Zwolse Vertelacademie breidt netwerk uit naar België

Zwolle – De Vertelacademie, die vertelonderwijs verzorgt in Verteltheater De Verhalenboot in Zwolle, in Utrecht en in Antwerpen, gaat met ingang van het komende seizoen haar cursus- en workshopaanbod van Antwerpen verplaatsen naar het in het Vlaamse Bilzen gelegen Vertelkasteel Alden Biesen. Hierdoor ontstaat een uniek netwerk van vertelorganisaties in het Nederlands taalgebied. Verhalenvertellers uit Vlaanderen en Nederland krijgen de mogelijkheid samen te werken en kennis uit te wisselen op een van de meest tot de verbeelding sprekende vertelplekken in Europa.

Guy Tilkin, coördinator van het Internationaal Vertelfestival dat jaarlijks in Alden Biesen plaatsvindt, alsmede Vertelacademie-directeur/ docent Raymond den Boestert en de in Vlaanderen werkzame docente Mia Verbeelen van de Vertelacademie en Kitty Peetoom van Verteltheater De Verhalenboot zien veel potentie voor de samenwerkende organisaties. Zowel Vertelkasteel Alden Biesen als de Vertelacademie en daarmee Verteltheater De Verhalenboot, stellen zich ten doel, het vertellen van verhalen weer een belangrijke rol te laten spelen in de maatschappij. De organisaties zijn daarin zeer succesvol. Vertelkasteel Alden Biesen presenteert jaarlijks het grootste Europese vertelfestival en het evenement Verhalen in het park. Daarnaast vervult de organisatie een belangrijke taak in het realiseren van Europese vertelprojecten. De Vertelacademie heeft vestigingen in Utrecht, Zwolle en Antwerpen en verwelkomt jaarlijkse een kleine 300 vertelstudenten. De tot nu toe bescheiden Antwerpse vestiging zal door de op handen zijnde samenwerking verplaatst worden naar Alden Biesen. Aanbod

Studenten van de Vertelacademie kunnen in Alden Biesen jaarlijks in ieder geval twee basiscursussen verhalen vertellen verwachten, met overnachting op het kasteel, en op termijn ook een jaarlijkse vervolgcursus, alsmede diverse workshops. Door de samenwerking tussen beide organisaties ontstaat in de toekomst de mogelijkheid om ook in Vlaanderen de vierjarige gecertificeerde vertelopleiding aan te bieden, die nu alleen in Utrecht en deels in Zwolle te volgen is.

Vlaamse samenwerkingen

Om het scholingsaanbod op het gebied van vertelkunst in Alden Biesen uit te laten groeien tot een volwaardige vertelopleiding zal de van oorsprong Nederlandse Vertelacademie intensief de samenwerking zoeken met Vlaamse verteldocenten en hun organisaties. Het intern opleiden van jonge, getalenteerde verhalenvertellers tot docent zal hierbij een speerpunt zijn.

Netwerk

Verteltheater De Verhalenboot en Waterval Internationaal Vertelfestival gingen al eerder een intensieve samenwerking aan met De Vertelacademie. Ook het Vertelkasteel in Vlaanderen heeft met deze Zwolse organisaties sinds enige tijd een samenwerking op het gebied van Europese projecten. Door de nieuwe stap die komend jaar gezet gaat worden, ontstaat een uniek netwerk van vertelorganisaties in het Nederlands taalgebied. Een netwerk dat in staat is krachten te bundelen en nieuwe initiatieven te ontwikkelen op het gebied van groei en verspreiding van de vertelkunst in Vlaanderen en Nederland. 

Artikel delen:

Reageer