Gemeente Zwolle ontwikkelt methode verhaalsbijdrage

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft een digitale methode ontwikkeld waarmee u eenvoudig de verhaalsbijdrage voor uw minderjarige kinderen kunt berekenen. U hoeft alleen aantal gegevens in te vullen. Klik vervolgens op de knop ‘berekenen’ en u ziet de te betalen verhaalsbijdrage.

Ouders die uit elkaar gaan, houden de onderhoudsplicht voor hun kinderen. Wanneer één van de ouders een bijstandsuitkering ontvangt, telt de onderhoudsbijdrage voor hun minderjarige kinderen als inkomen. Daarom berekent de gemeente Zwolle de minimale hoogte van deze zogeheten ‘verhaalsbijdrage’. Het geld wordt namelijk verhaald – verhalen betekent vorderen – op de ex-partner van de bijstandsgerechtigde als de onderhoudsplicht niet wordt nagekomen. Voordelen

De nieuwe rekenmethode is gebaseerd op de verzamelinkomens, de gemiddelde zorgkosten en de verdeling van de zorg. Hierdoor zijn lange vragenlijsten en bewijsstukken overbodig geworden. U weet snel waar u aan toe bent met deze voor Nederland unieke manier van rekenen. Normaal wordt er gerekend met ‘tremanormen’. Door deze normen is het heel moeilijk om zelf de berekening te doen. Deze nieuwe manier werkt anders. Nu kunt u zelf eenvoudig narekenen hoe de gemeente Zwolle tot een bedrag is gekomen. Ook kunt u de gevolgen zien van eventuele veranderingen in uw persoonlijke situatie.

Berekening uitvoeren

Voor de berekening wordt het programma Excel gebruikt. Op de meeste computers is dit programma standaard geïnstalleerd.

De nieuwe rekenmethode is tot stand gekomen in samenwerking met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. IK HEB HET BEKEKEN JAMMER DAT DE GEMEENTE ER GEEN UITLEG BIJ GEEFT WIE NOU EIGENLIJK WIE IS, DENK DAT VOOR SOMMIGE MESEN DIT STAATJE NOG ERG LASTIG IS, MAAR VOOR DE ANDEREN ERG HANDIG.


    Maak melding

Reageer