Zwolle herdenkt de gevallenen

Vrijdagavond om 20.00 uur vond, zoals in heel Nederland, de jaarlijkse herdenkingplechtigheid plaats. Ook dit jaar herdachten vele mensen bij het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark de gevallenen.

Burgermeester Henk Jan Meijer las tijdens de plechtigheid het volgende gedicht, door Willem Wilmink voor:

Een foto 
 
Van die razzia zijn foto’s:
Jonas Daniël Meijerplein,
waar de Duitse militairen
joden aan het treiteren zijn.
 
Een bange man met keurige schoenen,
lange jas en vlinderdas,
wordt over het plein gedreven
of het naar een veemarkt was.
 
Drie Duitse soldaten staan er
met een spottend lachje bij
en daar kijkt een vierde Duitser,
misschien toch beschaamd, opzij.
 
Stel je voor, je zag die foto
van de man met vlinderdas
en je zou opeens ontdekken
dat het je eigen vader was.
 
Soms moet ik er ook aan denken
hoe ’t die andere zoon vergaat,
die ontdekte: kijk, mijn vader
is die lachende soldaat.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Zwolle herdenkt de gevallenen”

  1. Ieder jaar weer erger ik me aan de rommelige organisatie: de meeste mensen is het niet duidelijk wanneer de 1 minuut stilte begint. Voor m’n gevoel hebben we met z’n alleen 15 min. stilgestaan. Niks mis mee, op zich, maar daarmee is de 1 minuut minder speciaal. Kan de “spreekstalmeester” die er nu was en de organisaties aankondigde ook niet het programma introduceren? Waarom wordt de vlag niet gehesen bij het Wilhelmus? Gebeurt in mijn geboorteplaats altijd wel.

    Verder mijn toppunt van ERGERNIS: wat een VRE-SE-LIJK koor!!! ’t Wordt ieder jaar erger!!!

  2. In totaal hebben we 9 minuten stilgestaan. Dit begon om 19:56 precies. Niet dat ik dat erg vond, maar de stuk of 20 kinderen achter me konzen zich niet stilhouden. Toen ben ik maar ergens anders gaan staan. Uiteindelijk vond ik het een mooie herdenking.

  3. Waarom wordt de vlag niet gehesen bij het Wilhelmus? Gebeurt in mijn geboorteplaats altijd wel.

    Ik neem aan dat het daar vroeger zo gebeurde. Sinds 2001 is het namelijk niet meer toegestaan de vlag te heisen na 20.02 uur. Dat een heleboel mensen dit nog wel doen, wil niet zeggen dat het zo hoort.
    Daarnaast mag de vlag op 4 mei pas vanaf 18.00 (halfstok) uitgehangen worden tot zonsondergang. Ook iets waar veel mensen zich niet aan houden. Op zich niet heel dramatisch, maar officieel is het niet goed. Net zoals het niet toegestaan is de wimpel eraan te hangen (dat weet gelukkig vrijwel iedereen) en het niet toegestaan is om met andere dan de Nederlandse vlag te vlaggen. Dus de Friese vlag of een andere provinciale vlag mag ook niet. (Vroeger kon je volgens mij nog flinke bekeuringen krijgen voor verkeerd vlaggen, maar dat is denk ik wel een beetje geweest.)

  4. Aanvulling wat betreft het vlaggenprotocol:
    Voordat de vlag weer neergehaald wordt, moet de vlag sowieso weer in top. De vlag wordt bij de dodenherdenking omstreeks 21:10 uur van halfstok gehaald.

  5. @Admin’s
    Misschien een idee om het vlaggenprotocol volgend jaar, in de week voorafgaand, prominent te vermelden op Weblog Zwolle?

  6. John, je kon wel een echte zwollenaar zijn…. zeuren kun je al!!!! gaat de goede kant op. Volgend jaar maar op de bank naar Trix kijken dacht ik zo. Wat bezielt je om je elk jaar weer te willen ergeren?

  7. Lieve Rbrt, Als historicus zijnde en als mens sta ik volledig achter de zin van het herdenken en vind ik de 4 mei herdenking een waardevolle manier om zij die voor ons vielen te eren. Dat is dus wat mij bezielt in deze. Maar… een rommelige organisatie en een koor dat het Wilhelmus en andere liederen verkracht, vind ik nu niet bepaald respectvol eer betuigen. Mag ik je de tip geven om de betekenis van ‘zeuren’ in het woordenboek op te zoeken? Fijn trouwens om te weten dat jij je blijkbaar niet ge?«rgerd hebt, maar juist genoten hebt van de kwaliteit van het koor ;D Wilbert: dank voor je info.! Was nieuw voor mij!

Reacties zijn gesloten.