog nooit wat hebben gehad.:o


  Maak melding

 46. Taalpurist, Misschien hebben de gasten van De Herberg wel vergelijkbare ervaringen. Dat het jou gelukt is er weer bovenop te komen, wil niet zeggen dat het anderen ook lukt. Als je de Herbergkrant weleens leest, dan zie je dat problemen vaak samen komen: en ontslag én scheiding of overlijden en dat gecombineerd met een drank- en/of psychisch probleem. Het kan mij niet schelen hoe welvarend Joop van Ommen is. Belangrijk is dat hij goed werk doet. Een aantal jaren geleden stierven er nog daklozen van de kou in Zwolle. Mede dankzij zijn initiatief is dat verleden tijd.
  Overigens wie durft te beweren dat hij itt deze mensen tot de hardwerkende Zwollenaren behoort, beseft niet hoe hard werken het is om te overleven op straat.


  Maak melding

 47. Zwolleschoon verdient van zijn leven geen standbeeld, geen inspiratie, geen inlevingsvermogen en waarschijnlijk ook geen leven. Toch wel fijn he dat je in ieder geval nog neer kunt kijken op mensen die misschien nog wel minder hebben als jij, arme kloot, heb echt met je te doen….


  Maak melding

 48. Dat begrijp ik zeker, Taalpurist. Ik zou me ook schamen om daar in de rij te staan en misschien doen veel dak- en thuislozen dat ook wel. Als de nood maar hoog genoeg is, dan ga je de schaamte wel voorbij. Hoe zou jij het vinden als je daar toch op de een of andere manier aan tafel bent beland en dan jezelf terugziet op een foto op deze site en dan al die reacties zou lezen? Schamen, boos, verdrietig worden of nog iets anders?  Maak melding

 49. Leuk stukje @Zwolse,

  Hier bv hoe het begon,

  ??Waarheen??? vroeg de taxichauffeur. ??Naar ??t Stekkie??, zei de jongen. Hij was een jaar of
  14 en vastbesloten om nooit meer naar huis te gaan. De relatie met zijn stiefvader verliep,
  zwak uitgedrukt, niet naar wens. Bepakt en bezakt met schijnbaar z??n hele hebben en
  houwen kroop hij op de achterbank. Hij wilde de wijde wereld in. Maar eerst moest hij
  zich moed in drinken. De taxichauffeur draaide zich om, bekeek het joch meewarig, en
  sprak de historische woorden: ??Jongen, jij gaat met mij mee naar huis??. De jonge ??gelukszoeker??
  vond zijn geluk op een andere manier dan hij in eerste instantie voor ogen had.
  Hij trok bij Joop van Ommen en zijn gezin in, woonde er een jaar of vier en maakte z??n
  school af. Inmiddels heeft hij een goede baan.
  En zo begon het een jaar of dertig geleden.


  Maak melding

 50. Dan heb ik het nog niet gehad op reacties linkerzijde waar daklozen hun verhaal vertellen, en daar schrik je van:o want er zitten verhalen bij die iedereen kan overkomen om zo dakloos te raken.

  Tip:voor alle niet ome Joop fans lees dat maar eens:'(


  Maak melding

 51. Blauwvinger.

  Het voor sommigen ozo makkelijk om alles op 1 hoop te gooien,zonder zich eens te verdiepen in deze materie.
  Zoals je las,ieder mens heeft zijn eigen trieste verhaal.


  Maak melding

 52. Dus Joop van Ommen reed vroeger met zijn taxi rond op zoek naar leuke jonge 14 jarige jongens die van huis waren weggelopen? En liet ze bij hem thuis slapen. Waar heb ik dat vaker gehoord?
  Loopt iedere puber niet eens een keer van huis weg (en komt daarna gewoon weer terug)? Dat hoort toch bij het puber zijn?


  Maak melding

 53. zwolleschoon.

  Heb het idee dat jij heel ver van de wereld weg kijkt.Je kritiek en provocerende opmerkingen raken kant nog wal,gelukkig zijn figuurtjes als jij een duidelijke minderheid in de maatschappij,en de grote meerderheid ruimhartiger hun bijdrage leveren aan de maatschappij.
  Knul lees onderstaande artikel maar eens ,en oordeel dan,wel onderbouwd aub en geen no-nonsen verhaal.

  Brammetje

  Eén van de meest bekende daklozen is voor vele Zwollenaren de zwerver Bram.
  Brammetje ligt Joop na aan het hart. Hij is anderhalf jaar na diens overlijden nog steeds
  emotioneel als hij over de oude man praat. ??Bram kende ik al toen ik nog in de
  schoolbanken zat??, herinnert hij zich. ??Hij verkocht bloemen op de markt. Bram kwam uit
  een keurige Joodse familie en had samen met z??n broer Louis en z??n zus Kitty een bloeiend
  bedrijf. Bram stond op de markt, Louis regelde de financiën en Kitty zorgde voor de rest.
  Toen Kitty overleed ging het bergafwaarts met het bedrijf. Ik vond Bram een tijdje later
  op de Buitenkant, hij was totaal de koers kwijt??. Zes jaar lang bivakkeerde Brammetje in
  een kleedkamer van de WRZV-hallen. Zijn allergrootste wens, een bezoek aan Israël,
  kwam in 1999 uit. Mensen die zich het lot aantrokken van de oude zwerver zamelden
  geld in om de reis te bekostigen. Hij verbleef een week in een Joods verzorgingstehuis
  waar hij er achter kwam dat zijn roots toch in Nederland lagen. Bram werd overgebracht
  naar een Joods bejaardenhuis in Scheveningen waar hij volgens eigen zeggen eindelijk
  rust kreeg. ??Eenmaal in de twee weken ging ik bij hem op bezoek. Hij dementeerde, op
  het laatst herkende hij me niet meer??. Joop bleef bij Bram tot het afgelopen was. ??De
  avond voor hij overleed ben ik naar hem toe gereden en ik heb aan z??n bed gezeten tot
  hij de volgende morgen, op 7 januari 2003 om vijf uur, op 85-jarige leeftijd zijn laatste
  adem uit blies??. Bram werd onder grote belangstelling begraven op de Joodse begraafplaats
  aan de Kuyerhuislaan. In het voorjaar van 2004 werd geld ingezameld om een grafsteen op het
  graf van de oude zwerver te plaatsen


  Maak melding

 54. Dus een zus (kitty) valt weg en twee broers zijn dan niet in staat de tent draaiende te houden? En een ervan wordt dan maar zwerver? Of liep die bloementent toen al niet bloeiend goed? Dat iemand dan al de koers kwijt is! Wat moeten al die ondernemers dan in deze huidige crisistijden?


  Maak melding

 55. Zwolleschoon.

  Zijn broer is kort na Kitty overleden,maar dat zul jij wel niet kunnen bevatten.Je begint hoelanger hoe meer onzin uit te kramen.
  Man man wat ben jij een zielig figuurtje zeg,alleen de opmerking al ,,,dan wordt je maar zwerver,, geeft al aan dat jij totaal niets maar dan ook helemaal niets van de maatschappij weet en begrijpt.Wat een sociaal arm produkt ben je.Je mag voor jezelf hopen dat je nooit in een situatie zult raken,dat jezelf hulp moet zoeken en je personen zult treffen die jou insteek hebben.

  PS en als je het goed leest(of kunt) waren ze al op vrij hoge leeftijd.  Maak melding

 56. Zwolse…dan geef je in je stuk over Brammetje dus maar halve informatie. En jij denkt als “sociaal rijk product” de maatschappij te weten en te begrijpen? Kom nou zeg! Behoor je soms zelf ook tot de groep profiteurs van de samenleving? En als je een beetje slim bent in deze maatschappij, dan zorg je er voor dat als je iets gebeurt je dingen geregeld hebt. En daar hoef je beslist niet rijk voor te zijn.

  Zwervers, daklozen, minima …ga naar school en leer een vak waar werk in te krijgen is. Al dat gezeur. Doe eens wat en leun niet steeds op een ander.


  Maak melding

 57. Quote>
  Bericht door zwolleschoon, op 27 december 2011 om 10:33

  Dus Joop van Ommen reed vroeger met zijn taxi rond op zoek naar leuke jonge 14 jarige jongens die van huis waren weggelopen? En liet ze bij hem thuis slapen. Waar heb ik dat vaker gehoord?

  Nou vertel,???
  Ik ken verder niemand die zo met lot is begaan en dan gelijk een dakloze jongen jaren in huis nemen erg goed van ome Joop8)

  zwolleschoon is iemand die graag leest wat er niet staat en kijkt zeker niet verder dan zijn neus lang is typisch een asociaal figuur:(


  Maak melding

 58. Zwolleschoon.

  Heb de leeftijd al dat ik zowat 40 jaar gewerkt heb,en met volle tevredenheid,naast mijn werk heb ik mij als vrijwilliger(iets wat ik jou zo een twee drie niet zie doen)
  ingezet voor de stichting welzijn ouderen,de telefonische hulpdienst hand en spandiensten voor een sportvereniging,dus jou menig van profiteren laat ik aan jou over.(maar vindt het wel lachwekkend).

  Krijg onderhands een donkerbruin vermoeden dat er bij jou meer ontevredenheid over jezelf is te bespeuren,dan het item waar het hier om gaat.

  Neem de tijd eens om het hele boekje te lezen ipv van zoveel kolder neer te kalken,ook daar leer je van,nl levenslessen iets waar jij schijnbaar een groot gebrek aan hebt.


  Maak melding

 59. Blauwvinger.

  Begrijpend lezen is niet de sterkste kant van zwolleschoon:)er staat in het artikel duidelijk te lezen dat Joop als 18 jarige snachts op de taxi reed en dat in principe het gezin van Ommen(zijn moeder dus,die ook niets had,maar open stond voor minderbedeelden) de 14 jarige een dak boven zijn hoofd bood.


  Maak melding

 60. Zwolleschoon, ja jij leeft nog in een sprookje waar alles een goed eind heeft,.

  Geef jij al aan dat iedere zwerver, daklozen geen opleiding heeft genoten.

  Jij staat over boven alles,jouw kan niks gebeuren want jij bent zo slim,todat jij op straat komt te staan door wat voor reden dan ook.Dan dank je god op je blote knieeen dat er iemand bestaat als ome Joop.

  Dat is de echte wereld !!!


  Maak melding

 61. 93 van dit soort bovenstaande reacties op een Feestelijke Kerstmaaltijd.
  Is dit nu wat ze bedoelen met de nieuwe uitdrukking “reaguurders?
  Maa zo krijgt het feestelijke Kerstdiner hier op WZ wel een bittere nasmaak. jammer!


  Maak melding

Reageer