Theatermakers uit Zwolle openen wietkot in België

De Zwolse theatermakers Holsappel en Alkema openen donderdag op het parkeerterrein de Schans aan de E25 (zo’n 200 meter over de Belgische grens) het eerste vlaamse wietkot. Na de opening zal het wietkot worden vervoerd naar Hasselt en daar worden aangeboden aan de gouverneur van Belgisch Limburg, de oud-minister Steve Stevaert. Het wietkot is een kruising tussen een frietkot en een coffeeshop. De Zwollenaren willen zo burgemeester Leers van Maastricht steunen in zijn strijd tegen de overlast van het drugstoerisme.

Gerd Leers wil vanwege het cannabistourisme van voornamelijk Belgen de coffeeshops in Maastricht verplaatsen naar het buitengebied. Dit tot ergernis van de Belgische president Guy Verhofstadt. Holsappel en Alkema staan bekend om hun ludieke acties. Vorig jaar juni trokken ze in een oranje tank Duitsland binnen samen met oud-voetbalinternational Willy van de Kerkhof. Het jaar daarvoor beroofden ze als Sint en Piet een supermarkt van een winkelkar vol pepernoten.

In Belgie is het bezit van cannabis toegestaan (met een maximum van 3 gram). Verkoop is verboden.

Het Wietkot zorgt ervoor dat de Belgische drugstourist niet zijn land hoeft te verlaten maar in eigen land gebruik kan maken van de coffeeshop. Om te zorgen dat de toestroom van cannabistoeristen zich niet op een plaats concentreert is er gekozen voor een mobiele oplossing en kan het Wietkot eenvoudig ergens anders worden geplaatst.

De makers van Not The Dr Phil Show kwamen eerder in het nieuws met ‘Pepernotengate‘, een humoristisch filmpje waarvoor een boze Sinterklaas en Zwarte Pieten een supermarkt van haar pepernoten beroofden, om de pepernoten vervolgens terug te brengen naar Spaans grondgebied: de Spaanse Ambassade in Den Haag.

Afgelopen zomer vielen de makers Duitsland binnen met een Oranje tank. Doel: het ondersteunen van het Nederlands Elftal. Aan boord hadden de makers een geheim wapen: Willy van der Kerkhof. Door hem terug te brengen op het middenveld zou Nederland de finale moeten halen. Helaas werd de tank door de Duitse politie van de weg gehaald en de rest is geschiedenis: Nederland verloor…

De jongste actie dateert van 25 november j.l: 22 kruizen bij de Beurs van Berlage aan het Damrak in Amsterdam vormden het monument voor de onbekende Chinees, als protest tegen het tentoonstellen van 22 onbekende lijken uit China.

Artikel delen:

Reageer