Extra winkelopening op feestdagen faalt

Zwolle – Dit jaar is het voor het eerst dat tijdens bepaalde feestdagen in het centrum van Zwolle koopzondagen gepland waren. Deze opzet lijkt te falen, aangezien eerder op Tweede Pinksterdag maar enkele winkels in de binnenstad van Zwolle geopend waren, en op deze Tweede Kerstdag vrijwel alle winkels gesloten bleven.

Op basis van wensen en verzoeken van ondernemers- en winkeliersverenigingen was er vorig jaar een nieuwe winkelzondagenkalender voor 2011 opgesteld. Nieuw was, dat tijdens Tweede Paasdag, Hemelsvaartdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag de winkels open mochten zijn. Sinds mei van dit jaar is het voor winkeliers mogelijk een ontheffing aan te vragen voor openstelling op feestdagen die niet op een zondag of op Nieuwjaarsdag vallen. Tijdens Tweede Kerstdag waren bijna alle winkels gesloten, en dat is niet datgene wat de beleidsmakers voor ogen hadden. Een multi- mediazaak en de woonboulevard  in Zwolle kregen wel voldoende aanloop. Voor het komend jaar staan er weer openingen op feestdagen gepland. Dat lijkt bij voorbaat al geen kans van slagen te hebben.

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Bij de Gamma kon je over de hoofden lopen. Een Tweede kerstdag, net als een tweede paasdag, is ook iets typisch Nederlands. Nergens kent men dat.


  Maak melding

 2. En nog benoemen de beleidsmakers die dit voorstel DOORGEDRUKT hebben (Citycentrum) zich belangenbehartigers van de Zwolse ondernemers. Weten deze mensen ?berhaupt wel wat hun achterban wil?


  Maak melding

 3. Ja, dit slaat echt nergens op!! Ook ik wist niet beter dan dat de winkels open zouden zijn, op 18 en 26 december deze maand. NIET dus wat de laatste datum betreft! Is er helemaal geen interesse voor een extra opening of heeft er misschien een doelbewuste actie plaatsgevonden? Dat zou je haast wel denken. Dit is geen toeval meer toch?


  Maak melding

 4. De gemeente heeft bepaald dat er 4 feestkoopzondagen zijn. Maar gezien de animo bij de vorige 3 en de drukte op die dagen heeft het Citycentrum geadviseerd om niet open te gaan. Dus de beleidsbepalers, gemeente ambtenaren, drukken dit er door zonder overleg met de winkeliers, citycentrum… Zwolle open met die feestdagen…. zijn we veel te klein voor. Dat kost klauwen met geld…
  Maar zo zie je, elk nadeel hep zn voordeel! Anders was het nooit zo druk geweest bij de ijssculpturen…..;)


  Maak melding

 5. @Lanzoner, het zou toch fijn zijn geweest dat e.e.a dan ook gecomuniceerd was door het citycentrum. Ik had zelf totaal geen belang bij winkelen. Maar ik zou me behoorlijk bekocht voelen, wanneer ik speciaal voor koopzondag naar Zwolle was gekomen, en alles blijkt dicht te zijn.

  GOEDE RECLAME voor het winkelcentrum Zwolle.
  We willen graag meer mensen naar Zwolle halen om te winkelen.
  Kondigen kooppzondag aan, maar zijn niet open.
  -1 voor citycentrum Zwolle.

  En het is zo makkelijk om het “probleem”alleen bij de gemeente Zwolle neer te leggen.


  Maak melding

 6. welke idioot heeft bedacht om op 2e kerstdag open te gaan>:(>:(>:(, heeft hij/zij zelf ook een zaak of heeft hij/zij er belang bij om lekker te winkelen op zo’n dag en het winkelpersoneel weer een vrije dag>:(>:(>:( door de neus te boren, heel langzaam krijgen we een 24op7 cultuur door de strot gedrukt door mensen die vast zelf een baan van 9.00-16.00 uur hebben.


  Maak melding

 7. Dit (koopzondag op tweede kerstdag) voorstel komt niet van de gemeente, zie volgend stuk:

  “De kansen die het nieuwe college winkeliers biedt om openstelling aan te vragen op feestdagen die niet op zondag of op Nieuwjaarsdag vallen, worden door de middenstand gewaardeerd: op basis van wensen en verzoeken van ondernemers- en winkeliersverenigingen is een nieuwe winkelzondagenkalender voor 2011 opgesteld, met voor diverse winkelzones data die niet op een zondag of op Nieuwjaarsdag vallen.”

  Hoezo winkeliersverenigingEN? We hebben er maar een in Zwolle en die heeft bepaald dat er extra koopzondagen moeten komen. Ik denk als je hun leden pijlt er maximaal 25 procent van hen voor is.

  Misschien tijd voor een nieuw bestuur dat wel naar haar leden luistert?


  Maak melding

 8. @Arie, het gaat er wat mij betreft niet om de discussie of winkeliers open moeten op 2e kerstdag. Maar op de site’s waar de koopzondagen staan vermeld (en ook in de agenda van WLZ) stond dat er in de Zwolse binnenstad op 2e kerstdag de winkels open zouden zijn. Wanneer ik speciaal voor de koopzondag naar Zwolle was gekomen, zou ik behoorlijk nijdig zijn geweest. Ik vind dit geen reclame voor Zwolle.
  Een behoorlijk stukje miscommunicatie lijkt mij, en de vraag is dus wat mij betreft, hoe voorkom je dit in de toekomst.


  Maak melding

 9. @ingrid ; helemaal eens met miscommunicatie. Hoe meer partijen zich met de binnenstad gaan bemoeien, des te minder wordt de communicatie. En eigenwijzer volk dan ondernemers bestaat bijna niet; die neuzen krijg je nooit dezelfde kant op.


  Maak melding

 10. Prachtig dat (centrum-)Zwolle nog gewoon twee ‘normale’ Kerstdagen kent. Dat typisch Nederlandse, en in mijn ogen belachelijke en onpersoonlijke, geslenter over die woon-/meubel-/keuken-/autoboulevards op alle ‘2e feestdagen’ kan me gestolen worden! Laat mensen toch (weer) eens lekker met ELKAAR genieten.

  Anno 2011 lijken mensen zich liever schouder aan schouder voort te bewegen tussen tig-duizend onbekende anderen, dan tijd voor familie, vrienden en buren te maken. De wereld lijkt kapot, door de 24-uurs economie voorop gegaan…


  Maak melding

 11. Een goede keus van de winkeliers. Er is hard gewerkt door iedereen het afgelopen jaar. Laat ook hen genieten van hun vrije dagen..

  Voor mij hoeven de zaken echt niet open op zondag. Er zijn genoeg mogelijkheden om je boodschappen te doen.


  Maak melding

 12. Ons bereiken berichten dat er onduidelijkheid was of 2e kerstdag wel of geen koopzondag was.
  Het bestuur van Citycentrum heeft op 17 november het gemeentebestuur van Zwolle laten weten dat er bij haar leden geen animo was om op 2e kerstdag open te zijn.
  Op de website van het Citycentrum, http://citycentrum-zwolle.nl/nieuws/ heeft zij vermelding gemaakt van de bijzondere koopmomenten in december in de binnenstad.

  Het Citycentrum streeft al jaren naar 12 koopzondagen, welke praktisch elke grote stad in Nederland heeft.
  Dit heeft een groot voordeel voor zowel het winkelbedrijf als de consument.
  Het winkelbedrijf kan samen met haar werknemers een planning maken waarbij er voldoende bedienend personeel aanwezig is. Voor de consument ontstaat er duidelijkheid omdat hij/zij weet dat bv elke eerste zondag van de maand de winkels in Zwolle open zijn.
  Het gemeentebestuur van Zwolle staat echter maar 8 koopzondagen toe. Voor het Cityecntrum lastig om deze op een dusdanige wijze te plannen dat er voor consumenten een vanzelfsprekendheid is.
  Ter compensatie van de 4 koopzondagen heeft het gemeentebestuur van Zwolle 4 extra koopfeestdagen mogelijk gemaakt mits deze niet op een zondag vallen.
  Het Citycentrum heeft zich ingespannen om haar leden hiervoor warm te krijgen en heeft 2e paasdag aangemeld als koopfeestdag.
  Dit was verre van een succes. Veel bedrijven bleven dicht. Voor de consument teleurstellend want deze komt in een koopcentrum waar meer dan de helft van de winkels niet open is. Voor de open zijnde winkels teleurstellend omdat de omzet op deze dag ver is achter gebleven. Ook op Hemelvaartsdag was de binnenstad open. Het succes was niet daverend.
  Zowel voor 2e pinksterdag als 2e kerstdag heeft het Citycentrum bij haar leden navraag gedaan of zij open zouden gan. Dit was niet het geval. Dat heeft het Citycentrum het gemeentebestuur laten weten.
  Overigens zijn praktisch alle grote steden op de echt toeristische als bv Amsterdam gewoon op 2e kerstdag dicht.
  Voor woonboulevards en tuincentra is dat een andere zaak.
  Meubelboulevards maken al jaar en dag gebruik van de koopzondag op 2e paasdag en 2e kerstdag. Zo waren die ook in Zwolle dicht.
  Ook in 2012 zal het Citycentrum alleen gebruik maken van de koopfeestdag Hemelvaartsdag. Op 2e paasdag, 2e pinksterdag en 2e kerstdag zijn de winkels in de binnenstad gesloten. Wij hebben dit 17 november aan het gemeentebestuur laten weten.
  De 8 koopzondagen in 2012 zijn 4 maart, 1 april, 6 mei, 2 september, 7 oktober, 4 november,2 december en 23 december.

  Louis van Daalen
  voorzitter Citycentrum


  Maak melding

 13. Dit persbericht verscheen zeer recent op weblogzwolle:

  De winkelzondagen voor 2012 zijn door het college vastgesteld. Zwolle heeft voor 2012 per winkelgebied acht winkelzondagen en vier feestdagen die niet op zondag vallen aangewezen, waarop winkeliers hun zaak kunnen openen.

  Winkelzondagen Zwolle Centrum, de buurt- en wijkwinkelcentra, stadionlocatie en overige verspreide winkels: 4 maart, 1 april, 9 april (Tweede Paasdag*), 6 mei, 17 mei, (Hemelvaartsdag*), 28 mei (Tweede Pinksterdag*), 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december, 23 december en 26 december (Tweede Kerstdag*). * de winkels mogen op de feestdagen open zijn. Het is aan de ondernemers om te bepalen of ze hier gebruik van maken.

  De gemeente zegt dus OPEN en Citycentrum zegt hierboven DICHT.

  Hoe weten we nu of officieel dat er winkels open zijn op b.v. tweede Pinksterdag?
  Lekker duidelijk allemaal.

  Louis, kan jij niet nog een keer de gemeente hier op wijzen?


  Maak melding

 14. Ja, lijkt me erg nodig dat de gemeente dit ook goed in de pers naar voren laat komen en ik adviseer bij deze de winkeliersvereniging om op Weblog Zwolle in elk geval in de agenda de JUISTE koopzondagen te laten vermelden!!! Wie weet dat er dan ook wat meer goodwill onder de klanten terugkomt…


  Maak melding

 15. Belachgelijk om winkels twe de kerstdag open te willen.
  Helemaal idioot van een paar supermarkten die afgelopen 1 ste kerstdag open waren.AH gaf hierbij het slechte voorbeeld.
  >:(
  Zielig dat er mensen zijn die niet kunnnen nadenken en op de dag zelf nog even een onsje vlees moeten halen.


  Maak melding

 16. Ben je nu ondernemer of niet?!
  Open die winkels dus! Ook op die feestdagen. Gamma, woonboulevard, etc. zijn toch ook gewoon open?! Of zijn we anno 2012 nog steeds bekrompen in Zwolle?
  Overigens is Tweede Kerstdag alllen in Nederland een vrije dag. De meeste landen kennen maar 1 Kerstdag.


  Maak melding

 17. We moeten eens ophouden om religie en koopzondagen met elkaar te verbinden. Religie en ondernemen hebben absoluut niets met elkaar te maken. We leven toch niet meer in de oudheid hoop ik? Het is bijna 2012 hoor!! Winkels horen op zondagen en hemelvaart en pinksteren open te zijn. Winkels zijn nu vooral open als de werkende Nederlander op zijn werk zit. Winkels moeten dus open zijn als de werkende niet op zijn werk zit. En dat is dus op zondag en op de feestdagen. Kijk maar eens naar het succes van de supermarkten die ’s avonds langer open zijn of op zondag. Een beetje meegaan met de tijd alstublieft!


  Maak melding

 18. wat een onzin zwolleschoon.ook een werkende nederlander heeft tijd zat om in 6 dagen z,n boodschappen tedoen.een ondernemer mag ook eens rustig met z,n gezin of familie genieten van 1 van de feestdagen die nederland heeft.we zijn op zondag niets verplicht en alles mag ,dus laat een ieder gewoon zijn eigen keuze maken van wel open of niet open.je maakt mij niet wijs dat een werkende nederlander alleen maar op zondag z,n inkopen nog maar kan doen.en kom niet vertellen dat je anders geen ondernemer moet worden want ook ondernemers hebben hebben een leven die wel 6 dagen in de week voor je klaar staat.terwijl de meeste hier in nederland maar 5 dagen werken


  Maak melding

 19. Ik stel voor zwolleschoon een winkelverbod op te leggen als de werkende Nederlander op zijn werk zit. Daar zal hij – als het goed is – zelf geen probleem mee kunnen hebben.


  Maak melding

 20. Zwolleschoon even een vraagje.Als de werkende Nederlander alleen op zondag zijn boodschappen kan doen wanneer kan het winkel personeel dan zijn of haar boodschappen doen?
  Ik ben tegen alle winlkel openeningen op dagen waar de werkende Nederlander vrij heeft.Dus ook koninginnendag etc.
  Het is al van de zotte dat de supermarkten tot negen uur savonds open zijn maar dan moet je zeker voor de tv zitten?


  Maak melding

 21. @Tjalling, ik denk dat jij iets te ver door slaat in je wensen. Het is niet alleen/b] de consument die er bij mee is. Ik denk wanneer je bij supermarkten informeert, dat ook zij niet meer om 18.00 willen sluiten.


  Maak melding

 22. Nee Ingrid ,de supermarkten zullen zeker niet meer om 18.00 uur willen sluiten.Maar het personeel zou wel graag om 18.00 uur naar huis willen.
  Die grote bazen achter de supermarkten zitten, liggen, dan al lang achter de gebreide onderbroek .
  Helaas bestaat het grootste deel van het winkelpesoneel uit studenten en scholieren die blij zijn dat ze een paar centen kunnen bijverdienen dus daar profiteren die gasten van.  Maak melding

 23. @Tjalling, dat is mijn ervaring niet wanneer ik na 18.00 uur wel eens bij de supermarkt binnen loop. Er zijn toch ook nog heel wat oudere dames die dan achter de kassa zitten.


  Maak melding

 24. Laten we afspreken dat we niet meer ingaan op de schofferingen cq beledigingen van Zwolleschoon en hem negeren.
  Mensen negeer hem, ga niet in discussie. Heeft ie ook geen plezier in zn kwetsende opmerkingen.


  Maak melding

 25. Er wordt hier gereageerd alsof winkelpersoneel van 8.00 tot 20.00 aansluitend werken. Ook hier zal er een gedegen planning zijn, net als in andere bedrijven en organisaties die meer dan een 8 uurs dienst aan de klant bieden.


  Maak melding

Reageer