Start uitbreiding Museum de Fundatie

Zwolle – BAM Utiliteitsbouw start deze maand in opdracht van de gemeente Zwolle met de uitbreiding van Museum de Fundatie aan de Blijmarkt. De werkzaamheden worden naar verwachting in december 2012 voltooid. Tijdens de uitvoering van het project is het museum gesloten.

13-09-2011_dakkonstruktie_de_fundatie_6.jpg

Museum de Fundatie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan de rand van de Zwolse binnenstad. Naar een ontwerp van Bierman Henket architecten realiseert BAM Utiliteitsbouw bovenop het huidige museum een ellipsvormige constructie, die steunt op acht stalen kolommen. Mede vanwege een grote glaspartij, die is opgebouwd uit driehoekige glasplaten, wordt de uitbreiding ‘het OOG’ genoemd. De uitbreiding omvat 750 m² vloeroppervlak, verdeeld over twee verdiepingen. Deze worden via twee symmetrische trappenhuizen verbonden met het huidige museum.

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Ik heb hier de diverse discussies over dit plan en deze verbouwing gevolgd, en over het algemeen was 80 % TEGEN deze pukkel. Hoe is dan mogelijk dat het toch gebeurd?


  Maak melding

 2. Is dit omdat de bezoekersaantallen (tellen die duizenden leerlingen die gratis binnenkomen ook mee) goed zijn?
  Dit komt toch door de gelukstreffer die Jeroen Krabbรฉ heet. Hij mocht het jaar erop gelijk weer komen. Kassa!!
  En nu dit…….. O wat ben ik boos >:(


  Maak melding

 3. Zwolle draagt ook zijn ‘steentje’ bij aan dit project? ๐Ÿ˜€

  Ik vind het echt oogstrelend lelijk…

  Nou weten jullie er nog meer? ๐Ÿ˜€


  Maak melding

 4. Tja en de Zwollenaren hebben straks hun ogen in het achterhoofd dan hoeven ze die niet te zien en Zwolle is weer lekker EIgenwijs…


  Maak melding

 5. Prachtig !
  Mooi icoon van het nieuwe naar ‘buitengerichte’ Zwolle.
  Symbool van durf, wars van de penetrante spruitjesgeur der burgerlijkheid en het grijze ambtenarendom,
  waar deze ‘net niet’ stad ,zie geenstijl.nl, zolang (te lang, en nog steeds gezien alle reacties) onder heeft geleden … Past naadloos in het rijtje Spiegel,Stadion,Librije. Kortom onZwols.
  Hier is belastinggeld m.i goed besteed: Cultuur! Kan niet altijd Bier & Biefstuk zijn.


  Maak melding

 6. vindt de Fundatie wel een aan winst voor zwolle maar dit ding 3 keer niks maar ja.
  Pleit voor de loop brug bij de spiegel te verplaatsen achter de gracht Fundatie dan word die misschien gebruikt


  Maak melding

 7. Los van al het geld en of het wel of niet zou moeten worden verbouwd, je gaat toch niet serieus een grote KEI bouwen boven op een prachtig (historisch?) gebouw. Wat is het volgende? De peperbus stuucen en een rooie puntmuts er op bouwen??


  Maak melding

 8. Kijk, dat een architect ’s ochtends zijn hardgekookte eitje op zijn maquette legt en een briljante ingeving krijgt… Soi! Maar ik weet niet wat voor poedertjes die ambtenaren in de neus hebben gedrukt, maar het moet wel iets heel hallucinerends zijn geweest om er iets prachtigs in te kunnen zien. ๐Ÿ˜›


  Maak melding

 9. @Wimpie, jij bent van het pad af volgens mij.
  Gemeente en de voorstanders van dit lelijke ding, bedankt voor het niet luisteren naar de echte Zwollenaar maar naar achterlijke debielen die Zwolle en de historie er niet van kennen. nogmaals dank. de sukkels!!!!!!!


  Maak melding

 10. dit is voor het eerst dat ik meerdere negatieve reacties op dit ‘plan’ (inmiddels in vergevorderd stadium) zie op weblog. Jullie zijn te laat met je protest mensen. Het spreekt mij ook niet aan, maar er zijn dingen waar ik liever mijn energie aan geef dan klagen over een gebouw.


  Maak melding

 11. Hoeveel geld het ook gaat kosten, vind ik best wel belachelijk!
  Het komt er toch wel, en pas als het af is kun je echt een beoordeling geven.
  Ga er straks gewoon een keer heen om te kijken of het overeen komt met je reactie NU.
  Wie weet valt het allemaal best mee!


  Maak melding

 12. Wat ik helemaal niet snap is dat de Vrienden van de Stadskern en de Welstandscommissie die beide over de architectonische zuiverheid van de Zwolse stedenbouw zeggen te waken het hier zo volmondig mee eens zijn. Alleen de stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle heeft zich een tegenstander van dit cultuurbarbarisme getoond.


  Maak melding

 13. @TvdW, eh ik zou zeggen lees eens wat vaker wat er op weblogzwolle staat. Te laat, denk dat heel Zwolle al een reactie heeft gegeven en IEDEREEN vindt het een lelijk ding. Denk dat er iemand met geld heel veel voor elkaar heeft kunnen krijgen. Zeg maar bepaalde mensen over de streep getrokken!! Met name de ambtenaren die dit hebben goedgekeurd. De welstandscommissie is ook per direkt uit haar taak ontheven. Deze mensen zijn blind, blind en nog eens blind. De politiek is ook ziek in dit verhaal, maak alles maar kapot waar wij ECHTE ZWOLLENAREN zo van houden. Neen TvdW het speelt als een poosje. Hoop nogmaals dat alles fout gaat met de bouw, en daarna, dat we die kunstpuist kunnen neerhalen en de directie de laan uit kunnen sturen. Ook dat zal niet lukken want dan is ie zelf al opgestapt.


  Maak melding

 14. @observer, dat is toch logisch. De Vrienden van de Stadskern doen helemaal niets, die hebben een dikke voorgehouden gekregen dat er duizenden extra bezoekers komen en ja dan hoor je ze niet meer.

  De Welstandcommissie is al een poosje van het pad, die mensen kan en mag je niet serieus nemen. Die hebben GEEN verstand van gebouwen en hoe iets er uit moet zien, die mensen moeten zich schamen dat ze in deze commissie zitten. Het moet haast wel dat er een aantal mensen beter van zijn geworden!!


  Maak melding

 15. Ik vind het jammer dat deze foto erbij is gezet. De foto geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Op de website van de architect zie je een aantal meer realistische foto’s. Waarop te zien is dat het meer is dan een ‘steen’ die op het dak is gezet. Natuurlijk smaken verschillen en het zal even wennen zijn, maar uniek is het zeker.


  Maak melding

 16. De foto is zo te zien gemaakt bij een presentatie van de architect. Dus geen gemanipuleer of zo dan.
  Verder moest ik ook denken aan het bezoekers succes van het IJsbeelden Festival in relatie tot het ‘landelijk nieuws’ van de Fundatie. De Fundatie liet onlangs hier op Weblog Zwolle trots weten dat ze in heel 2011 ongeveer 90.000 bezoekers hadden gehad. Het ijsfestival trok 100.000 in 5 weken!!


  Maak melding

Reageer