Hoog water in Zwolle

Zwolle – Het zal u niet ontgaan zijn. Nederland heeft last van de hoge waterstand. Gebieden in Groningen zijn geëvacueerd. Limburg heeft deze vrijdag last van het hoge water. De alarmploeg van de Reddingsbrigade Zwolle heeft donderdagmiddag samen met andere brigades (o.a. Deventer) een vooralarm ontvangen i.v.m. de dreigende wateroverlast in Nederland. Dit betekent dat de alarmploeg serieus rekening dient te houden met een inzet.

03-01-2012_omgeving_haesterveer_last_van_hoog_water_vecht__03.jpg

De grote (stoom-) gemalen draaien op volle toeren. Zwolle heeft tot nu toe geen overlast van het hoge water, al stijgt het waterniveau in de IJssel nog steeds. Bij Zwolle is het water op diverse plaatsen buiten de oevers getreden. Dat is bij de IJssel het geval, maar ook goed zichtbaar bij de Overijsselse Vecht (zie foto’s). De waterstand bij het Katerveer was donderdag 169 cm. Vrijdagavond bereikte het een stand van 205 cm.

03-01-2012_omgeving_haesterveer_last_van_hoog_water_vecht__06.jpg

03-01-2012_omgeving_haesterveer_last_van_hoog_water_vecht__05.jpg

03-01-2012_omgeving_haesterveer_last_van_hoog_water_vecht__04.jpg

03-01-2012_omgeving_haesterveer_last_van_hoog_water_vecht__01.jpg

Aangezien de leden van de Reddingsbrigade vrijwilligers zijn, moeten de werkgevers op de hoogte gesteld worden van een mogelijke inzet. Een aantal leden heeft een overeenkomst met de werkgever over situaties, waarin deze leden ingezet worden. Alle alarmploegleden zijn ingelicht en indien nodig kan de brigade op zeer korte termijn een reddingsploeg met vlet naar een inzetgebied sturen. In november heeft de RB Zwolle nog deelgenomen aan een landelijke oefening in Giesbeek (Gld). Zwolle ligt strategisch ten opzichte van Noord-, Oost- en Midden-Nederland. De Reddingsbrigade Zwolle kan echter voor watersnoodhulp overal in Nederland ingezet worden, samen met zo´n 90 reddingsbrigades uit heel Nederland. Vanuit het Nationaal Rampenfonds beheren al deze verenigingen een reddingsvlet.

03-01-2012_omgeving_haesterveer_last_van_hoog_water_vecht__02.jpg

fotovecht.jpg
Foto: Han Vrijmoed

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Helen mooie foto,s:) ze doen heel goed werk, hoop dat ze de camping Agnietenberg ook droog kunnen houden. staan al een heleboel caravan,s tot de bodem toe in het water


  Maak melding

 2. Kom d’r maar in met een oproep ๐Ÿ˜€ Al zal er niet snel deining zijn achter de Agnietenplas >:( Maar eens overplaatsing aanvragen als het weer rustig is. Nu wordt er sowieso vast nog geen dijkwacht ingezet.

  Zeker strakke platen, Tim! Je kunt overigens water ook dreigend en minder dreigend vastleggen, maar dat hoef je Harry niet te vertellen ๐Ÿ˜‰


  Maak melding

 3. mooie plaatjes. Heb zelf vanmorgen ook even een blik geworpen op de ijssel (katerveer) en het water stond al vrij hoog. Veel neerslag hoeven we in de komende dagen niet te verwachten, maar de krachtige Westen Wind (4 Bft.) voor de komende dagen kan nog wel voor wat overlast zorgen.


  Maak melding

 4. Is het logisch om te constateren dat wanneer er nu extra hoog water in Limburg is, dat ook naar Zwolle stroomt en de waterstand in de IJssel hoger maakt?


  Maak melding

 5. @ Marian; Volgens mij stroomt het vanaf de IJssel niet richting Limburg. Daar hebben ze met afwatering van andere grote rivieren te maken. Maar er zijn heel veel verschillende oorzaken van overstroming.
  Eind jaren 90 zat het bijvoorbeeld goed fout bij Meppel. Omdat daar minstens 3 wateren gelijk uitkwamen. In het Noorden strijden ze NU tegen de zee. En de balgstuw ging bijvoorbeeld gister even open omdat er NW wind was in combinatie met regenwater. Dacht dat het nu bij Dordrecht ook nog wel slechter kon worden….hoor je niets meer van. Zal wel met de wind te maken hebben.


  Maak melding

 6. @marian, nee hoor. Water uit limburg gaat via de Maas richting rotterdam en zeeland. Zal nooit in de IJssel terechtkomen. Als het in de Rijn inDuitsland hoog is,zal de IJssel pas stijgen.


  Maak melding

 7. De Maas natuurlijk, schoot me zo snel niet te binnen.

  Daar hebben ze met afwatering van andere grote rivieren te maken.

  En dat de IJssel de Duitsers mag bedanken, klopt ook. De Balgstuw (of liever 3 stuwen) is het slotstuk naar het IJsselmeer.


  Maak melding

 8. bij een forse noordwesterstorm, biedt het water bij Ramspol tussen het Ketelmeer en het Zwarte Water een spectaculair schouwspel. Langzaam komen drie immense balgen boven water, die de woeste golven een halt toeroepen. De drie balgen zijn per stuk zo groot als tien rijtjeshuizen en hebben samen een lengte van 240 meter. ……..

  Nou moe, heb er jaren geleden, ongeveer 2 jaar lang zeer regelmatig op zaterdagen en feestdagen staan voorlichten. Met bovenstaande situatie heb ik het plaatje nog niet precies. Zal eens verder kijken…Het Ketelmeer lag toch…..augenblick


  Maak melding

 9. Nee, Limburg staat verder los van de situatie hier. Maar we hebben in Limburg wel ervaring met natte voeten! ๐Ÿ˜€
  Ach…zoals het er nu uitziet is het allemaal spannend, leuk en interessant en heeft er nog niemand echt problemen. Mooi toch?
  Ga er dit weekend lekker met je kinderen op uit en geniet ervan! Laat ze zien wat water kan doen en dat je het niet moet onderschatten!


  Maak melding

 10. @ Plantje

  Limburg staat verder los van de situatie hier

  gebeurd wel vaker ๐Ÿ˜‰

  Toch denk ik dat er her en der al weer aardig wat schade is opgelopen, oa aan de dijken zelf………er is al geen overheidsgeld voor dat soort dingen (die Astma was nog in ’t Journaal geloof ik) en particulieren/bedrijven/boeren etc die bij de verzekering moeten claimen?


  Maak melding

 11. Toch, mijn waarde Dick, is het een kwestie van geduld…
  Want als heel Holland Limburgs lult hebben we in ieder geval een uniform taaltje ๐Ÿ˜€


  Maak melding

Reageer