Autisme Sportief organiseert ruiterkamp voor kinderen

Zwolle – Autisme Sportief organiseert  van 30 juli tot en met 5 augustus 2012 een ruiterkamp voor kinderen met autisme.

ruiterkamp.jpg
Foto: Henry Dijkman

Vrije tijd is iets wat iedereen goed wil besteden. Zo ook iemand met autisme of een aanverwant autistische stoornis. Deze stoornis maakt het soms lastig om vrije tijd te plannen en te organiseren. Daarbij is het vaak moeilijk om ervaren begeleiding te vinden om  recreatie en sportactiviteiten uit te voeren. Paardrijden is een vrijetijdsbesteding  die als positief ervaren wordt bij autistische kinderen.

Wisselwerking tussen autistische kinderen en paarden

Er zijn verschillende redenen waarom paarden succesvol zijn. Zo wordt het contact met een paard en zijn beweging gebruikt om aan doelen te werken die voor een autistisch kind belangrijk zijn. Ze hebben een rustgevende werking op kinderen en het omgaan met een paard werkt stimulerend: het geeft het kind bewegingsvrijheid en het onderbreekt bepaalde gedragingen. Daarnaast accepteert een paard iemand zoals hij is en stelt geen eisen. Een paard is niet bedreigend voor een kind, het vermindert angstgevoelens en er ontstaat veiligheid en rust. Een paard voelt de bedoeling van een autistisch kind aan en kan prima omgaan met ongewoon gedrag.

Het kind geeft het paard liefde en aandacht en krijgt dit van het paard terug. Kinderen met autisme kunnen op deze manier samen met het paard prettig ontspannen, contact maken en actief samenwerken. Kind en dier voelen elkaar aan, wat een wisselwerking geeft. Bij paardrijden worden spieren gebruiken die anders niet zo actief zouden worden aangesproken. Hierdoor wordt de algemene lichamelijke ontwikkeling van kinderen op een positieve manier beïnvloed.

Start ruiterkamp

Van maandag 30 juli tot en met zondag 5 augustus 2012 organiseert Autisme Sportief een ruiterkamp bij Manege Houtzeel in Dalfsen. De pedagogische en didactisch geschoolde trainers van Autisme Sportief gaan met kinderen met autisme in kleine groepjes en individueel trainen. Het ruiterkamp krijgt verder begeleiding en ondersteuning van de gerenommeerde paardrijdinstructrices en amazones Suzan Houtzeel, Mieke van der Sloot en Sylvie Moossdorff.

Tijdens het ruiterkamp komen verschillende verzorgingsaspecten aan de orde, van het paard poetsen en verzorgen tot het op- en afzadelen. Er zullen paardrijlessen zijn in een overdekte binnen- of buitenbak of de kinderen gaan met het paard ontspannen stappen in het bos. Verder wordt er een bezoek gebracht aan een fokkerij. Het professionele begeleidingsteam schept een ideale ambiance voor de kinderen, om ze een ultieme en succesvolle ervaring te laten beleven.

Inschrijven

De inschrijving voor de ruiterkamp is geopend en aanmeldingen komen al binnen. Wil je ook meedoen? Er is nog plaats voor deelname. Meld je aan via info@autismesportief.nl Neem voor meer informatie contact op met Wilco Voulon (info@autismesportief.nl)

Artikel delen:

Reageer