Fundatie toont werk Barbara Broekman in Deltion College

Zwolle – Vanaf 20 januari presenteert Museum de Fundatie Open Monden, een nieuw werk van Barbara Broekman. Open Monden, een monumentaal werk van 15 meter breed en 3 meter hoog, is opgebouwd uit 45 geweven vrouwengezichten en stelt de seksualisering van de jonge vrouw ter discussie. Door het op het Deltion College -een MBO in Zwolle- tentoon te stellen, brengt Broekman dit onderwerp naar een groep jongeren die er ongemerkt dagelijks mee in aanraking komt.

 

deel_open_monden_in_atelier_foto_gert_jan_van_rooij.jpg

 

‘Of je nu een tijdschrift open slaat, door een kledingcatalogus bladert, naar reclames in bushokjes, op billboards of steigerdoeken kijkt: je ziet vrouwen met een domme, geile blik op hun gezicht en hun mond open alsof ze willen zeggen: “Ik heb mijn mond al open, ik kan je zo pijpen”. We worden overspoeld door dit soort beelden en onze samenleving heeft dit als vanzelfsprekend geaccepteerd. Barbara Broekman vindt het shockerend dat de vrouw, ondanks de seksuele revolutie van de jaren zestig, nog steeds als object wordt gezien. Bij Open Monden is ook een korte film te zien van de jonge filmmaker Laura Hermanides die met Broekman in gesprek gaat over het verschil in opvatting van een jonge en oudere generatie.

FUNDATIEfusions
Museum de Fundatie ondergaat dit jaar een spectaculaire uitbreiding en heropent in december 2012. Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert het museum in de loop van 2012 een reeks compacte tentoonstellingen van hoog niveau op openbare plekken in de stad Zwolle. In de hal van het Deltion College is in dit kader naast Open Monden van Barbara Broekman werk van de jonge Zwolse fotograaf Herb Alfonso te zien.

In haar werk stuurt Barbara Broekman (Amsterdam 1955) aan op een confrontatie met de zintuigen . Het grote formaat, de diepe kleuren, de suggestie van beweging en de tastbaarheid van het materiaal roepen een sensuele ervaring op. Prikkelen, verleiden en uitdagen tot kijken: dat is wat Broekman met haar werk beoogt. Broekman snijdt onderwerpen aan waar wij tegen aan lopen in het dagelijkse bestaan, zoals liefde, dood, geboorte, verlies en de verhouding tussen de seksen. Zij spiegelt daarbij haar persoonlijke ervaringen en interesses aan deze universele emoties en thema’s. Broekmans werk was te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum voor Moderne Kunst Arnhem en het Textielmuseum in Tilburg. In het voorjaar exposeert zij in het Amsterdam Museum (voorheen het Amsterdams Historisch Museum.)Museum de Fundatie bezit/beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema en die later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en de BankGiro Loterij. Rabobank IJsseldelta, Hemmink B.V., Baker Tilly Berk, Wijzonol Bouwverven, Nysingh Advocaten-Notarissen, WBOOKS, DSM, Unica, Novon Schoonmaak, DeltaWonen, Windesheim, EposPress, Zehnder Group Nederland/J.E. StorkAir, Bouwfonds Cultuurfonds, Deltion College, NS, Turing Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaalfonds.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.