Peper&Zout debat over de Nationale politie

Zwolle – Nederland krijgt in 2012 een Nationale politie met 10 regio korpsen. Doel van de reorganisatie: minder organisatie voor meer veiligheid op straat. Dat betekent dat Politie IJsselland opgaat in één groot regiokorps Oost dat de provincies Gelderland en Overijssel beslaat. Een enorm gebied waarvoor de vraag is: wie zorgt er voor de veiligheid in Zwolle? Wie bepaalt de politie inzet in Zwolle en omgeving?

Aan tafel in gesprek over de veiligheid van Zwolle en omstreken: burgemeester Meijer, tevens korpsbeheerder, lector Veiligheid en Sociale Cohesie Jaap Timmer en voorzitter OR Politie IJsselland Hans Ockeloen. Iedereen mag meepraten over de veiligheid in Zwolle op 17 januari 2012, 20.00 uur in Regardz Buitensociëteit. De reorganisatie brengt vele vragen met zich mee. Een goede aanleiding om de discussie aan te gaan bij Peper&Zout. Hoe ziet de reorganisatie eruit? De vijf huidige korpsen van Overijssel en Gelderland worden samen één politieregio. Dit korps Oost wordt mogelijk vanuit Nijmegen aangestuurd en staat onder leiding van één korpschef. Deze regio telt 81 gemeenten en 3,2 miljoen inwoners. Een politieregio Oost, zo groot als voorgesteld, kan onmogelijk bijdragen aan meer veiligheid op straat in Kampen, Zwolle of Deventer. Men kan niet bekend zijn met elke omgeving in verschillende regio’s en men kan niet overzien hoeveel ‘blauw op straat’ er nodig is. De vrees is dus dat er in de regio Zwolle te weinig politie beschikbaar zal zijn. Wie bepaalt of er meer politie wordt ingezet bij een inbraakgolf? Is er politie als het in het weekend in Zwolle uit de hand loopt? Wat zijn de veiligheidsconsequenties voor burgers met de komst van de grote regio Oost? Aan tafel praten Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle en korpsbeheerder Politie IJsselland, Jaap Timmer, lector Veiligheid en Sociale Cohesie Windesheim en Hans Ockeloen, voorzitter Ondernemingsraad Politie IJsselland over dit actuele onderwerp. Het korps IJsselland zal ook vertegenwoordigd zijn door mw. E. Diender-van Dijk.

Iedereen die over de veiligheid van Zwolle wil meepraten is van harte uitgenodigd op 17 januari 2012 om 20.00 uur in Regardz Event Center Nieuwe Buitensociëteit, Stationsplein 1 te Zwolle. De toegang is gratis.

Artikel delen:

Reageer