Bieb organiseert infoavond over kinderfilosofie

Dinsdagavond 15 mei organiseert Bibliotheek Zwolle in samenwerking met het Filosofisch Café Zwolle een informatie- en discussieavond over kinderfilosofie. De avond is bestemd voor leerkrachten in het basisonderwijs, maar ook ouders van opgroeiende kinderen zijn van harte welkom.

Filosoferen met kinderen is samen nadenken zonder dat je leert wat grote filosofen allemaal bedacht hebben. Kinderfilosofie is gericht op het leren verwoorden van je eigen wereldbeeld, hoe het komt dat je denkt zoals je denkt. Over hoe je moet leven en wat geluk is, over de beste vaders en stoer doen, maar ook over het verschil tussen mensen en dieren en over het nut van opvoeding.  Door te filosoferen leren kinderen denkvaardigheden en een eigen zienswijze te ontwikkelen. Met andere woorden kinderen ervaren dat hun argumenten er toe doen en dat deze serieus genomen worden.

Ervaringsdeskundigen

José Krijnen van het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS) verzorgt deze avond de inleiding. Zij heeft een ruime ervaring in het opleiden van mensen voor levensbeschouwelijk onderwijs en kinderfilosofie en is beeldend kunstenaar. Zij verzorgt op het APS de cursus ‘ScherpZinnig’, waarin leerkrachten van het basisonderwijs zich kunnen bekwamen in het leren filosoferen met kinderen in het basisonderwijs.

Rieneke Derksen werkt op basisschool De Octopus in Zwolle-Zuid. Zij verzorgt daar lessen kinderfilosofie. Zij vertelt over haar ervaringen op deze school en vertoont beeldopnames van één van haar lessen.

Aansluitend kunnen belangstellenden met de ervaringsdeskundigen in gesprek gaan zin en onzin van kinderfilosofie op de basisschool.

Ouders en leerkrachten

Leerkrachten in het basisonderwijs en belangstellende ouders zijn van harte welkom op Dinsdagavond 15 mei in de Statenzaal van de centrale bibliotheek. De avond start om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Entreekaarten zijn verkrijgbaar bij de receptie van de centrale bibliotheek (Diezerstraat 80) en kosten € 5,00 euro (niet-leden) en € 3,50 (all-in pas). Reserveren wordt aangeraden.

Artikel delen:

Reageer