Expositie “Zwolse wezen in het Hervormd Weeshuis”

Stichting Het Hervormd Weeshuis is in de 20e eeuw opgericht. Maar haar (voor)geschiedenis gaat ruim zes eeuwen terug en begint in 1394. Dat er sinds die tijd veel veranderd is in de opvoeding van kinderen, wordt zichtbaar in de expositie “Zwolse wezen in het Hervormd Weeshuis”. Twee oud-bewoonsters en de bestuursvoorzitter van het Hervormd Weeshuis schetsen op donderdagavond 10 mei een beeld van de geschiedenis en het leven in het Zwolse weeshuis.

Het scheelde maar weinig of een collectie van 260 oude foto’s van het Hervormd Weeshuis Zwolle was bij een zolderopruiming verloren gegaan. De foto’s zijn afkomstig uit de nalatenschap van de ouders van de Zwolse Irina Minsky-Platenkamp. In 2006 schonk Irina Minsky-Platenkamp de collectie aan het Historisch Centrum Overijssel. Een kleine selectie van de foto’s wordt in de maand mei in het Historisch Informatie Punt in de centrale bibliotheek geëxposeerd.

Oud-bewoonsters vertellen

G. ten Brinke-Witvos en mevrouw R. Nieuwenkamp-van Olst waren in de jaren dertig van de vorige eeuw bewoonsters van het Hervormd Weeshuis te Zwolle. In 2006 hebben ze meegewerkt aan de beschrijving van de “ontdekte” foto’s van het Hervormd Weeshuis. Hierdoor werd duidelijk dat deze “ervaringsdeskundigen” over een geweldige schat aan informatie over het reilen en zeilen in het weeshuis in de jaren twintig en dertig beschikken. Hun herinneringen geven een goede indruk van de manier van leven in het weeshuis. Daarnaast wordt door hen duidelijk hoe de meisjes en jongens met elkaar omgingen, de rol van de leiding van het weeshuis en de manier waarop de bewoners werden voorbereid op het leven buiten het weeshuis.

G.G. Callenbach is bestuursvoorzitter van de Stichting Het Hervormd Weeshuis en bekend met de geschiedenis van het weeshuis. De huidige functie en doelstelling van het Hervormd Weeshuis, een belangrijke financier van jeugdprojecten en –activiteiten in Zwolle, zijn minder bekend. Als bestuursvoorzitter wil hij hier graag informatie over geven. 

Expositie en informatieavond

Donderdagavond 10 mei van 19.00 tot 20.30 uur zijn belangstellenden van harte welkom bij het Historisch Informatie Punt van de centrale bibliotheek om in gesprek te gaan met de oud-bewoonsters en de voorzitter van het Hervormd Weeshuis. Naar aanleiding van de tentoongestelde foto’s gaan de deskundigen vooral in op vragen van het publiek.

De expositie “Zwolse wezen in het Hervormd Weeshuis” is de gehele maand mei tijdens openingstijden te bezichtigen in het Historisch Informatie Punt op de eerste verdieping van de centrale bibliotheek (Diezerstraat 80).

Zowel de informatieavond als de expositie zijn gratis te bezoeken.

Artikel delen:

Reageer