SP wil aanpak gevaarlijke bestrating Koggekade

Zwolle – De fractie van de SP in de gemeenteraad van Zwolle wil dat het stadsbestuur actie onderneemt om de bestrating van de Koggekade aan te pakken. Op dit moment is die bestrating een groot probleem voor bewoners die moeilijk ter been zijn. De SP zal hierover mondelinge vragen stellen in de gemeenteraad.

Voor de SP is het van groot belang dat alle Zwollenaren in staat zijn op een veilige manier hun huis te bereiken. In de Koggekade worden bewoners op dit moment gedwongen een trap te gebruiken om de straat te bereiken. Het gaat om de ontsluiting met de Wismarstraat en de Keulenstraat. Dit is een probleem voor bewoners die slecht ter been zijn en bijvoorbeeld een rollator gebruiken. Er hebben al ernstige ongevallen plaatsgevonden, waardoor de SP vindt dat het de hoogste tijd is dit probleem aan te pakken. SP raadslid Edwin Koster: ‘Wij krijgen verschillende klachten van bewoners die last hebben van de bestrating in de Koggekade. Er ontbreekt een hellend vlak, waardoor ouderen met een rollater in de problemen komen. Het argument van de gemeente dat er geen geld is, is niet valide. Als bewoners blijven verongelukken zijn de maatschappelijke kosten uiteindelijk veel hoger. Bovendien heeft de gemeente net miljoenen uitgegeven voor het aanpassen van het Kraenbolwerk. Deze kleine aanpassing stelt hierbij weinig voor. Er moet zo snel mogelijk gewerkt worden aan een oplossing. Zwollenaren moeten veilig hun eigen huis kunnen bereiken.’ De SP wil dat een glooiende helling wordt aangelegd zodat de stoep ook gemakkelijk met een rollator of rolstoel bereikt kan worden.

Dit brengt de SP tot de volgende vragen:

1.    Acht de wethouder het wenselijk om de bestrating in de Koggekade aan te passen zodat ook mensen die slecht ter been zijn veilig over straat kunnen? Zo nee, waarom niet?

2.    Is de wethouder bereid om zijn uiterste best doen om geld te zoeken in de begroting om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de Raad hier over informeren?

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Er is ook nog een gallerij, loopt boven de genoemde plaats, en is alleen per steile trap te bereiken. Onmogelijk te doen met rolstoel of looprekje. Ongeveer 50 woningen onbereikbaar


  Maak melding

 2. Er zijn zoveel woningen in Zwolle met trappen, portieken en galerijen waar geen lift in is voorzien. Als je slecht ter been bent moet je niet op 3 hoog een woning in dieze nemen zonder lift. Dan over de koggekade: tussen de 3 blokken met huizen zijn wél schuine hellingen voorzien. Dat meneer en mevrouw zeurpiet daar geen genoegen mee nemen en de SP aanschrijven omdat ze het niet kunnen hebben dat er wel geld wordt uitgegeven aan het Kraenbolwerk is hun eigen probleem. Die trappen zitten er omdat de (ruimtelijk) architect dat kennelijk mooi en praktisch vond. Die mensen hebben er voor gestudeerd en in dit geval ziet het er gewoon goed uit.


  Maak melding

 3. Jeetje… Die trappen zijn toch zeker niet pas aangelegd nadat die mensen er zijn gaan wonen?!? Misschien hadden die mensen er even iets beter over na moeten denken voordat ze er in trokken!

  Daar komt nog bij: stel dat je daar familie hebt wonen…dan regel je toch een keer een paar planken en maak je er een hellend vlak.

  Misschien een beetje meer in oplossingen denken in plaats van zeuren dat het allemaal slecht is aangelegd.
  En vooral het hele kinderachtige “Bovendien heeft de gemeente net miljoenen uitgegeven voor het aanpassen van het Kraenbolwerk. Deze kleine aanpassing stelt hierbij weinig voor.” is van het niveau:”Ja maar hun zijn begonnuh” van een vijfjarige…


  Maak melding

 4. Wat een onbegrip hier zeg.
  Iedereen kan onverwacht in een rolstoel terecht komen of een rollator nodig hebben, het argument “dat had je van te voren maar moeten bedenken toen je hier ging wonen” slaat echt nergens op.

  Er zijn hier twee trapjes naast elkaar om op de kade te komen en het gaat echt maar om vier of vijf treedjes.
  Een laag asfalt over 1 van de trapjes en klaar is Kees. Iedereen gelukkig en geen onnodige ongelukken meer.


  Maak melding

 5. Wanneer het echt de enige mogelijkheid is om de woning te bereiken voor de bewoner(s) die slecht ter been zijn, en dit probleem nog niet hadden toen ze er gingen wonen, dan kan er toch via de WMO een aanpassing worden aangevraagd? Dus hier is vast iets anders aan de hand.


  Maak melding

 6. Ik maak me gewoon boos over het feit dat er geen geld is voor zoiets kleins als een helling van hooguit twee meter lang, waarmee je mensen enorm helpt (echt, kom eens kijken als je niet weet hoe het er uit ziet), terwijl mijn belastingcentjes wel over de balk gesmeten worden voor bijvoorbeeld kunstprojecten en parkeergarages die er nooit komen.

  Ik heb persoonlijk die helling gelukkig (nog) niet nodig, maar mijn buren wel. Lieve oudjes die, zo lang als mogelijk is, uit het bejaardentehuis willen blijven, begrijpelijk toch? Willen we dat niet allemaal?

  Jammer voor de architect die twee de trapjes tien jaar geleden blijkbaar “mooi en praktisch” vond, inmiddels is gebleken dat er niets “praktisch” is aan twee trappen naast elkaar.

  Mocht de gemeente niet instemmen, dan is die zak cement van de Gamma niet eens zo’n gek idee. We zijn er voor mekaar, om te helpen, nietwaar?



  Maak melding

 7. Bewoner Koggekade….u heeft wel gelijk…..belastingcentjes worden onnodig over de balk gegooit.trwijl andere mensen zoals mensen die slecht te been zijn het harder nodig hebben.
  schande


  Maak melding

 8. Ik heb de situatie even bekeken op google maps, maar als ik dat zo zie dan is het aan één kant niet logisch dat er twee trapjes naast elkaar lopen, maar de kant met de pilaren voorzien van een helling lijkt me de oplossing ook niet (erg smal) en de andere trap voorzien van een hellend vlak ook niet echt, omdat je dan steeds met een helling naar boven zou moeten, ook met een rollator lijkt me dat te stijl worden, maar een langgerekter hellend vlak kan daar misschien nog wel?

  Aan de andere kant: moet de gemeenschap dan w?l betalen voor mensen die in deze woningen willen blijven wonen wanneer ze slechter ter been worden? Daar is inderdaad de WMO voor, maar ook niet voor de ruimtelijke omgeving, lijkt me?

  Ik heb buren die ouder zijn. Ik heb me van het begin af aan afgevraagd waarom je op oudere leeftijd gaat wonen in een woning met heel veel trappen inpandig (dat hebben wij namelijk). Maar dat lijkt me op te lossen met een traplift.
  Deze woningen zijn alleen via die kant te bereiken? Dan is er dus niet van te voren over nagedacht of het slim is om daar op oudere leeftijd te gaan wonen (zo lang staan die woningen daar nu ook weer niet dat ze er toen nog niet over na zouden hebben kunnen denken…). Daarom denk ik niet dat de gemeente nu aansprakelijk gesteld hoeft te worden om het te ‘herstellen’.


  Maak melding

 9. Foto’s zouden hier welkom zijn. Maar afgezien daarvan; is er geen “wijkbeheer” die (korte lijnen) zoiets kan laten fixen, zonder dat er “kamervragen” gesteld hoeven te worden?


  Maak melding

 10. Ook in een flat waar geen lift aanwezig is, wordt soms door de gemeente in het centrale trappenhuis een traplift geplaatst. Maar ik ken de situatie ter plekke niet, en weet niet wat mogelijk is. Maar wanneer er een steille helling ontstaat waar je met je rollater op en af moet lijkt me ook niet wenselijk.


  Maak melding

 11. We zijn er voor mekaar, om te helpen, nietwaar?

  Dat is eigenlijk een vele belangrijk boodschap die je uit mijn vorige bericht zou moeten halen.

  Ik ken de situatie ook, maar ik vind het te kort door de bocht om direct alle verantwoordelijkheid bij de gemeente te leggen. Uitzonderingen daargelaten maar de meeste mensen kunnen toch een redelijke inschatting van hun toekomst maken als ze ergens gaan wonen lijkt me zo.


  Maak melding

 12. Probeer maar eens doos…vraag maar eens wat. Op het chatlog dan.

  On topic….is bewoner 18:07 nu al feitelijk ontkracht? Inderdaad: foto’s zouden handig zijn.


  Maak melding

 13. Dat meende ik ook al te zien! Die trappen zitten alleen aan de andere zijkanten.
  Aha! Het probleem is dus niet de trappen! Het probleem is, dat mensen om moeten lopen, rollen voordat ze bij de helling zijn!


  Maak melding

 14. Het viel mij ook al op net zoals Blabla dat er 2 poortjes zijn aan de Koggekade. Dan vind ik het ook niet zo gek dat de gemeente zegt dat daar geen budget voor is. De mogelijk is er namelijk om zonder je benen te breken aan de kade te komen.

  Het is dus meer luiheid en gemakzucht van de bewoners.


  Maak melding

 15. Echt mensen, probeer maar eens op die gallerij te komen.
  Een enorme hindernis als je in een rolstoel zit. En die trapjes aan de kadekant, gewoon een houten plank op maat (laten) maken, kost hooguit 100 euro, voor de beide trappen aan weerszijden van het gebouw. Kan gewoon door de woningbouw of de bewonersvereniging worden gedaan. Daar hoeft de gemeente zich niet voor in te spannen, maar het bekt wel lekker natuurlijk als een ambtenaar/politicus uit het raam van het stadskantoor kan zien waar het beter kan.
  Ik persoonlijk erger me aan het gebrek aan groen in de gracht, een paar drijvende tuinen zouden niet misstaan. Zoals in amsterdamse grachten overal drijven.


  Maak melding

 16. Mensen die al slecht ter been zijn moeten maar gewoon enorm omlopen om de Koggekade op of af te gaan, heel erg logisch toch?
  Eigen schuld, dikke bult, dan hadden ze maar vast in een aanleunwoning moeten gaan wonen toen ze 60 werden. Laat de gemeente Zwolle maar niets doen aan welke gevaarlijke situatie dan ook, mensen zijn zelf verantwoordelijk voor ongelukken in onze oh zo sociale stad.

  😉


  Maak melding

 17. Wat kunnen sommige mensen enorm overdrijven zeg!
  Enorm omlopen is in dit geval slechts twee keer de diepte van het complex plus gemiddeld 1/4e van de afstand van de koggekade: laat dat eens een enorme hoeveelheid van 60-70 meter zijn? En dan, waar willen die mensen dan heen? Er is helemaal niets in de buurt van de koggekade, de dichtstbijzijnde supermarkt is notabene aan de kant van de reeds bestaande schuine oploopjes aan de achterkant. Oke, er is een snackbar en een sigarenwinkel op het plein, als we het hebben over slecht ter been en gezond leven….
  Laten we van een mug vooral geen olifant maken, en laten we de planken vooral in de schuur liggen: een beetje regenbui of ijzel er overheen en er gebeuren nog grotere ongelukken dan er nu gebeuren, waar ik overigens mijn vraagtekens bij heb gezien het feit dat je via de achterkant prima weg kan daar.


  Maak melding

 18. Het land is in (economische) crisis en de SP gaat vragen stellen aan een wethouder over dit soort onzinnige onderwerpen. Volgens mij heeft de wethouder wel belangrijkere zaken aan zijn hoofd dan een kwestie over trapjes of een helling (over geldverspilling gesproken…).

  Zoek zelf (SP of bewoners) een pragmatische oplossing, dat lijkt me de kortste klap.


  Maak melding

 19. Bericht door Monique35, op 9 januari 2012 om 07:19
  Mensen die al slecht ter been zijn moeten maar gewoon enorm omlopen om de Koggekade op of af te gaan, heel erg logisch toch?
  Eigen schuld, dikke bult, dan hadden ze maar vast in een aanleunwoning moeten gaan wonen toen ze 60 werden. Laat de gemeente Zwolle maar niets doen aan welke gevaarlijke situatie dan ook, mensen zijn zelf verantwoordelijk voor ongelukken in onze oh zo sociale stad.

  Leuk dat je zo sarcastisch bent, maar je moet wel de zaken even goed lezen!

  Voor de SP is het van groot belang dat alle Zwollenaren in staat zijn op een veilige manier hun huis te bereiken. In de Koggekade worden bewoners op dit moment gedwongen een trap te gebruiken om de straat te bereiken.

  Er ontbreekt een hellend vlak, waardoor ouderen met een rollater in de problemen komen.

  Dat is dus gewoon niet waar!

  De problemen ontstaan doordat mensen met hun rollator van een trap af willen terwijl er ook andere mogelijkheden zijn om bij hun huis te komen.
  Die paar euro die het kost om ook bij de trappen een hellend vlak te maken mogen wat mij betreft best uitgegeven worden. Maar de SP moet de zaken niet anders en erger voorstellen dan ze zijn!


  Maak melding

 20. Als achteraf blijkt dat er diverse ongelukken gebeuren, lijkt mij het een kleine moeite om de stoep aan te passen of inderdaad een klein plankje te maken. Dat de gemeente zich daar mee moet bemoeien is een beetje overbodig, die hebben (als het goed is) betere dingen te doen.


  Maak melding

 21. Zo, dus het is nog erger dan ik dacht: er wordt een boel ophef gemaakt, waar het gewoon om een stel luie drollen gaat, die niet die 60/70, laat het 100 meter zijn, (om) willen lopen! Die willen dan ook niet die twee meter rollen op de extra baan die aangelegd zou moeten worden!
  Waar hebben we het dus over?
  Laat de SP inderdaad over serieus lastige zaken gaan nadenken!


  Maak melding

 22. Mij lijkt het best lastig als je met een rolstoel/rolator om moet rollen.
  Ik fietste vanmiddag door de Riga straat, maar ook met b.v. een kinderwagen is het lastig om door deze straat te lopen.Dus zo’n helling is helemaal zo gek nog niet.
  Zie hier.Gezien vanaf de tussen doorgang.
  http://g.co/maps/8ptjm


  Maak melding

 23. Wat mij een griezelig overkomt is die kade zonder hekje. En twee trappen naast elkaar is op zijn minst vreemd. Kennelijk is het niet de bedoeling dat er geflaneerd wordt op dit deel van de Koggekade, iig niet door mensen met rolstoel, rollator of kinderwagen.


  Maak melding

 24. Verslagje raadsvergadering:

  Wethouder Van As antwoordt dat de bedoelde lokatie niet alleen via de trappen bereikbaar is maar ook op via de parkeerplaats aan de achterzijde. Als je er moet zijn, kun je er dus komen. De gemeente is dus niet van plan geld uit te trekken om deze situatie te veranderen.
  De wethouder zegt toe de betrokkenen hierover te informeren en ook de wijkwethouder te vragen tijdens het wijkplatform hierover informatie te verstrekken.


  Maak melding

 25. Als bewoner snap ik de ophef niet. Elke flat heeft een eigen achterom, dus je hoeft niet eens helemaal om te lopen. Een helling zal er ook voor gaan zorgen dat de Koggekade als fietspad gebruikt gaat worden door o.a. de scholieren die nu door de Rigastraat fietsen. Net als de studenten in de wijk kiezen die de kortste route.
  En ’s winters wordt het al gevaarlijk om de grote traptreden te gebruiken laat staan dat er dan een gladde helling naast ligt.
  Het gaat hier ook om klachten van enkele bewoners, waarvan eentje klaagt dat haar moeder niet op bezoek kan komen…


  Maak melding

Reageer