Oudste inwoonster van Zwolle overleden

Zwolle – Mevrouw Maria Missaar uit Zwolle is op 16 december 2011 ‘na het leven helemaal geleefd te hebben’ in aanwezigheid van haar familie overleden. Mevrouw Missaar zou begin januari 2012 haar 108-ste verjaardag vieren. Met haar leeftijd van 107-jaar was mevrouw de oudste inwoonster van de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. Ook was zij de op zeven na oudste van Nederland.

15-01-2010_mevr_m.missaar_106_jaar_2.jpg
Archieffoto Weblog Zwolle 2010

Maria Missaar wordt 15 januari 1904 geboren in Leiden. Ze is het twaalfde kind van het gezin Missaar-Teljeur. Haar moeder overlijd op jonge leeftijd, Marie is dan vijf jaar oud. Haar jeugd brengt ze in Leiden en Haarlem door. Haarlem is ook de eerste plek waar ze gaat werken bij een familie in huis. Ook werkt ze in Wassenaar en Den Haag. Haar hele leven werkte ze hard voor anderen, ze deed dit met hart en ziel.

Pensioen

Als mevrouw op 65 jarige leeftijd met pensioen gaat krijgt ze haar eerste eigen woonruimte en huurt een kamer in Den Haag. Hier geniet ze enorm van, ze wandelt graag in de duinen die vlakbij zijn. Ook naar de stad gaan vindt ze heerlijk, ze gaat graag uit en gaat dan naar een concert of naar het theater. Altijd is ze keurig gekleed

en gekapt met bijpassende sieraden, schoenen en tas.

In deze periode dat ze eindelijk meer tijd krijgt voor zichzelf nodigt ze ook graag haar neven, nichten en achterneven en nichten uit bij haar thuis. Deze worden dan getrakteerd op lekkere hapjes, drankjes, een maaltijd, een filmbezoek, een wandeling, een cadeautje. Na een aantal jaren krijgt ze haar eerste eigen flat (twee hoog zonder lift) in Den Haag. Hier woont ze tot ze 102 jaar is zelfstandig, dit gaat goed tot ze het voor haar verschrikkelijke bericht krijgt dat haar flat afgebroken gaat worden en ze op zoek moet naar andere woonruimte. Uiteindelijk maakt ze de keuze om naar Zwolle te verhuizen omdat daar een aantal familieleden wonen.

Bezoek

Waar mevrouw Missaar veel plezier aan beleefde was dat zij drie tot vier keer per week bezoek ontving van haar neef en nicht die, ook op hun respectabele leeftijd (81 en

84 jaar) samen met haar vis aten. Dit kon van alles zijn, van zoute haring tot gebakken schol of lekkerbek, omdat dit nog een van de weinige dingen zijn die zij lekker vond. Van Vishandel Theo Muys ontving zij daarom elke week een verse vis.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Dat van dat verse visje van Muys, daarover heeft toch op WLZ ook iets gestaan, kan het niet vinden, of haal ik nu twee dingen door elkaar:)

    Zelfstandig wonen tot je 102 bent, en dan nog besluiten om te verhuizen naar Zwolle.
    Was dus tot op hoge leeftijd een krasse dame.


    Maak melding

  2. @KvDijk, jij bent beter in het terug zoeken. Ik kon het niet vinden. Maar wist dat er iets was geweest met de vis. Heeft ze mooi nog een klein jaar van kunnen genieten.:)


    Maak melding

Reageer