Zwollenaren maken miniatuur van Bootjesmolen

Zwolle – Cees van der Wal en Harry ten Klooster zijn sinds de Zomerkermis van 2011 bezig met een uitdagend plan: het realiseren van de 102 jaar oude Bootjesmolen die elk jaar op de Zwolse kermis te zien is. De twee zijn inmiddels halverwege met hun project. Wie heeft er niet in de Bootjesmolen gezeten?

bootjesmolen_4.jpg

De twee Zwollenaren vroegen zich afgelopen zomer hardop af hoelang de Bootjesmolen eigenlijk al in Zwolle te zien is. Na gedegen onderzoek blijkt dat al bijna 60 jaar te zijn. Destijds was het kapitein Nico Rampen die met de carrousel jaarlijks op de Zwolse kermis te zien was. Na Rampen is het Geert Eeringa die aan het roer van de nostalgische kermisattractie staat. Vanaf het moment dat de Bootjesmolen voor de Zomerkermis van 2011 in Zwolle arriveerde zijn alle onderdelen van het bouwwerk opgemeten en gefotografeerd. Daarna werd er een deskundige tekening gemaakt. Vervolgens werd een aanvang gemaakt met het realiseren van de Bootjesmolen op een schaal van 1:15. De heren proberen daarbij elk onderdeel tot in detail na te bouwen. Het laat zich raden dat daar vakmanschap en engelengeduld bij nodig is. Als de miniatuur Bootjesmolen klaar is telt het 270 lichtjes, de carrousel zal (zoals het in het echt ook het geval is) in 15 seconden rondgaan, de bal met pluim zal bewegen en als het even kan worden de Play-mobil poppetjes ook nog in beweging gezet. De bootjes zullen natuurlijk in echt water gaan varen!

bootjesmolen_1.jpg

bootjesmolen_2.jpg

De motor en het casco van de Bootjesmolen is al 102 jaar oud. In Zwolle was er nog aandacht voor het 100-jarig jubileum van de kinderattractie. Sindsdien zijn 8 van de 10 bootjes vernieuwd. Twee zijn nog authentiek!

bootjesmolen_6.jpg

Diverse mensen en bedrijven ondersteunen het meesterwerkje van de twee hobbyisten. Aranka Wijnbeek (Stedelijk Museum Zwolle) werd in een vroeg stadium bij het plan betrokken. Paul Benning (vroeger organisator van de Zomerkermis en heden van de Voorjaarskermis op de Turfmarkt) gaf zijn expertise. Een meubelmakerij verzorgt het houtwerk voor de molen. Internetkrant Weblog Zwolle is bereid gevonden de kosten voor klein materiaal op zich te nemen.

bootjesmolen_5.jpg

De van Weblog Zwolle bekende fotograaf Harry ten Klooster heeft van allerlei attrributen de onderdelen voor de miniatuurmolen bij elkaar verzameld. Daarvoor werden bijvoorbeeld een papaplu, een achterwand van een poster, spaken van een fiets, kleine motortjes, een breinaald, lampjes van kerstboomverlichting, een schemerlamp en een koffietrommel gebruikt.

Van der Wal en Ten Klooster hopen de complete miniatuur kermisattractie tijdens de komende Zomerkermis klaar te hebben. Daarna wordt het geheel in het Stedelijk Museum Zwolle tentoongesteld. Het bouwproces is te volgen op de website www.zwolsvertier.nl.

22-01-2012_ontwerp_bootjesmolen.jpg

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Zeker een heel leuk initiatief. Cees en Harry moeten welhaast engelengeduld hebben. Nou weet ik dat dat bij ‘knutselaar Harry’ wel goed zit. Succes mannen en Harry, vergeet niet die mooi (weer) platen te blijven schieten.


  Maak melding

 2. Geweldig initiatief..ook leuk nog een een oude foto van Nico Rampen te zien..
  Pff ik heb wat afgevaren en daarna mijn eigen kindertjes ook.
  Echt een stukje nostalgie..
  Groot Respect dan ook voor zowel de fam. Rampen als Harry en Geert.


  Maak melding

Reageer