HTC-jeugd bezoekt bekerwedstrijd Ajax-AZ

Zwolle – Voetbalvereniging SV HTC grijpt de mogelijkheid aan om tijdens een bijzonder evenement hun jeugdleden te leren over (on)sportief gedrag, normen en waarden en sportiviteit en respect. Tijdens een excursie op donderdagmiddag 19 januari krijgen ruim 70 pupillen van de Zwolse voetbalvereniging les in Fair Play van medewerkers van SportService Zwolle. De pupillen reizen gezamenlijk met begeleiding af richting Amsterdam om gedurende de middag diverse theorie- en praktijkopdrachten in het kader van Fair Play te maken.

 

Voetbalvereniging SV HTC heeft Fair Play hoog in het vaandel staan. Vooral bij de jongste jeugd zet de voetbalvereniging sterk in om sportief gedrag te stimuleren. “Onder het motto:” jong geleerd is oud gedaan” krijgen de pupillen de basisregels onder ogen middels diverse uitingen in en rond de voetbalkantine. SV HTC wil als voetbalvereniging meer zijn dan alleen een club die voetbal aanbiedt. Juist door het organiseren van dergelijke activiteiten wordt nogmaals benadrukt dat ook sportverenigingen een belangrijke schakel kunnen vormen bij de ontwikkeling van een kind”, aldus Jan ter Burg, voorzitter SV HTC.  Vanuit dit oogpunt hebben enkele jeugdcoördinatoren het idee opgevat om op een andere wijze Fair Play nader onder de aandacht te brengen bij de jeugd.

In het licht van de taferelen tijdens het gestaakte bekerduel Ajax-AZ, waar AZ-keeper Esteban werd aangevallen door een Ajax-hooligan, hebben de vrijwilligers van SV HTC een actie op touw gezet om meer aandacht te geven aan normen en waarden, sportiviteit en respect in en rondom het voetbalveld.

 

Deze actie heeft geleid tot een ware Fair Play-excursie waarbij in samenwerking met SportService Zwolle een programma ontwikkeld is. “Wij waren gelijk enthousiast over het initiatief van SV HTC. Fair Play neemt een belangrijke plaats in binnen onze activiteiten. Daarnaast is het natuurlijk fantastisch dat vrijwilligers het plan zelf hebben aangedragen. En dat Fair Play juist rondom deze wedstrijd éxtra benadrukt wordt, lijkt mij een één-tweetje. Maar ook na deze wedstrijd zullen wij voortdurend aandacht blijven vragen voor dit thema”, zegt Jeroen van Leeuwen van SportService Zwolle.

 

Medewerkers van SportService Zwolle gaan gedurende de heen- en terugreis uit Amsterdam in gesprek met de kinderen aan de hand van een DVD‘Sportiviteit & Respect’. In deze film komen enkele situaties aan bod waarin zowel trainers, spelers en supporters gedrag vertonen die ieder kind op zijn/haar eigen wijze beoordeeld. Uiteindelijk leidt dit er toe dat kinderen in staat zijn te leren wat sportief, onsportief en/of respectvol is richting medespelers, tegenstanders en scheidsrechters. Naast de film wordt er uiteraard uitgebreid stilgestaan bij het incident tijdens de gestaakte bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ. Ook krijgen de kinderen mee hoe jij je dient te gedragen in een voetbalstadion. Dit kunnen de voetbalpupillen direct laten zien, aangezien zij ook te gast zijn bij de wedstrijd Ajax-AZ in de Amsterdam Arena. Tijdens de wedstrijd proeven de kinderen de sfeer, maar ook moeten zij het Fair Play-gedrag van de voetbalteams observeren. Aan de hand van een door SportService Zwolle ontwikkeld observatieformulier beoordelen de kinderen uiteindelijk het Fair Play gedrag van de spelers.

 

Alle 14 basisscholen van de kinderen die meereizen hebben medewerking aan de excursie verleend; een aantal reageerden zelfs zeer enthousiast. “De scholen waarderen de invulling van het programma, en onze inspanning gericht op sociaal en sportief gedrag. Ook zij plukken hier de vruchten van”, schetst Jan ter Burg.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Wat een ontzettend tof idee van Ajax om het op deze manier op te lossen!
    En wat ontzettend gaaf dat die kids erheen mogen!
    Goed zo betaald voetbal! :D:D:D


    Maak melding

  2. Voor de kids inderdaad een leuke actie, maar het blijft natuurlijk wel vreemd dat een wedstrijd zonder publiek ineens met publiek gespeeld mag worden en dat iedereen die de volle mep voor die pot van 37 minuten had betaald er geen cent van terugkrijgt.


    Maak melding

Reageer