Geldigheid bijschrijving kind in paspoort vervalt

Zwolle – De geldigheid van bijschrijvingen van kinderen in het paspoort van de ouders en/of verzorgers vervalt op 26 juni 2012. Na deze datum moeten alle kinderen die willen (mee) reizen een eigen reisdocument hebben. Dus: Ook al is het reisdocument van de ouder/verzorger met bijschrijving nog geldig; na 26 juni 2012 vervalt de bijschrijving automatisch en moet het kind een eigen reisdocument hebben.   

De gemeente Zwolle verwacht voor de komende maanden een grote toeloop. Daarom is het verstandig om voor de aanvraag tijdig een afspraak te maken. U kunt een afspraak maken via www.zwolle.nl/afspraakmaken (24 uur per dag), of via het vijfcijferig telefoonnummer 14038 (werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur).

Wat moet u doen?

Er zijn twee mogelijkheden. Een paspoort of een Identiteitskaart (NIK). Een paspoort kost € 48,70, een NIK voor kinderen tot 14 jaar € 30,00. Voor een NIK voor een kind vanaf 14 jaar betaalt u € 40.05. Beide documenten hebben een geldigheid van 5 jaar.

Met een NIK kan worden gereisd binnen de Europese Unie en naar Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Turkije, IJsland, en Zwitserland. Met een paspoort is reizen naar alle landen van de wereld mogelijk.  

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Valt nog mee, hoor… Woensdag nog geweest. Komende woensdag kan ik de pasjes ophalen 😉

  Maar ouder, LET OP!!! Je hebt wel van BEIDE ouders EEN TOESTEMMINGSFORMULIER EN KOPIE IDENTITEITSBEWIJS nodig. Er hoeft maar 1 ouder mee (en kind moet ook mee).


  Maak melding

 2. 30 euro… belachelijk veel geld voor iets waar je toe verplicht wordt als je naar het buitenland op vakantie wil. De kids hebben er allemaal één, waarvan de eerste nu weer verlopen, maar ik kan me niet heugen dat we hem ooit ergens hebben moeten tonen.


  Maak melding

 3. @1stejohn

  Grappig dat er al niet eens meer de moeite genomen wordt waarom dit beslist is….triest.

  Snap niet wat je hier mee zeggen wil?


  Maak melding

 4. Ineens is een reisdocument niet meer geldig vanaf 26 juni zonder hier een reden voor op te geven. Er staat alleen wat je moet doen, maar niet waarom.


  Maak melding

 5. @1stejohn, oke nu snap ik wat je bedoeld.
  Het is ook raar dat een geldig reisdocument zomaar kan vervallen.
  Ze hadden ook kunnen zeggen dat je kinderen niet meer kunt bij laten schrijven, en dat bij het vervallen van de geldigheid van het reisdocument, je voor de bijgeschreven kinderen ook een document moet aanschaffen.

  Maar waarom hiertoe besloten is, weet ik ook niet.
  Zal vast wel ergens te vinden zijn, maar heb geen zin om het op te zoeken.:)


  Maak melding

 6. 1steJohn, Het is de uitvoering van een Europese verordening van een aantal jaren geleden. De EU heeft toen op advies van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie het principe van 1 persoon, 1 paspoort ingevoerd. Reden was het bemoeilijken van kinderhandel en kinderontvoeringen. De discussie ging vooral over de leeftijd waarop biometrische (vingerafdruk, irisscan, gezichtsscan ed) gegevens afgenomen mochten worden, 6 of 12 jaar.  Maak melding

 7. Mee eens. Dat is een fout die overheden vaak maken: zonder uitleg nieuwe regels invoeren. Of alleen schrijven dat het moet van Europa. Staat de goegemeente weer op zijn kop over die betuttelende bureacratische Europese Unie. Ik denk dat de acceptatie groter is als het wel goed wordt toegelicht, want ik denk dat weinigen tegen deze doelstelling zullen zijn. Dan heb ik het niet over het prijskaartje. Dat kan voor kinderrijke gezinnen een obstakel zijn. België is het duurst, Nederland staat op plaats 5 van dure landen.


  Maak melding

 8. Frapant dat net nu er geld nodig is in nederland er zoiets even snel doorheen gedrukt wordt. Levert toch weer een leuke duit op. De redenen hierboven genoemd zijn natuurlijk wel goed.


  Maak melding

Reageer