Overzichtstentoonstelling Tom Waterreus

Zwolle – Het Stedelijk Museum Zwolle organiseert in de periode 22 januari t/m 25 maart 2012 een overzichttentoonstelling van de bijzondere kunstenaar Tom Waterreus (Zwolle 1943) is een bijzonder kunstenaar en mens. Als religieus mens is hij een kunstenaar met een missie. Hij verbindt kunst met religie. Al meer dan veertig jaar heeft hij zich als kunstenaar tegen de stroom in ontwikkeld. Dit resulteerde in een imposante reeks beelden met een eigen signatuur. Het werd dan ook de hoogste tijd om zijn ontwikkelingsgang in beeld te brengen. Dit doet het Stedelijk Museum in Zwolle met een overzichtstentoonstelling. De vele beelden laten zien hoe Tom Waterreus zijn passie vorm gaf.

tom_w_kop_persbericht.jpg

Vrijwel iedereen kent de Zwolse Peperbus. Dit is de toren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek. Slechts weinigen weten dat in de nis boven de ingang het beeld ‘Madonna’ van de Zwolse beeldhouwer Tom Waterreus is geplaatst. Als je Tom Waterreus spreekt weet je het eigenlijk niet meteen. Is hij een priester of een kunstenaar? Of misschien wel beide? Tom Waterreus kreeg zijn opleiding aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, de Jan van Eyckacademie. Hij legde zich toe op beeldhouwen en slaagde in 1970 voor zijn examen. Ruim daarvoor trad hij in als broeder in een Dominicaner klooster. Zijn levensloop verliep echter anders en hij besloot kunstenaar te worden. Maar zijn gevoel voor religieuze spiritualiteit bleef hij altijd met zich mee dragen.

Met een studiebeurs kon hij gedurende ruim een half jaar ervaring opdoen aan de kunstacademie in Kopenhagen, waar hij zijn opleiding afrondde. Maria, als Heilige Moeder Gods is door de jaren heen een inspiratiebron voor vele werken. Dit gold ook voor Jezus en verschillende aartsvaders, zoals Mozes en Abraham. Tom verdiepte zich ook in de Joodse traditie en symboliek, resulterend in menig beeldhouwwerk.

Bijzonder is Toms werkwijze. Hij verzamelt zijn materiaal, zoals houtblokken, takken en stenen op zijn tochten langs de IJssel en bouwplaatsen in het Zwolse centrum. Het gaat daarbij om materialen die een verhaal vertellen. Grillige vormen en sporen van veroudering hebben zijn voorkeur. Ook benut Tom vaak afgedankte gebruiksvoorwerpen. "Ik zie het als mijn opdracht om beelden te maken waarin het christendom kan wonen", verwoordt Tom Waterreus zijn missie als kunstenaar.

De docent

Tom Waterreus Meer dan 35 jaar was Tom Waterreus docent beeldhouwen aan het Kunstencentrum Muzerie in Zwolle. Hij inspireerde honderden cursisten bij het maken van beelden.

Nieuwe kracht en inspiratie

In 2007 werd Tom Waterreus getroffen door een herseninfarct. Van de ene op de andere dag raakte hij gedeeltelijk verlamd. Bijzonder is de wijze waarop hij zijn leven en ook zijn werk als beeldhouwer weer oppakte. "Mijn handen doen het nog", aldus Tom. Met veerkracht en optimisme heeft hij zijn werk als kunstenaar weer nieuw leven ingeblazen.

Uitgave boek

Tom Waterreus Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt een boek uitgegeven. Dit rijk geïllustreerde boek omvat een omvangrijke selectie uit zijn werk vanaf zijn vroege jaren tot nu. Het boek, met als titel ‘Tom Waterreus’, kost voor € 22,50 en is behalve in het museum te koop bij de Stichting Tom Waterreus, Soerensebeek 32, 8033 DM Zwolle, telefoon 038 4538179 of via e-mail tomwaterreus@gmail.com.

Tentoonstelling: Tom Waterreus

Periode: 22 januari t/m 25 maart 2012

Locatie: Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Tom is een spiritueel gedreven mens en kunstenaar, hij is nooit gedreven om commercieel te gaan werken en misschien daardoor wel wat ondergewaardeerd gebleven.
    Als Zwols kunstenaar is hij uniek in zn soort, beslist gaan kijken.


    Maak melding

Reageer