Lezing over Openluchtbad Zwolle

Zwolle – Dinsdag 24 januari is er in het Stedelijk Museum Zwolle een lezing over het Openluchtbad. De lezing start om 20.00 uur en iedereen is van harte uitgenodigd de lezing bij te wonen.

29-11-2011_sloop_oude_openluchtbad_in_volle_gang_2.jpg
De actualiteit…

De lezing wordt gehouden door Johan Teunis van het team monumentenzorg van de gemeente Zwolle en architect Sjoekie De Bijll Nachenieus van Bierman Henket architecten. In de lezing worden de historie, de actuele restauratie- en renovatieplannen en de rol en het werk van architect Wiebenga belicht. Johan Teunis vertelt over het leven en de werken van Jan Gerko Wiebenga. Sjoekie De Bijll Nachenieus licht het restauratieplan nader toe.

Jan Gerko Wiebenga

Na enkele jaren van onderzoek en ontwerp is in het najaar van 2011 gestart met de restauratie en renovatie van het Openluchtbad. Het zwembad uit 1933 van architect Jan Gerko Wiebenga is vanwege de moderne functionele betonarchitectuur een monument van nationaal belang.

Jan Gerko Wiebenga was constructeur / architect en o.a betrokken bij de realisatie van de Nirwana flat (Den Haag), de Van Nelle fabriek (Rotterdam) en sanatorium Zonnestraal (Hilversum).

Wiebenga wordt ook wel de Apostel van het Nieuwe Bouwen genoemd. Van begin 1931 tot eind 1934 was Wiebenga (1886-1974) directeur van de Technische Dienst van de gemeente Zwolle. In deze periode was hij betrokken bij het ontwerp en de bouw van het Openluchtbad.

Artikel delen:

Reageer