Het weer: enkele buien

Zwolle – Op de meeste plaatsen is het bewolkt en in het noorden trekken enkele buien over. Er staat een stevige westenwind, in het binnenland matig van kracht en in de kustprovincies vrij krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7. Aan het einde van de ochtend trekt een gebied met stevige buien vanuit het westen het land binnen. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en onweer. Buiten de buien om wordt het vanmiddag een graad of 7 in het oosten en een graad of 9 aan zee. Het blijft stevig doorwaaien. Tijdens buien is er aan zee kans op windstoten tot 80 km/uur.

Donderdagavond en nacht houden de stevige buien aan. De wind trekt in het noordwestelijk kustgebied nog wat verder aan tot stormachtig, windkracht 8. De minima komen uit rond een graad of 4. In het oosten van het land kan het indien de buiigheid plaatselijk enige tijd afneemt en het opklaart nog verder afkoelen tot circa 2 graden boven nul. Vrijdagochtend beginnen we nog met buien, maar naarmate de ochtend vordert nemen ze in aantal en intensiteit af. De wind is nog matig in het zuidoosten tot hard in het noordwesten, windkracht 4 tot 7. In de middag neemt de wind sterk in kracht af en de laatste buien verdwijnen dan ook. Dit betekent dat er flink wat ruimte komt voor de zon. Zeeland ziet de bewolking aan het einde van de middag al weer toenemen op nadering van een warmtefront. Het wordt een graad of 7.In de avond breidt de bewolking zich uit over het hele land en valt in Zeeland de eerste regen. In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt de storing langzaam noordoostwaarts over het land. Zaterdag, Oudejaarsdag, blijft het warmtefront steken boven Nederland. Dit betekent dat het bewolkt en druilerig is. Er staat niet al te veel wind en het wordt 5 graden in Groningen en 9 in Zeeland. In de avond stroomt de zachte lucht vanuit het zuidwesten verder het land binnen. Rond middernacht is de temperatuur opgelopen naar 7 graden in het noordoosten en 10 in het zuidwesten.

Een zachte jaarwisseling dus, maar ook dan blijft het niet helemaal droog. Er steekt op Oudejaarsavond een vrij stevige zuidwestenwind op. Nieuwjaarsdag trekt de wind nog wat verder aan en volgen er stevige buien. De maxima liggen rond een graad of 10. Dat is zeer zacht voor de tijd van het jaar, normaal wordt het begin januari overdag slechts een graad of 5. Ook de eerste werkweek van 2012 heeft geen winterweer voor ons in petto, wel veel regen en wind.

Artikel delen:

Reageer