Oliebollen van de Stadsbakker in Zwolle krijgen een 6

Zwolle – De oliebol is nog nooit zo goed geweest als dit jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse AD Oliebollentest. Van de 113 bezochte verkooppunten behalen er 79 een voldoende, waarvan liefst 15 een 8,5 of nog hoger. Zo’n goede score is nooit eerder voorgekomen sinds de test voor het eerst werd gehouden, in 1993. De enige test in Zwolle was bij de Stadsbakker. De bakker was de nummer 72 in de bekende lijst. De oliebollen kregen daar een 6 als beoordeling.

Uit het onderzoek blijkt dat verkopers steeds meer hun best doen om de klant een echt goede oliebol te verkopen. ‘De kwaliteit verbetert duidelijk,’zegt directeur Bob Cramwinckel van het Centrum voor Smaakonderzoek. ‘Er wordt veel beter gebakken, de consument krijgt betere waar dan voorheen.’

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Een 6 lijkt me zwaar ondergewaardeerd voor deze fantastische bakker in Zwolle. Waar staat een 6 eigenlijk voor matig, voldoende, zo van het is net te pruimen, maag vulling? En als het een 8 was dan was het een gastronomisch culinaire oliebol. Ze zijn zelf een oliebol bij het AD, niets is zo subjectief als smaak!


  Maak melding

 2. een 6 is voldoende!

  Heb je ze al geproefd dan, 5 broden en 2 vissen??

  Als die ballen bij de Stadsbakker 50 cent kosten, dan koop ik er 1…


  Maak melding

 3. Vond de oliebollen van de Stadsbakker lekker. Niet zo lekker als veel andere producten daar, maar zeker meer waard dan een zesje. Maar toch worden in Zwolle de lekkerste oliebollen gebakken door de zuiderburen die met hun kraam bij WKC de Dobbe staan. Die zijn regelrecht geweldig! Waarom ze bij het AD daar nu weer niet geweest zijn?

  Wat is trouwens de waarde van een waardeoordeel van een krant die als medium zelf amper niet meer waard is dan een 3 of 4? ;D


  Maak melding

 4. Aha, nu komt de aap uit de mouw. Zo geweldig is de stadsbakker dus niet. Slim is die wel, want na de notabelen vorig jaar in de raadzaal te trakteren op lekkernijen had hij die personen even later nodig om een standplaats voor oliebollen op de Blijmarkt af te dwingen. Zoveel naam als hij met bv het twitterbrood ook maakte, zo goed is hij dus niet!


  Maak melding

 5. Maar toch worden in Zwolle de lekkerste oliebollen gebakken door de zuiderburen die met hun kraam bij WKC de Dobbe staan. Die zijn regelrecht geweldig! Waarom ze bij het AD daar nu weer niet geweest zijn?

  Helemaal mee eens! WKC Stadshagen en de Dobbe van Visscher zijn de lekkerste bollen uit de omgeving. Vorig jaar een mooie score gehaald, dit jaar helaas niet getest!


  Maak melding

 6. @Marian

  Waar heb jij je uitmuntende beredeneringsvermogen vandaan? De AD geeft de oliebollen van de Stadsbakker een zes, vervolgens krijg jij het idee dat de Stadsbakker zijn werk in het algemeen niet goed doet? En het succes met het inzetten van social media en zijn relatie met gemeente hebben er zelfs ook nog mee te maken?

  Ik ben altijd zo ontzettend benieuwd wat mensen als jij voor dagbesteding hebben. Gewoon, puur uit nieuwsgierigheid.


  Maak melding

 7. Na de lekkernij twitterden de raadsleden in het rond dat de Stadsbakker gweldig was. Op basis van een koekje. De Stadsbakker had toen zijn goede naam gevestigd, want als de raad het zegt!? Toen hij de raadsleden dus even later nodig had, was het een eitje.
  Dit geeft aan hoe makkelijk de Zwolse raadsleden te manipuleren zijn en dat wanneer een autoriteit zegt dat iets goed is, dat nog niet zo hoeft te zijn.
  Geen enkele media dat zoiets aan de kaak stelt in Zwolle!! Er zijn veel meer voorbeelden. Slappe hap, vooral de professionals.
  En ik bak mijn oliebolletjes altijd zelf. Al jaren! Gezellig met de buren in een bakhuisje. Mijn cijfer, een 9 😉


  Maak melding

 8. Marian, je lijkt me inderdaad een gezellig mens toe. :'(

  Denken dat regionale politici corrupt worden van oliebollen getuigt echt van het ultieme Henk & Ingrid-niveau.

  Het is daarom gewoon té toevallig dat een andere Ingrid een leuk idee oppert. ;D Hoewel een pol op weblogzwolle.nl natuurlijk ook kan. Kan iedere Zwollenaar z’n mening geven. De meeste Zwollenaren geloven hopelijk nog in de betrouwbaarheid van zijn/haar medemens. 😛


  Maak melding

 9. @Marian:

  Wellicht wordt heet eens tijd dat je jezelf gaat verdiepen in de gemeentepolitiek. Wellicht zul je dan ontdekken dat de gemeenteraad het college van B&W controleert. Zij heeft geen beslissingsbevoegdheid op bijv. het gebied van vergunningen.

  Beetje kort door de bocht….

  Wat betreft oliebollen… ik heb er geen verstand van, maar neem wel elk jaar een flike hoeveelheid oliebollen af die gebakken zijn door mijn vader, gebakken in een schuurtje achter het huis. Heerlijk! 🙂


  Maak melding

 10. Hans d. G.:

  dat de gemeenteraad het college van B&W controleert. Zij heeft geen beslissingsbevoegdheid….

  Dan snap jij er dus helemaal niets van Hans!


  Maak melding

 11. Je kunt ook zelf oordelen. De kwaliteit is zelfs bij de beste niet altijd optimaal en ik heb geen oordeel over de bollen van de stadsbakker maar vind hem verder een schone, originele en uitstekende bakker dus ik durf er gerust een oliebol te proeven 😀


  Maak melding

 12. Ik heb ze zelf gebakken vandaag, gewoon een pak kant en klare mix van de C1000 voor ??1,15.
  Alleen water toevoegen, wat olie in de pan en bakken maar… Met een uurtje ben je klaar en heb je er ongeveer 20 stuks… Daar ga ik geen 70 cent per oliebol voor betalen (als ze al niet duurder zijn)


  Maak melding

 13. Helaas, het ad heeft niet de oliebollen kraam in WC Zwolle-zuid bezocht. Mogen ze wel eens gaan doen. Kom je er een aantal oliebollen kopen, moet dhr eerst even z’n sigaret wegleggen en pakt zonder z’n handen te wassen een zak om de oliebollen te pakken. Oliebollen waren erg vettig, kwamen we thuis achter. Sociale hygiëne staat niet op de voorgrond bi deze zaak. Bah, mij zien ze eerder bij de oliebollenkraam in de aalanden.


  Maak melding

 14. Zo juist enkele oliebollen, van de stadsbakker opgewarmd, van middag gehaald. ik vond deze, als culinair persoon werkzaam, mooie bruine kleur, niet te harde korst, goed gerezen. Mooi luchtig, en niet te vet.
  Al met al een mooie volle smakende oliebol, met een perfecte vulling, misschien wel iets te veel. Dit krijg je volgens mij niet voorelkaar met dat kant en klare pak oliebollenmix van welke winkel dan ook. Arend en andere echte oliebollenbakkers zijn (vak) mensen die dagelijks met gist, bloem en deeg of beslag werken. hierbij een gecontroleerde temparatuur van de olie. Anders dan degenen die 1 of 2 keer per jaar in een koud schuurtje staan met een (levend) beslag en op de gok werken. Ik weet dat het zijn charme heeft, maar geef mij maar een goede en gare oliebol.


  Maak melding

 15. Geheimpje: Ik vind oliebollen eigenlijk pas ?cht lekker wanneer ze ver over datum zijn. Zo?n droge harde bal met weke krenten. En appelflappen zijn wat mij betreft ook pas om te smullen na een week of zo. Wanneer servet, vet en poedersuiker als één substantie de bruine korst omsluiten. Heerlijk zo’n slappe lel deeg met een hart van goudrenet…


  Maak melding

Reageer