Sociale Recherche spoort drie ton uitkeringsfraude op

Zwolle – De Sociale Recherche heeft het afgelopen kwartaal € 284.923,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Achttien uitkeringen zijn beëindigd omdat mensen hun werkelijke woonsituatie hadden verzwegen. Dit bespaart de gemeente Zwolle maandelijks ruim € 16.250,-. Door bestandskoppeling bleken verschillende personen naast hun uitkering betaald werk te hebben. Omdat zij dit niet hadden gemeld, fraudeerden zij voor € 43.706-. Acht personen verzwegen hun detentie en moeten € 1.367,- terugbetalen.

Het hoogste fraudebedrag komt voor rekening van een echtpaar: € 152.663,-. Onderzoek van de Sociale Recherche wijst uit dat de man sinds 2003 handelt in auto’s, bromfietsen, scooters en fietsen. Het stel ontving een bijstandsuitkering en verzweeg al die tijd de werkzaamheden voor de gemeente Zwolle. Dit terwijl de man al eerder was gepakt voor bijstandsfraude. Ook toen handelde de man in auto’s en scooters. Het gehele fraudebedrag wordt van het echtpaar teruggevorderd. Daarnaast mag het stel zich verantwoorden voor de rechtbank.

Uitkeringsfraude heeft vaak te maken met het niet doorgeven van de werkelijke woonsituatie. Zo ontving een man een bijstandsuitkering, maar bleek hij sinds 2009 samen te wonen met zijn vriendin. Bovendien bleek deze vrouw inkomsten uit een vaste baan te hebben. De man ontving op die manier ten onrechte € 28.107,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van beide personen teruggevorderd. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Ook een tweede en derde man bleken elk samen te wonen met hun vriendin, maar hadden dit niet gemeld bij de gemeente. De eerste man woonde ruim tien maanden samen. Hij ontving ten onrechte ruim € 7.989,- aan bijstand. De tweede man woonde zo’n negen maanden samen en kreeg € 6.438,- aan bijstand. Van beide stellen worden de bedragen teruggevorderd.

Een andere man bleek, naast zijn bijstandsuitkering, te beschikken over verschillende bankrekeningen, met daarop een aanzienlijk spaarsaldo. Dit was niet bekend bij de gemeente. Gezien het vermogen van de man had hij in het geheel geen recht op een bijstandsuitkering. De uitkering van de man is dan ook beëindigd. Op de betreffende bankrekeningen is beslag gelegd, het fraudebedrag van ruim € 12.143,- is direct ingevorderd. Daarnaast is tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Het stel ontving een bijstandsuitkering en verzweeg al die tijd de werkzaamheden voor de gemeente Zwolle. Dit terwijl de man al eerder was gepakt voor bijstandsfraude.

  Die anderhalve ton mag je wel een mooie vangst noemen. Dat stel mag van mij ook wel een tijdje achter de tralies. Daar ga ik dan ook vanuit.


  Maak melding

 2. Helemaal mee eens KvDijk!

  Blijft goed om te zien, dat ons belastinggeld goed benut wordt om dergelijke fraude tegen te gaan!
  Vooral (zoals in het geval van dat echtpaar) als het bewuste fraude is!


  Maak melding

 3. “Het gehele fraudebedrag wordt van het echtpaar teruggevorderd”

  Dat is dus nog afwachten wat er gevorderd kan worden. Ik denk dat het bewuste geld verschrikkelijk “op” is….


  Maak melding

 4. Maakt dat wat uit Dennis?
  Wat zijn de kosten van politieagenten die criminelen oppakken? Wat kost een agent die verkeersboetes uitschrijft?

  Als de kosten om de fraude te bestrijden niet gemaakt worden komt er alleen maar meer fraude. Daar word je ook niet vrolijk van!

  En al kost het geld: ik geef liever geld uit aan mensen die fraude bestrijden dan mensen die de sociale diensten misbruiken!


  Maak melding

 5. Quote

  Bericht door marian, op 17 januari 2012 om 13:18
  Jarenlang PvdA-beleid heeft dit toch in hand gewerkt. Het is uit met de pret

  😛 Sure komt echt van de VVD deze vangts 😮


  Maak melding

Reageer