Weinig animo voor Dance manifestatie

Zwolle – Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) hield vrijdagmiddag samen met de Zwolse horeca een manifestatie voor een dancefestijn in de stad. Voor het stadhuis werd het mini-dancefeest Dance4Dance georganiseerd. De organisatie verwachtte zo’n 1000 bezoekers, maar dat aantal werd lang niet gehaald. Er waren tuyssen 16.00 en 18.00 uur maar enkele tientallen danceliefhebbers ter plekke. Ook ging de party met vertraging van start door een ongemak met de techniek.

13-01-2012_dance-feest_manifestatie_grotekerkplein_02.jpg
Wethouder René de Heer kwam zelf even kijken…

DJ Tommygoff uit Zwolle draaide op het stadsplein zo’n 2 uren lang dancemuziek. Hans de Vries, fractievoorzitter van D66 kwam een pleidooi houden voor dance in de binnenstad van Zwolle. De studentenorganisaties wilden met deze manifestatie duidelijk maken dat dance niet alleen overlast geeft, maar ook leuk is. Wethouder De Heer van Zwolle wil dance uit de binnenstad weren, omdat het te veel overlast zou veroorzaken. Studentenorganisaties vinden dat de wethouder een complete muziekstroming buitensluit, ook omdat er geen club is in de stad waar danceliefhebbers terecht kunnen. De Zwolse horeca steunde de manifestatie.

13-01-2012_dance-feest_manifestatie_grotekerkplein_01.jpg

13-01-2012_dance-feest_manifestatie_grotekerkplein_03.jpg

13-01-2012_dance-feest_manifestatie_grotekerkplein_05.jpg

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Ik vraag me trouwens af waarom het SOOZ zich hiermee heeft bemoeid, laat staan een persbericht heeft doen uitgaan.
  M.i. lijkt het me verstandiger als het SOOZ zich bezighoudt met zaken waar het SOOZ voor is. Namelijk studentenzaken. Ik heb nog niets gelezen cq gehoord over het SOOZ inzake de diploma-affaire van de School of Media (journalistiek) van Hogeschool Windesheim waar de landelijke media al langere tijd over berichten, niks over studentenhuisvesting, de verdwenen GRAS-week, etc.

  Bovendien is een dance-evenement volgens mij meer iets voor organisatoren van grote evenementen en/of feesten, waar bovendien de Zwolse horeca van profiteert.

  Dan nu ook mijn vraag, waarom heeft het SOOZ zich voor het karretje laten spannen van ondernemers die niet eens bij het SOOZ zijn aangesloten?

  Bovendien vraag ik me af of het SOOZ wel een representatief onderzoek heeft gehouden naar de vraag van een dergelijk evenement onder studenten (dus geen mbo-scholieren, deze worden volgens mij niet door het SOOZ vertegenwoordigd). Maar afijn, ik hoor deze vragen helemaal niet te stellen. Dit is aan de bestuursleden van de leden van het SOOZ. ik zou zeggen…. shoot!


  Maak melding

 2. Zo, MijnZ, de schreeuwsite van de Stentor, is ook op z’n plaats gezet. En hoe!!?

  Ze waren op volle orlogssterkte op het Grote Kerkplein maar dropen gaandewehg de middag verward af. Ze hadden een gekkenhuis, actie en rellen verwacht. Helaas!!

  Dit schreven ze de vorige maand nog op hun website:
  “SOOZ hoopt het Grote Kerkplein volledig vol te krijgen met zeker 3000 man. Fusion of Dance doet een nieuwsbrief uit naar 12.000 mensen en SOOZ verwacht veel support van haar achterban die bestaat onder andere uit de studentenverenigingen Absens Carens, Gumbo Millennium, Ichthus Zwolle, Navigators Studentenvereniging Zwolle, Oikos Nomos, asv ZHTC, Waltertje, Vestuvalo, Eudaimon, ZSR Boreas en ZSZV Natatilis.”

  Dream on!


  Maak melding

 3. @Piet: dance is (ook onder Hbo-studenten) verreweg de populairste en grootste muzieksoort onder tieners en twintigers. Kom natuurlijk ook omdat onder ‘dance’ zowel house, hardstyle, trance, electro als (sommige) pop valt. Van Armin van Buuren tot Skrillex en van Justice tot The Prodigy. Daarmee is ‘dance’ simpelweg dé muziek van nu.

  Verder vallen onder ‘studentenzaken’ niet alleen grijze dingen die direct betrekking op de studie/hogeschool hebben, maar ook het uitgaansleven is iets wat bij studenten hoort.

  Dat jij blijkbaar je hele studie in je boeken zit of zat (en dat mag), wil niet zeggen dat iedereen dat zo moet doen. Leef je eens wat meer in andere studenten in.


  Maak melding

 4. De wethouder heeft nu met eigen ogen zijn gelijk gezien. Of in ieder geval een duidelijke verantwoording voor zijn beleid.

  Als ‘dance’ zo groot is, waarom is de bereidwilligheid om ervoor naar een mannifestatie te gaan dan zo klein?


  Maak melding

 5. waarom zijn er zo weinig mensen op occupy zwolle af gekomen? beetje dom om dan te denken dat er geen draagvlak voor is of niet?
  Ik ben ook voor dance in de binnenstad, maar moet ik dan vrij nemen van mijn werk om van 16u tot 18u te gaan dansen? een handtekeningzetten is ook voldoende om mijn stem te laten horen. Als we zaken in perspectief blijven zien dan zou dit al voldoende moeten zijn om een serieus geluid af te geven. Of hadden we brandende auto’s en ME confrontaties moeten zien voordat alle azijnzeicers overtuigd hebt van de strijd?

  Moest hier aan denken;):

  http://www.youtube.com/watch?v=BUsNpfXwEy0


  Maak melding

 6. SOOZ moet zich niet met zulke zaken bemoeien. Ik, zelf lid van één van de genoemde studentenverenigingen, voel me op geen enkele manier vertegenwoordigd in dezen door SOOZ. Weg met dance in de binnenstad! En SOOZ: ga mij eens écht vertegenwoordigen. Doe iets met de huizenmarkt, bijvoorbeeld.


  Maak melding

 7. Beste @1stejohn,
  Dit is nu precies de instelling van de gemiddelde Nederlander, wel een mening hebben maar als het enigszins te veel moeite kost om te laten zien waar je voor staat dan kom je niet.
  (een handtekening zetten is wel voldoende yea my ass)
  Dit is de reden dat een demonstratie in Nederland geen indruk meer maakt of dit nu de occupy beweging is of dit Dance 4 Dance manifestatie in Zwolle is
  Stel dat er nu 10.000 man aanwezig waren geweest dan had wethouder de heer zich misschien achter zijn oor gekrabd en hadden ondernemers misschien een botterham in een nieuwe danceclub gezien.
  Hadden we als Nederlanders maar met onze 100.000 den gedemonstreerd tegen de manier waarop de bankensector onze economie naar de knoppen helpt of tegen de bezuinigingen van ons kabinet.
  We worden als gewone Nederlander uitgezogen de kosten zoals gas/licht/water/brandstof en ziektekosten reizen de pan uit terwijl Den haag het mes zet in de zorg,cultuur en onderwijs en de bankdirecteuren hun bonussen blijven opstrijken.
  Hadden we als Nederlanders maar eens het lef om de zaak op scherp te zetten dan zou Den Haag weer eens wakker worden.
  Maar nu lachen ze om het handjevol mensen die opstaat om te demonstreren en gaan ze vervolgens gewoon over tot de order van de dag.
  Ondanks dat ik van mening ben dat er voldoende Dance in Zwolle of Nederland is en ik geloof dat de echte Dance liefhebber de weg naar de ID&T evenementen wel weet te vinden.( persoonlijk ben ik dus geen voorstander van deze manifestatie).
  Vindt ik het wel teleurstellend dat de student de weg naar een manifestatie als deze niet weet te vinden.
  Waar is die student met een eigen mening die wil opboksten tegen de maatschappij, die wereld verbeteraar, de opportunist, Jointjes roken op de dam knokken met de ME, pandjes kraken weer een hanenkam scheren of een veiliheidspeld door wang steken de collegezaal bezetten komop studenten laat je horen jullie moeten straks je weg vinden in een wereld die nu naar de knoppen wordt geholpen of zijn het jullie vaders waar jullie bang voor zijn.  Maak melding

 8. 1stejohn, goeie houding joh. Ff een handtekening zetten (nog via internet ook) en dan denken dat het wel ff geregeld wordt. Jij denkt zeker ook dat 1 keer per 4 jaar stemmen voldoende actie is om dat te laten gebeuren wat jij graag wilt. Wat een apathische houding zeg. Als je zo graag dance in de binnenstad wil zul moet je er blijkbaar voor vechten, want als het aan de gemeente ligt gebeurt het niet meer. Respect dus voor de enkele diehards die het er blijkbaar wel voor over hadden om op de manifestatie af te komen.


  Maak melding

 9. Haha Jeffrey! Wat een slap verhaal!

  Wel eens aan gedacht dat mensen misschien niet op de demonstratie af kwamen omdat ze het niet zo belangrijk vinden? Omdat ze misschien begrijpen dat we het in Nederland helemaal niet zo slecht hebben!
  Of misschien realiseert de jeugd van tegenwoordig zich wel dat als ze zich presenteren als werkschuw studententuig ze niet serieus genomen worden en dus juist mínder voor elkaar krijgen dan wanneer ze er misschien wat stoffiger uitzien, maar de reguliere kanalen gebruiken.

  Maar nee, DAT komt niet in je op! Dream on!


  Maak melding

 10. Ja Bart1, idd, ik had moeten vechten. Sorry dat ik niet zo’n verschikkelijke strijd geleverd heb als die ‘diehards’die daar tussen 16 en 18 stonden. Zag er indrukwekkend uit.

  @ Jefrey, wat een verhaal. Misschien mis je een beetje realiteitsbesef? De bedoeling is volgensmij om dance uit een kwaad daglicht te halen. dat schiet dan lekker zo op volgens jouw visie of niet? Misschien kan je samen met bart1 wel wat stenen gaan gooien in de naam der dans. hahaha, wat een figuren.
  Feit is dat er geen 10000 man was en die zal je ook nooit krijgen voor zo’n manifestatie op de vrijdagmiddag.
  De student die jij graag wilt zien is op vrijdagmiddag lekker naar huis. Waarschijnlijk buiten de stad omdat ze hier geen kamer kunnen krijgen.


  Maak melding

 11. Blijft een feit dat gezien de geringe opkomst de gemakzucht ervanaf straalt. Laat een ander het maar opknappen. Als zij de lasten dragen dan kan jij wellicht ook de lusten profiteren.

  Twee uurtjes eerder weg van werk om een mannifestatie bij te wonen, dat was alles wat er gevraagd werd. Die zelfde twee uurtjes die je maar al te gauw vrij genomen had als er een dance-event geweest was…


  Maak melding

 12. Ik denk dat de meeste studenten van buiten komen en zich totaal niet met dance in het centrum van Zwolle willen bemoeien. Vraag me toch al af hoe de studenten hierbij betrokken zijn geraakt. MijnZ, inderdaad de schreeuwerds van de Stentor, speelt hier wel een rol in!! Ik kan me verder niet herinneren dat studenten een bepalende factor zijn bij dancefeesten in de stad. Bij dancefeesten in Zwolle komt vooral de jeugd van ZWOLLE!


  Maak melding

 13. 1stejohn, nee het waren er geen 10000 en ook geen 1000, maar wel enkele tientallen. En als jij nou niet zo’n grote schreeuwerd had, maar gewoon van achter je pc vandaan was gekomen dan was het er alweer 1 meer geweest. En als al die mensen die wel even op een knopje willen drukken om ‘hun mening te geven’ waren gekomen waren het er wel meer dan 1000. Ik zeg niet dat je met stenen moet gooien, ik zeg gewoon dat als je iets wilt bereiken dat je meer moet dan een handtekening zetten.


  Maak melding

 14. @Drama, idd mee eens!

  @Jaspert, gemakszucht straalt er van af? Zoals Plantje al zei: Het is niet zo belangrijk en zo denkt de rest ook.

  @Bart1, prima, maar ga niet anderen afvallen als ze niet op je rally gekomen zijn of er niet voor willen ‘vechten’.


  Maak melding

 15. Beste allen,

  Ik ben Koen Zandbergen, voorzitter SOOZ, en wil graag even reageren op enkele hier besproken onderwerpen.
  Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle is een vereniging waarin de leden op dit moment voornamelijk de HBO studentenverenigingen zijn. Tevens zijn het CMR van Windesheim en Studentertainment lid. Wij stimuleren al heel lang mbo’ers om een vereniging op te richten omdat wij hen beter willen vertegenwoordigen. Ongeveer een jaar geleden is er een mbo vereniging geweest die het slechts enkele weken heeft volgehouden. Natuurlijk zien wij het liefst dat iedere student zijn stem laat horen maar omdat Zwolle in totaal ongeveer 45.000 studenten telt en wij dit naast onze studies doen dit wel erg lastig wordt. Vandaar deze structuur. Wij zijn op zoek naar meer invloed vanuit mbo en dat niet alleen in ons beleid maar ook dat van bijvoorbeeld de introductieperiode (GRASweek). Wij zijn zeer actief op het gebied van deze introductietijd en weet dan ook dat hier momenteel veel voortgang in zit.
  Ook de Windesheim “diploma affaire” is een kerntaak van het SOOZ momenteel. Wij hebben dan ook het College van Bestuur van Windesheim opgeroepen te handelen uit de belangen van de studenten en alles te doen om hen hier niet de dupe van te laten worden. Binnenkort zitten wij dan ook weer om tafel met onder andere dit als onderwerp.
  Ook huisvesting is natuurlijk een zeer belangrijk punt. Zeer onlangs heeft een grote partner zich terug getrokken uit het pannenkoekendijk project. Op deze prachtige plek zouden 450 studenten kunnen wonen maar nu moet gezocht worden naar nieuwe partners. Tevens is er ook niet zo heel lang geleden het huisvestingsloket geopend waarin elke student zijn of haar klachten kwijt kan qua de huisvesting. Dit loopt erg goed en al erg veel zaken zijn goed afgehandeld.
  Volgende week maandag staat er bij de gemeenteraad de open horecatijden op de agenda. Natuurlijk zijn wij daar ook weer aanwezig om te strijden voor deze vrije keuze aan tijden voor openingstijden van horeca.
  Zoals volgens mij hieruit wel af te lezen valt zijn wij erg druk maar er moet dan ook nog veel gebeuren in het potentieel grote studentenstad Zwolle.
  Niet alle acties zijn een succes maar wat in het artikel geschetst wordt vind ik een beetje te negatief. “Tientallen” wil ik het zeker niet noemen. De 1000 waar op gehoopt werd is inderdaad uitgebleven ondanks de vele media aandacht en alle andere communicatiemiddelen die ingezet zijn. Het heeft wel erg veel aandacht getrokken en veel mensen kwamen dan ook even kijken waardoor de actie in totaal toch zeker wel gezien is door 1000 mensen. Het studentenleven in Zwolle heeft afgelopen tijd vaker het nieuws bereikt en ik hoop dat deze trend zich dan ook doorzet. Dat hier mensen zijn die graag willen reageren over studentenstad Zwolle is dan ook een goed teken!
  Wij willen de vele potentie die Zwolle heeft graag omzetten tot een nog mooiere studentenstad en daar hebben wij natuurlijk iedere hulp bij nodig! Als iemand zich niet vertegenwoordigt voelt door het SOOZ dan horen wij dit erg graag zodat we dit wel kunnen doen.
  Wij werken hard maar doen dat dan ook voor een doel waar wij in geloven, Zwolle studentenstad. Heb jij goede ideeën hierover? Wil jij deze graag in werkelijkheid brengen? Binnenkort is er weer de wissel in het bestuur. Solliciteer nu via bestuur@sooz.nl of kom naar de informatieavond op 1 februari in het vliegende paard.

  Met vriendelijke groeten,
  Koen Zandbergen
  Voorzitter SOOZ
  Volg ons ook op twitter voor de laatste nieuwtjes!  Maak melding

 16. Koen, lekker makkelijk scoren bij Windesheim hé? Doen jullie binnenkort nog een extra item over hoe makkelijk je Windesheim binnen kan komen en er overal werkstukken van studenten liggen? Ofnee, doe nog een stuk over hoe slecht de journalistiek opleiding is!


  Maak melding

 17. Hallo Koen,
  Bedankt voor de moeite om SOOZ toe te lichten. Ik vermoed dat de meesten nog nooit van SOOZ gehoord hadden. Ik niet in ieder geval.
  Maar ik zie in je betoog te weinig terug van het onderwerp in deze, dance!
  Hoe kwam de SOOZ in deze manifestatie terecht, wat vind je van de kritiek dat het slecht georganiseerd was van dj Grey, wat vind je van de hijgerigheid waarmee MijnZ de boel ophitst, stond het geluid niet veel te hard, en ik vind ook dat je bij dance in de binnenstad van Zwolle nu niet gelijk aan studenten denkt.


  Maak melding

 18. Ik vermoed dat de lage opkomst ook heeft te maken met het feit dat, ach, hoe zou ik het zeggen…

  Nobody cares.

  Het zou grappig zijn geweest als er niet veel belangrijkere zaken waren om tegen te demonstreren, zoals de langstudeermaatregel. Dat men bij SOOZ zijn prioriteiten voor elkaar heeft is natuurlijk nu voor iedereen glashelder.

  Echt, geweldig. Een dancemanifestatie, terwijl er zulke belangrijke zaken spelen. Daar gaat het studentenimago. Ach, daar was toch al bijna niks van over, laten we het gewoon allemaal dan maar overhoop gooien, toch?

  Natuurlijk is dat een wat extreme uitspraak, maar ik maak me mijns inziens terecht zorgen over dit soort acties. Onthoud wel even dat je om ?berhaupt een studentenleven te hebben, je wel moet kunnen studeren.


  Maak melding

Reageer